Tyrimas: ledynų tirpimas – nebesustabdomas | kl.lt

TYRIMAS: LEDYNŲ TIRPIMAS – NEBESUSTABDOMAS

  • 1

Ledynai toliau tirps - net jei visos šalys laikysis Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. Tokią išvadą daro atitinkamą tyrimą atlikę Brėmeno ir Insbruko universitetų mokslininkai.

Tyrimo rezultatai skelbiami specializuotame žurnale „Nature Climate Change“. Jais remiantis, ilgainiui sutirps 36 proc. ledynų.

Mokslininkų skaičiavimu, ledynai tirps nepriklausomai nuo to, ar globalios vidutinės temperatūros kilimas, kaip numatyta Paryžiaus susitarime, bus apribotas iki 2 arba geriausiu atveju iki 1,5 laipsnio, lyginant su priešindustriniu laikotarpiu.

Netikėta ir nuvilianti išvada - tačiau tai vaidins tik nežymų vaidmenį, bent jau šį šimtmetį, sakė klimato tyrinėtojas iš Brėmeno Benas Marzeiponas. To priežastis: ledynai į klimato pokyčius reaguoja lėtai. Todėl, pasak mokslininko, tik kitą šimtmetį paaiškės, ar klimato apsauga buvo sėkminga. Mokslininkai apskaičiavo, kad dėl kiekvieno kilogramo anglies dvideginio, kuris šiandien patenka į atmosferą, ilgainiui vandeniu virs 15 kg ledo.

Studija rodo „istorinį mūsų atsakomybės būsimoms kartoms mastą“, - sakė tyrime nedalyvavęs ekspertas Torstenas Albrechtas iš Potsdamo klimato padarinių tyrimo instituto. Be to, esą aiškėja būtinybė „kiek įmanoma greičiau pamiršti“ iškastinio kuro naudojimo laikmetį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

III- IV-jo Žemės judėjimų atradėjas inž.Romualdas Zubinas

Ko dėta KONVENCIJA? Ar galima KLIMATĄ ir kitus geofizinius procesus, leisti ŽMOGUI REGULIUOTI? Suprantama, kad NEGALIMA! JOS REIKIA PAŽINTI!!! JAU 15 metų, kaip esu atradęs GEOFIZINIUS DĖSNIUS, kurie ŽMOGŲ supažindina su GAMTOJE VYKSTANČIAIS PROCESAIS!? 1) Pirmasis ir Antrasis- tai, prieš 500 metų, M.Koperniko atrasti Pirmasis ir Antrasis ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAII Prieš 15 metų, SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, ATRADAU TRĘČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! ŠIA TEMA PARAŠYTOS IR IŠLEISTOS KNYGOS!!!! Tačiau mokslininkai šiuos ATRADIMUS, kažkodėl -tai, ignoruoja?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS