Balandžio 22-oji – Narcizų karaliaus diena | kl.lt

BALANDŽIO 22-OJI – NARCIZŲ KARALIAUS DIENA

  • 0

Jų sodrus geltonis – patikimiausias šilumos sezono pranašas. Ir labai svaigus: senovės graikai šią gražią gėlę pavadino narcizu dėl jos aromato: graikiškai "narkissos" reiškia "svaiginu".

Škotų sodininko nuopelnai

Daugelyje Europos šalių neįsivaizduojame pavasario be šių gėlių. Mėgstame jas ir auginti, ir dovanoti, ir pasimerkti. Tačiau ne visuomet taip buvo. Karalienės Viktorijos laikais Anglijoje narcizai nebuvo populiarūs, nes jų geltona spalva laikyta nemadinga.

Už narcizų reabilitavimą turime būti dėkingi škotų sodininkui Peteriui Barui, gimusiam 1836 m. balandžio 22 dieną. Dėl savo išskirtinės meilės šiems augalams P.Baras buvo pramintas narcizų karaliumi.

Sodininkas ne tik pats išvedė daugelį narcizų rūšių, bet ir užsibrėžė jų iš pasaulio į Angliją kuo daugiau atgabenti. P.Baras nepailsdamas populiarino narcizus: skaitė paskaitas, rašė straipsnius, sukaupė milžinišką narcizų rūšių kolekciją ir sudarė jų katalogą.

Selekcininkų numylėtiniai

Nedaug pasaulyje gėlių, kurias taip mėgsta selekcininkai, jau porą šimtų metų išvedantys vis naujų veislių augalus. Suderinus skirtingas veisles, narcizai gali puošti gėlynus nuo kovo pabaigos ir birželio pradžios.

Kokių tik narcizų nėra! Skeltakarūniai narcizai primena drugelius ar orchidėjų žiedus, puokštinių narcizų maži žiedeliai išsidėstę kekėmis, akmenuotiems alpinariumams sukurta miniatiūrinių veislių augaliukų.

Vis įvairėja žiedų spalvinė gama. Pagrindinės yra balta ir geltona, bet atspalvių daugybė: nuo sniego baltumo iki kreminio ar žalsvo, nuo citrinos geltonumo iki tamsiai oranžinės spalvos. Pavyko išvesti veislių su rožinio ir net raudono atspalvio žiedais, gėlėms suteikiančiais išskirtinio žavesio.

Nelepūs sode

Narcizai mėgstami ir todėl, kad jų augimo reikmės nedidelės. Daugelis narcizų rūšių kilę iš kalnų rajonų, jie prisitaikę išlikti ir sudėtingesnėmis sąlygomis.

Geriausiai narcizai auga ten, kur pavasario saulė anksti sušildo žemę. Jie puikiai jaučiasi saulėtoje vietoje, neblogai ištveria ir pavėsį, palyginti, tarkim, su tulpėmis, tik pražysta šiek tiek vėliau.

Narcizus lengva auginti, nes kartą pasodinus į derlingą žemę galima pamiršti mažiausiai ketverius penkerius metus: jie pasirodys kas pavasarį ir pasipuoš žiedais. Šių gėlių nereikia taip dažnai persodinti, kaip kai kurių kitų svogūninių, nebent žiedai susmulkėja, tampa ne tokie puošnūs.

Savimylos simbolis

Narcizai mus džiugina sode, tačiau namuose jie nelabai pageidaujami. Ir ne vien todėl, kad jie priskiriami prie pavojingųjų augalų (auginami kambaryje gali sukelti pykinimą, viduriavimą, pakelti kraujospūdį) – narcizas simbolizuoja savimi patenkintą ir tobulesniu už kitus save laikantį žmogų.

Pagal graikų mitologiją jaunuolis vardu Narcizas buvo tokio išskirtinio grožio, kad pats save įsimylėjo ir nuolat grožėjosi savo atvaizdu vandenyje. Tuo užsitraukė meilės deivės Afroditės nemalonę: ši Narcizą pavertė gėle, kuri visada būna nuleidusi žiedą arba pasukusi jį į šoną.

Gan ryškus narcizo pavyzdys, sutinkamas grožinėje literatūroje, gali būti Oskaro Vaildo romane "Doriano Grėjaus portretas". Tačiau ir gyvenime jų netrūksta. Nemažai žmonių turi šiek tiek narcisizmo, yra ir tokių, kurių narcisizmas yra patologinis. Šį asmenybės sutrikimą turintys žmonės nuolat reikalauja, kad kiti žavėtųsi jais, pabrėžia savo išskirtinumą ir didybę.

Apkartina gyvenimą

Narcizą nelengva iškart atpažinti. Mokslininkai netgi sudarė klausimyną, kuris susideda iš 40 klausimų, tačiau ilgainiui paaiškėjo, kad narcizo tereikia paklausti, ar jis yra narcizas. Mat šie žmonės dažniausiai yra linkę su pasididžiavimu prisipažinti, kad jie yra narcizai.

Iš pirmo žvilgsnio jie gali pasirodyti charizmatiški ir įdomūs, tačiau sukluskite išgirdę iš savo antrosios pusės tokias frazes: "Mirsiu, jei paliksi mane", "Tik tu gali duoti man tai, ko reikia", "Aš esu tas žmogus, su kuriuo tau geriausia", "Tu esi tik mano", "Niekas tavęs taip nemylės kaip aš" ir pan. Jei kuriate santykius su narcizu, tikėtina, kad nesulauksite besąlygiškos meilės – nebent "užsitarnausite". Neretai narcizai savo antrąsias puses nuvertina, išnaudoja.

Nesileiskite į narcizo emocinį šantažą. Jei jums stinga meilės ir pagarbos, jei jaučiate, kad nuolat neįtinkate savo partneriui, kad jus nuolat nuvertina ir kaltina, ar tai tikrai tokie santykiai, kurių jums reikia? Prisiminkite: esate verti meilės, rūpesčio, palaikymo ir pagarbos.

Kad žiedai džiugintų

Puokštėms narcizus geriausia skinti ryte. Jų stiebai išskiria lipnias sultis, todėl gėles pirmiausia reikėtų palaikyti pamerktas atskirai keletą valandų, o tada jau komponuoti puokštę – narcizų kaimynystė nebus žalinga kitoms gėlėms. Narcizai ilgiau laikysis, jei vanduo apsems 1/3 stiebo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS