Grybai – ir skanu, ir pavojinga | kl.lt

GRYBAI – IR SKANU, IR PAVOJINGA

Pagaliau grybų pilni miškai ir Vakarų Lietuvoje. Nors neseniai nuo apsinuodijimo grybais mirusios moters istorija sukrėtė visus rudens gėrybių mėgėjus, internete miškų lankytojai dalijasi mažai kam pažįstamų grybų nuotraukomis ir pataria, kaip juos pasigaminti.

Po darbo vos per pusantros valandos Vėžaičių miškuose du bičiuliai rado po kibirą sveikutėlių baravykų ir po pusę krepšio raudonikių.

Nors grybautojai dažniausiai nelinkę išduoti gerų vietų, tačiau, susikūrę grybautojų grupę feisbuko paskyroje, jie neslepia, kad miškuose netoli Rietavo, Kulių, Darbėnų apylinkėse šią savaitę randa itin daug miško gėrybių.

Raseinių rajone policininkai kasdien skuba prie judrių kelių, kur girti grybų pardavėjai kelia pavojų patiems sau ir vairuojantiesiems.

Vienas grybautojas didžiuojasi radęs sveikutėlį 1,4 kg sveriantį baravyką, kito rekordas – baravykas, kurio koto skersmuo siekė 35 cm, trečias stebėjosi keistai vienu ant kito užaugusiais gražuoliais arba aptikęs kelias dešimtis jų, išdygusių vienas šalia kito.

Savaitgaliais Kuršių nerijos miškuose žmonių – lyg parke. Ir visi nešasi kibirus ar krepšius. Daugelis kooperuojasi, važiuoja automobiliais ir sustoja 15-ajame kilometre. Kitiems užtenka to, ką randa netoli Lietuvos jūrų muziejaus.

Kad pajūrio miškuose pagaliau pradėjo gausiai dygti geriausi grybai, nesunku atspėti apsilankius turgavietėse, užkietėję grybautojai nuo ankstaus ryto pirkėjų laukia ir prie didžiųjų prekybos centrų.

Žmonės dalijasi ne tik visiems gerai pažįstamų grybų laimikiais, bet ir pataria vieni kitiems, kurie grybai valgomi, o kurie ne, kaip mažai pažįstamus pasigaminti.

Svarbu ne tik rinkti ir valgyti pažįstamus grybus, bet ir turėti saiko mėgaujantis.

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojai tikino, kad šiemet apsinuodijusių grybais pacientų neturėjo. Vieno žmogaus, į ligoninę patekusio antradienį, sveikatos būklė kėlė abejonių, spėliota, ar jis nebus paragavęs netinkamų valgyti grybų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad negalavimo priežastis kita.

„Svarbu ne tik rinkti ir valgyti pažįstamus grybus, bet ir turėti saiko mėgaujantis. Vos pajutus apsinuodijimo požymius, reikėtų kaip galima greičiau išplauti skrandį, gerti daug vandens ir skubėti į gydymo įstaigą“, – priminė Klaipėdos universitetinės ligoninės 2-ojo infekcinių ligų skyriaus vedėja Rasa Girdžiūnienė.

GALERIJA

  • Atsarga: specialistai pataria net gerai visiems pažįstamus baravykus atidžiai apžiūrėti, esama į juos panašių nuodingų grybų.
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
  • Grybai – ir skanu, ir pavojinga
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS