Lietuviškos orchidėjos: kai kurios ypač retos ir įspūdingo grožio | kl.lt

LIETUVIŠKOS ORCHIDĖJOS: KAI KURIOS YPAČ RETOS IR ĮSPŪDINGO GROŽIO

Orchidėjos – viena didžiausių augalų šeimų pasaulyje, jų yra net keliasdešimt tūkstančių rūšių. Pasak Mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjo Almanto Kulbio, nors šie augalai plačiau žinomi kaip orchidėjos, lietuviškai jos vadinamos gegužraibėmis.

„Lietuvoje yra kelios dešimtys rūšių ir iš jų tik kelios yra dažnos. Visos kitos yra arba apyretės, arba netgi labai retos. Taip yra todėl, kad daugumos iš jų gyvenimo būdas yra komplikuotas ir jos sunkiai dauginasi. Jeigu pamatytume jų sėklas, retai tai pavyksta, jos yra labai smulkios, panašios į dulkeles. Nukritusi sėkla turi susirasti specialaus grybo siūlus hifus ir sudaryti mikozę bei pradėti augti toliau, todėl jų nėra tiek daug“, – aiškina A. Kulbis.

Pasak gamtininko, dėl šios priežasties yra tik kelios rūšys orchidėjų, kurias galima pamatyti.

„Ir visus žmones galima suskirstyti į tuos, kurie jas matė, ir kurie nematė. Pastaruosius reikėtų paraginti pamatyti“, – ragino A. Kulbis.

Pašnekovas pasakoja apie dvilapę blandis – vieną iš dažniausiai aptinkamų gegužraibinių. Šis augalas auga mūsų pievose bei žavi savo kvapu. Viena gražiausių ir rečiausių mūsų krašto orchidėjų, pasak gamtininko, – plačialapė klumpaitė, kurios žiedo sandara primeta batą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS