Klaipėdietį pakerėjo grybas | kl.lt

KLAIPĖDIETĮ PAKERĖJO GRYBAS

Anglijoje gyvenantį klaipėdietį Vilių Michailovą nustebino keistos išvaizdos grybas. Iš pradžių nežinojęs, kokia tai rūšis, smalsus vyras išsiaiškino, kad visai netoli jo namų auga raukšlinis žiūrytis.

Prieš savaitę Krolio mieste gyventojų pamėgtame parke vaikštinėjęs Vilius aptiko įdomų grybą. Ryškiai geltonos spalvos, apvalus ir aplipęs mažutėmis sraigėmis jis nebuvo panašus į jokį kitą.

"Niekada nesu tokio matęs, užvakar dar kartą prie jo nuėjau, vis dar auga ant nulūžusios medžio šakos", – šypsojosi jaunuolis.

Žmogaus smegenis šiek tiek primenantis raukšlinis žiūrytis (lot. "Tremella mesenterica") atrodo išties įspūdingai.

Jauni šie grybai būna ryškiai geltoni, o sendami išblunka iki sieros geltonumo, gelsvos, balsvos spalvos.

Grybas yra nedidelis (2–6 cm skersmens), raukšlėtas, drebučių konsistencijos.

Auga miškuose, parkuose ištisus metus, net žiemą, ant suverstų lapuočių medžių, ypač ant drebulės, beržo šakų, stuobrių, išvartų. Tai yra nevalgomas grybas.

Pasirodo, šis grybas stebina ne tik savo ryškiai geltona spalva, bet ir labai vėlyvu pasirodymu miškuose. Žiūrytis gali sėkmingai atsigauti net po atšalimo rudens ar žiemos periodu.

Įdomu tai, kad geltonasis grybas auga tik ant nudžiūvusių lapuočių medžių šakų ar kelmų ir yra natūralus tokios medienos ardytojas. Taigi, ir žiemą galima pasidžiaugti gražiais ir įdomiais medžių grybais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS