Šaltis ne už kalnų: kurie audiniai apsaugo labiausiai? | kl.lt

ŠALTIS NE UŽ KALNŲ: KURIE AUDINIAI APSAUGO LABIAUSIAI?

Žiemą nuo šalčio mus saugo stori paltai ir megztiniai, juos renkantis pravartu atkreipti dėmesį į etiketę, nurodančią audinio sudėtį. Šilčiausi – natūralūs audiniai, tačiau mažos dalies sintetinio pluošto nereikėtų bijoti, tokį rūbą bus lengviau prižiūrėti, jis tarnaus ilgiau.

Lauke atšalus specialistai pataria rūbų sluoksnį, esantį arčiau kūno, kuris turėtų sulaikyti šilumą, rinktis iš natūralių pluoštų. Tam puikiai tiks trikotažo gaminiai. Pagrindinė viršutinių drabužių paskirtis – didinti šilumos izoliaciją, saugoti nuo vėjo, kritulių, todėl jie turėtų būti storesni tankesnės vilnos, pusvilnės ar šiauštos medvilnės audiniai.

„Aš rekomenduočiau natūralius, galbūt ne visiškai natūralius, o maišytus su kažkokiais sintetiniais pluoštais audinius. Arba galima rinktis visiškai sintetinį pluoštą, pavyzdžiui, dirbtinis kailis turi plauką ir jame susilaiko daugiau oro, jis yra žymiai šiltesnis negu beveik 100 proc. vilna“, – aiškina dizainerė Eglė Žiemytė.

75 proc. kūno išskiriamos šilumos žmogus netenka per rūbų konstrukcines angas. Greitosios mados tinklai kuria naujus sintetinius audinius, jie šilumą išlaiko panašiai kaip natūralūs, bet yra pigesni.

Nors alergologai dažnai akcentuoja, kad rūbuose naudojama sintetika gali sukelti alergijų, tačiau pabrėžia, jog odą erzinti gali ne tik audiniai, bet ir chemikalai bei dažai, kuriais jie apdorojami.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kgj

Sudo malimas vilna saltesne uz sintetika cha..

fe

straipsnis apie nieką.Geriau būtų parašę patarimus kaip prižiūrėti žieminius aulinukus ir kitokią žieminę avalynę,kad jie nešlaptų.Juk kai tokia lietinga žiema,tai avalynė labiausiai pažeidžiama drėgmės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS