Japonijoje naikinamos susikryžminusios beždžionės | kl.lt

JAPONIJOJE NAIKINAMOS SUSIKRYŽMINUSIOS BEŽDŽIONĖS

  • 2

Japonijoje vienas zoologijos sodas, suleisdamas mirtinas injekcijas, sunaikino 57 vietines japonines makakas, nes nustatė, kad jos turi „invazinės svetimžemės rūšies“ genų, antradienį pranešė pareigūnai.

Į rytus nuo Tokijo, Čibos prefektūroje Fucu mieste esančiame Takagojamos zoologijos sode buvo laikomos 164 beždžionės, kaip manyta, visos „grynos“ japoninės makakos.

Tačiau vėliau buvo nustatyta, kad maždaug trečdalis šių beždžionių buvo susikryžminusios su rezusais, kurie Japonijoje yra laikomi „invazine svetimžeme rūšimi“.

Vienas miesto pareigūnas naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad Japonijos įstatymais draudžiama laikyti ir pervežti invazines rūšis, įskaitant hibridus, ir kad teisiškai buvo galima sunaikinti minimas beždžiones.

Pasak pareigūno, beždžionės mirtinomis injekcijomis buvo sunaikintos per maždaug mėnesio laikotarpį iki vasario pradžios.

Jis pridūrė, kad zoologijos sodas budistų šventykloje netoliese surengė pamaldas nužudytų gyvūnų sieloms nuraminti.

Japoninių makakų ir rezusų hibridai sunaikinimui buvo pasmerkti 2013 metais persvarsčius Japonijos aplinkos įstatymą.

„Jos turėjo būti sunaikintos siekiant apsaugoti vietinę aplinką“, – sakė pareigūnas iš Čibos prefektūros vyriausybės.

Tačiau Japonijos aplinkos ministerija nurodė, kad galima daryti išimtis, pavyzdžiui, atvejais, kai zoologijos sodai paprašo leidimo pasilikti tokius gyvūnus.

Pavojus ekosistemai

„Šalyje yra daug zoologijos sodų, auginančių gyvūnus, kurie po šio įstatymo sukūrimo buvo priskirti invazinėms rūšims“, – sakė vienas ministerijos pareigūnas.

Nors beždžionių sunaikinimas gali atrodyti žiaurus dalykas, aplinkosaugininkai sako, jog labai svarbu užkirsti kelią bet kokiems kontaktams tarp užsieninių ir vietinių rūšių, kad nebūtų sutrikdyta natūrali pusiausvyra.

Gamtosaugos grupės „WWF Japan“ atstovas Junkichi Mima (Džiunkičis Mima) sakė, jog invazinės rūšys kelia problemų, „nes kryžminasi su vietiniais gyvūnais ir kelia pavojų natūraliai aplinkai ir ekosistemai“.

Japoninės makakos yra rudos, raudonu snukiu, o viena iš jų buveinių laikomas kalnuotas rajonas netoli minėto zoologijos sodo.

1957 metais šis zoologijos sodas pradėjo šerti laukines japonines makakas, o dešimtis jų laikė aptvare.

Tačiau 10-ajame dešimtmetyje šiame rajone ėmė daugėti rezusų, kurių tėvynė yra Kinija ir Pietryčių Azija. Čibos prefektūra nurodė, kad nuo 2005 metų naikina laukinius rezusus.

Takagojamos zoologijos sodas atliko savo japoninių makakų DNR testus, kurie parodė, kad tarp jų esama hibridų.

„Labai svarbu užkirsti kelią kontaktams su nevietiniais gyvūnais“, – sakė Tomoko Shimura (Tomoko Šimura) iš Japonijos gamtos apsaugos draugijos.

GALERIJA

  • Japonijoje naikinamos susikryžminusios beždžionės
  • Japonijoje naikinamos susikryžminusios beždžionės
  • Japonijoje naikinamos susikryžminusios beždžionės
  • Japonijoje naikinamos susikryžminusios beždžionės
  • Japonijoje naikinamos susikryžminusios beždžionės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

delfinas

matyt delfinai baiges su banginiais

tikrai

kad nesveiki japonai,tik žudo ir žudo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS