V.Surkovas: drovus Rusijos politinės sistemos architektas | kl.lt

V.SURKOVAS: DROVUS RUSIJOS POLITINĖS SISTEMOS ARCHITEKTAS

Vladimirui Putinui rugsėjo mėnesį paskelbus, kad per 2012 metų prezidento rinkimus sieks grįžti į Kremlių, per debatus valstybinėje televizijoje ginti tokio žingsnio pasirodė drovi figūra.

Jis paslaptingai šypsodamasis tylėjo, kol kiti debatų dalyviai paeiliui liaupsino V.Putino sugrįžimą į prezidento postą. Tačiau kai Vladislavas Surkovas galiausiai prabilo, auditorija gaudė kiekvieną jo žodį.

Todėl, kad V.Surkovas, Kremliaus administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas, laikomas žmogumi, sukūrusiu politinę sistemą, pagal kurią V.Putinas Rusijoje dominuoja jau daugiau kaip dešimtmetį, o parlamentas virto paklusniu įstatymų štampuotoju.

Įtakingiausiu Rusijos užkulisių veikėju vadinamas V.Surkovas, kuris kartą sakė, kad V.Putiną Rusijai atsiuntė Dievas, viešai beveik nėra kalbėjęs.

Rusams, sakė jis, būtų neprotinga tikėtis kokių nors didelių politinių permainų, kurias jis palygino su „pavojingu šokinėjimu“.

„Blogai kiekvienais metais keisti pagrindinius įstatymus dėl politinės sistemos“, - sakė jis.

V.Surkovas dažnai vadinamas įtakingiausiu šalies žmogumi po V.Putino ir kadenciją baigiančio prezidento Dmitrijaus Medvedevo.

Tai jo darbas yra užtikrinti, kad valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ didele persvara laimėtų sekmadienį įvyksiančius parlamento rinkimus ir sustiprintų V.Putino „valdžios vertikalę“.

Stebėtojams, kurie jį giria, ir kritikuoja, dažnai - tuo pačiu metu, - 47 metų V.Surkovas yra pagrindinis Kremliaus „politinis dizaineris“, makiaveliškas intrigantas ir chameleonas.

Jis gimė centrinės Rusijos Solncevo kaime čečėno ir rusės šeimoje. Savo karjerą jis pradėjo 10-ojo dešimtmečio pradžioje ir žaibiškai iškilo į valdžią.

Iš pradžių jis dirbo buvusios naftos milžinės „Jukos“ savininkui, o dabar - kaliniui Michailui Chodorkovskiui, o į Kremlių atėjo 1999, valdant pirmajam Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui.

Nuo tada V.Surkovo prižiūrimos rinkimų kampanijos nuolat lemdavo pergalę Kremliui, o jo pozicijos vis stiprėjo.

Jo svarbą parodė ir tai, kad jis liko Kremliuje net ir tada, kai V.Putinas 2008-aisiais išėjo dirbti premjeru, o prezidentu tapo D.Medvedevas. Stebėtojai tikisi, kad V.Surkovas Kremliuje liks ir po kovo mėnesį įvyksiančių prezidento rinkimų, po kurių į valstybės vadovo postą sugrįš V.Putinas.

Buvęs prezidento patarėjas Glebas Pavlovskis, kuris dirbo su V.Surkovu nuo 1999-ųjų iki pat to laiko, kai šiais metais neteko Kremliaus malonės, sakė, kad V.Surkovu pasitiki ir V.Putinas, ir D.Medvedevas.

„Jis nuolat bendrauja su jais abiem, - sakė G.Pavlovskis. - Valdžiai jis yra nepakeičiamas“.

„Jie turės beveik visiškai reformuoti Rusijos politinę koncepciją. Neatmetu galimybės, kad jis išgyvens atgimimą“, - pridūrė jis.

Liberalų nekenčiamą V.Surkovą kritikai vadina tik automatiškai išsipildančių pranašysčių meistru.

„Pirma, jis kalbėjo lyderiams apie “oranžinės„ revoliucijos grėsmę, tada - apie priešus iš užsienio. Dabar jis jiems kalba apie Arabų pavasarį“, - sakė politikos komentatorė Julija Latynina, kuri rašo opozicijos laikraščiui „Novaja gazeta“.

Kad atremtų vadinamųjų spalvotųjų revoliucijų, per kurias buvusiose sovietinėse Ukrainoje ir Gruzijoje į valdžią iškilo provakarietiški režimai, grėsmę, V.Surkovas sugalvojo įsteigti Kremlių remiančias jaunimo organizacijas, kurios reguliariai kabinėjasi prie Vakarų diplomatų ir opozicijos.

Retas skandalas tvarkingame Rusijos politikos pasaulyje kilo rugsėjo mėnesį, kai iš partijos „Teisingas reikalas“, susijusios su Kremliumi, lyderio posto atsistatydinęs milijardierius Michailas Prochorovas apkaltino V.Surkovą suorganizavus jo kritimą ir slopinant debatus.

"Šalyje yra lėlininkas, kuris seniai privatizavo politinę sistemą, seniai dezinformuoja šalies vadovybę, spaudžia žiniasklaidos priemones, skiria į vietas žmones ir mėgina manipuliuoti piliečiais, jų nuomone, – pareiškė verslininkas bendražygiams. - Kol tokie žmonės vadovauja politiniam procesui, jokia tikra politika šalyje neįmanoma“.

2009 metais buvo išleista apysaka „Arti nulio“, kurią, kaip manoma, parašė V.Surkovas. Jis pats niekada viešai nepripažino, kad yra jos autorius, tačiau knyga yra pasirašyta pseudonimu Natanas Dubovickis, kuris labai primena jo antrosios žmonos Natalijos Dubovickajos vardą.

Tos apysakos veikėjas, leidėjas Jegoras Samochodovas, sako, kad politika nėra blogesnė už patį gyvenimą, „šeimą, vienuolyną, asfaltuotojų brigadą, ministeriją ir parlamentą“.

„Tas autorius be galo primena Surkovą“, - sakė G.Pavlovskis.

V.Surkovas, garsėjantis rafinuotu literatūriniu skoniu, taip pat mėgėjiškai domisi dainų rašymu ir yra parašęs tekstų Rusijos gotikinio roko grupei „Agata Kristi“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

esmė

Informacija: Zombių valstybes valdo putinai..Sios valstybės yra naujadaras - "totalitarinės demokratijos" valstybės. Kaip taisyklė,valdžia tokiose keistose valstybėse yra ne renkama,o pastoviai "patvirtinama"..Kruvi nos,valstybinio terorizmo Rusijos imperijos zombynas trokšta "tvirtos rankos",jie nesuvokia kaip atrodo tikri civilizuotų valstybių rinkimai..Melas - totalus Rusijos imperijos atributas,Putino Rusija- velniškai pavojingas pasauliui darinys..Tą greit pradės suvokti patys rusų zombiai..Praregės..Kas atsakys už čečėnų genocidą? Vampyras iš KGB Putinas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS