Kavos mėgėjų pasaulyje – tvari mada | kl.lt

KAVOS MĖGĖJŲ PASAULYJE – TVARI MADA

  • 0

Kvapnios kavos puodelis ryte – tarsi geros dienos ritualas. Jam dažnai pristingame laiko, todėl imame kvapnaus gėrimo puodelį į rankas ir – į darbą. Šiuolaikiniai miestų žmonės netgi vadinami kavos išsinešti karta. Norėdama prisidėti prie neigiamo poveikio aplinkai sumažinimo, ši karta jau renkasi daugkartinius kavos puodelius.

Ekologinių idėjų paskatinti

Pasaulyje pastebimos naujos tvarios mados tendencijos – vienkartinius popieriaus, plastiko puodelius vis dažniau keičia daugkartiniai. Atrodytų, anokia čia naujiena, tačiau šiandien jau kalbama ne tik apie aktyvaus laisvalaikio atributais tapusius termosinius puodelius ar gertuves, bet produktus iš porceliano ar keramikos. Tokios tendencijos, pasak ilgametę patirtį turinčios kavos žinovės Godos Kidikienės, rodo žmonių domėjimąsi ne tik gamtos išsaugojimu, stiliumi, bet ir gėrimų skoninėmis savybėmis.

Mada pastaruoju metu neatsilieka nuo ekologinių idėjų, kurios vis dažniau pasaulyje virsta sezoninėmis stiliaus tendencijomis. Tik kyla abejonių: ar madoje taikomos ekologinės idėjos iš tikrųjų skatina keisti gyvenimo būdą ir požiūrį į vartojimą, ar vis dėlto taip skatinama aktyvesnė stiliaus kaita?

Pasak G.Kidikienės, daugkartinių puodelių vartojimas šiuo atveju – įpročius keičianti priemonė, kuri ne tik padeda mažinti taršą, palengvina kasdienybę, bet ir išmoko vertinti gero gėrimo skonį.

Tinkamiausios medžiagos

Medžiaga, iš kurios pagamintas puodelis, kaip ir ingredientai, turi reikšmę gėrimams, kuriais mėgaujamasi kasdien. Anot G.Kidikienės, tam, kad kava išlaikytų visas skonines savybes kuo ilgiau, būtina atkreipti dėmesį, iš kokio puodelio yra geriama.

Jei anksčiau gertuvės asocijuodavosi su kelionėmis, šiandien daugeliui tai tampa išskirtine stiliaus detale, perduodančia žinutę apie gerą skonį bei ekologinių idėjų palaikymą.

"Išskiriama tai, kad vienkartiniai popieriniai puodeliai sunkiausiai išlaiko skonį ir kvapą, neperduodami turiniui ir aplinkai savo medžiagos savybių. Iš jų geriant kavą, dažniausiai juntamas popieriaus skonis ar kvapas. Štai glazūruota keramika laikoma viena iš tinkamiausių medžiagų liestis su maistu. Kiekvienas indas turi skirtingas termoizoliacines savybes, pavyzdžiui, popierinis puodelis, lyginant su plastikiniu, įkaista kur kas greičiau ir gerokai trumpiau sulaiko turinio šilumą. Tad tai puiki priemonė sušildyti rankas, tačiau mėgstantiems karštą kavą – tikrai ne pats tinkamiausias pasirinkimas. Dvisluoksnis nerūdijančiojo plieno indas padės išlaikyti karštį kur kas geriau", – teigė pašnekovė.

Daugkartiniai puodeliai suteikia galimybę žinoti apie kiekvieno jame esančio gėrimo sudėtį. "Jeigu norite būti tikri, kad savo mėgstamiausią rytinę kavą gersite su nepasikeitusiomis skoninėmis savybėmis, naudokite daugkartinį puodelį", – pataria G.Kidikienė ir džiaugiasi, kad užsienyje gajus įprotis einant į kavinę pasiimti daugkartinį puodelį pamažu prigyja ir Lietuvoje.

Dizaino ir technologijų sinergija

Unikalūs dizaino sprendimai – neabejotinai vienas iš privalumų, kuris gertuves, daugkartinius ar termosinius puodelius šiandien pasaulyje paverčia neatsiejamais gyvenimo palydovais. Anksčiau gertuvės asocijuodavosi su kelionėmis, dabar daugeliui tai tampa išskirtine stiliaus detale, perduodančia žinutę apie gerą skonį bei ekologinių idėjų palaikymą.

Tačiau įvairiausi dizaino sprendimai žengia kartu su inovatyviomis technologijomis, kurios palengvina kasdienybę. Todėl, renkantis puodelį, verta atkreipti dėmesį ne tik į jo išvaizdą, bet ir funkcines savybes.

"Svarbu žinoti puodelio paskirtį, kam jis bus naudojamas. Ar tai bus tvirtas, patogus kelionių puodelis, o gal domina elegantiškumas? Pastaruoju atveju vis labiau populiarėja porcelianiniai puodeliai – jie estetiški ir puikiai sulaiko gėrimo temperatūrą. Jei ant šonų ir dugno turi silikonines juosteles, nekaista rankose, negadina stalo paviršiaus. Todėl klasikos mėgėjams rekomenduočiau puodelius iš keramikos ar porceliano. Na, o jei svarstote apie išties saugų variantą, tiksiantį kelionėje – vis dažniau pasirenkami puodeliai iš perdirbto plastiko. Jie ne tik tvirti, patogūs, bet ir nekenksmingi aplinkai. Jų gamybai sunaudojama kur kas mažiau išteklių, išskleidžiama mažiau CO2, ir geriausia tai, kad jie po ilgo naudojimo gali tapti nauju puodeliu. Kitaip nei popieriniai puodeliai su daugybe neyrančių cheminių junginių, šie sklandžiai perdirbami kelis kartus", – daugkartinių puodelių pasirinkimo galimybes apžvelgia G.Kidikienė.


Geros kavos taisyklės

Rinkitės tik kokybišką kavą. Jei ją užsiplikote puodelyje, geriausiai tinka 100 proc. arabikos pupelės, nes jose atsiskleidžia daugiausia poskonių ir kvapų, palyginti su kitomis pupelių rūšimis.

Ruošiant kavą, labai svarbi tinkama vandens ir kavos proporcija. 2 šaukšteliai kavos skirti 200 ml vandens – toks aukso vidurys.

Kavai ruošti netinka antrą kartą užvirintas vanduo.

Kavos skonis priklauso ir nuo vandens kietumo: kuo kietesnis vanduo, tuo labiau skrudintą kavą reikėtų rinktis.

Užplikant kavą labai svarbi vandens temperatūra. Jei užpilate kavą ką tik užvirusiu vandeniu – ji sudegs, ir skonis bus kartus. Jei vanduo per šaltas, kava neatskleis visų savo skonių ir kvapų. Todėl rekomenduojama kavą užpilti 92–94 laipsnių vandeniu, tiesiog užvirinus leidžiant jam šiek tiek atvėsti.

Jei norite pajusti ir užuosti tikrą geriamos kavos skonį bei aromatą, nedėkite į kavą cukraus ir nepilkite pieno.

Jei užpilate kavą didesniame inde, laikykitės tokios sekos. Į sušildytą ne per didžiausią indą ant įdėtos kavos pilkite tik vieną trečdalį skirto vandens kiekio. Vanduo turi būti ką tik užviręs. Po akimirkos užpilkite likusiu vandeniu, išmaišykite ir palikite 5 min. Perkoškite per sietelį. Išpilstykite į pašildytus puodelius, kad kavos aromatas ilgiau išliktų, ir iškart patiekite. Kavos puodelyje reiktų pilti ne daugiau kaip 3/4.

GALERIJA

  • Kavos mėgėjų pasaulyje – tvari mada
  • Kavos mėgėjų pasaulyje – tvari mada
  • Kavos mėgėjų pasaulyje – tvari mada
123rf.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS