Sunku patikėti, tačiau pasaulyje antras pagal populiarumą gėrimas – arbata. Akivaizdžiai pirmauja vanduo. Kasmet planetoje pagaminama apie 3 mln. tonų šviežios arbatos ir priskaičiuojama per 1,5 tūkst. skirtingų arbatos rūšių.
Specialistai pataria, kad rinkdamiesi arbatą atkreiptumėte dėmesį, ar pakelyje yra pilni arbatmedžio lapeliai, o baltojoje arbatoje – pumpurų. Taip pat pravartu patikrinti arbatos kilmę, kadangi nuo to priklauso jos skonis: geriausia žalioji arbata atkeliauja iš Kinijos ir Japonijos, juodoji – iš Indijos, Nepalo, o raudonoji arbata – iš Pietų Afrikos Respublikos.
Net iš to paties pakelio paruoštos arbatos skonis gali gerokai skirtis. Tam didžiausią įtaką turi tai, kaip gėrimas ruošiamas, o norint mėgautis visomis arbatos savybėmis, reikia žinoti pagrindines ruošimo taisykles.
Skonį lemia
Naudojamas vanduo, jo temperatūra, arbatžolių kiekis, plikymo laikas ir kt.
Gerai paruošta arbata – ne tik skanesnė, bet ir labiau stimuliuoja, suteikia energijos bei yra sveikesnė, kadangi joje išlieka antioksidantai ir kitos naudingosios medžiagos.
Svarbūs patarimai
Arbatai rinkitės švarų šaltinio vandenį ir virinkite jį tik vieną kartą.
Žalioji ir juodoji arbatos neturėtų būti plikomos verdančiu vandeniu. Žaliąją arbatą plikykite 80–85 laipsnių temperatūros vandeniu. Jei vandenį vėsinate puodelyje, įpylę ką tik užvirusio vandens palaukite maždaug vieną minutę, jei virdulyje – atidarykite jo dangtį ir luktelėkite apie 5 min.
Juodajai arbatai tinkamiausias 95 laipsnių temperatūros vanduo – pakelkite virdulio dangtelį ir palikite vėsti 1 min.
Daugelio arbatų vienam puodeliui paruošti užtenka nubraukto arbatinio šaukštelio arbatžolių. Jei arbatlapiai ypač stambūs, gali reikėti ir dviejų kupinų šaukštelių.
Arbatą gerkite tuomet, kai ji nebebus karšta.