E. Musko „SpaceX“ buvo priverstas nukelti raketos paleidimą | kl.lt

E. MUSKO „SPACEX“ BUVO PRIVERSTAS NUKELTI RAKETOS PALEIDIMĄ

  • 1

Audros privertė Elono Musko „SpaceX“ nukelti ketvirtadienį planuotą Jungtinių Valstijų kariuomenės navigacijos palydovo paleidimą, kuris yra pirmoji tokia „SpaceX“ nacionalinio JAV saugumo misija, praneša „Reuters“.

„SpaceX“ paskelbė, kad „Falcon 9“ raketa ir jos krovinys, maždaug 500 mln. dolerių vertės GPS palydovas, pagamintas „Lockheed Martin“, yra geros būklės. Įmonė planuoja iš Floridos Kanaveralo kyšulio (Cape Canaveral) palydovą į orbitą paleisti šeštadienio ryte.

Atšaukimas, kuris yra jau trečias toks šią savaitę, buvo paskelbtas po to, kai audra apėmė visą paleidimo aikštelės teritoriją.

Tuo tarpu Nacionalinės orų tarnybos orų prognozių centro meteorologas Patrickas Burke'as teigė, kad dangus iki šeštadienio gali ir nepragiedrėti.

Sėkmingas palydovo paleidimas reikštų didžiulį E. Musko, be kita ko, milijardieriaus ir „Tesla“ direktoriaus, pasisekimą. E. Muskas ilgus metus bandė įsiveržti į prabangią kariuomenės įrenginių paleidimo į kosmosą rinką, kurioje šiuo metu dominuoja „Lockheed Martin“ ir „Boeing“.

„SpaceX“ teigimu, šeštadienį planuojamas paleidimas yra pirma vadinamojo nacionalinio kosmoso saugumo misija.

2014 metais „SpaceX“ į teismą padavė JAV karines oro pajėgas, nesutikdama su kariuomenės išskirtinai „Boeing“ ir „Lockheed Martin“ skirtu multimilijardiniu sandoriu dėl 36 raketų paleidimų. Įmonė atsiėmė kaltinimus 2015 m., kai karinės oro pajėgos sutiko atverti rinką „SpaceX“.

2016 m. „SpaceX“ laimėjo 83 mln. dolerių vertės GPS palydovo iškėlimo į orbitą konkursą. Palydovas orbitoje skries apie 15 metų.

Šis paleidimas bus pirmasis iš 32 „Lockheed Martin“ gaminamų palydovų, kurių sandorių bendra vertė siekia 12,6 mlrd. dolerių, sakė „Lockheed Martin“ atstovas Chipas Eschenfelderis.

Tuo tarpu karinių oro pajėgų atstovas Williamas Russellas tikino: „Kai paskutinės kartos GPS palydovai veiks, vartotojai galės džiaugtis triskart tikslesniu vietos nustatymu.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaukaz

Go Elon

SUSIJUSIOS NAUJIENOS