Išmanusis telefonas – raktas į mokslo pasaulį? | kl.lt

IŠMANUSIS TELEFONAS – RAKTAS Į MOKSLO PASAULĮ?

  • 0

Kaip stebėti savo aplinką programėlių pagalba, kartu prisidedant prie tarptautinių mokslinių tyrimų?

Patarimais dalijasi laidos „Mokslo sriuba“ rubrikos „Piliečių mokslas“ atstovai.

Jei mėgstate laiką leisti gamtoje bei fotografuoti įvairius organizmus, tuomet „iNaturalist“ programėlė kaip tik Jums! Įkėlus nufotografuoto organizmo nuotrauką, programėlė automatiškai pažymės stebėjimo laiką bei koordinates. Jei nežinote nufotografuoto organizmo rūšies - tiesiog palaukite, kol kas nors šią rūšį atpažins, o žinios net ir apie dažnas rūšis, tokias kaip baltąjį gandrą, mokslininkams yra ne mažiau svarbios!

Kiti „iNaturalist“ bendruomenės sukurti projektai kviečia stebėti invazinius organizmus arba pakelėse žuvusius gyvūnus.

Kitos specialios programėlės dėka galite prisidėti prie NASA’os tyrimų apie mūsų planetą! Programėlė „GLOBE Observer“ buvo sukurta debesų stebėjimui. Vartotojų atsiųstus duomenis NASA’os tyrėjai vėliau panaudoja palydovų surinktiems duomenims vertinti!

Nuo 2017-ųjų vasaros programėlė taip pat leidžia stebėti ir uodų veisimosi vietas, kas itin aktualu pasaulinei maliarijos prevencijai. Nors NASA mokslininkai palydovų pagalba gali atpažinti telkinius, kur galėtų veistis uodai, be žmonių pagalbos neįmanoma pasakyti, kas juose iš tiesų dedasi!

Daugumą piliečių mokslo programėlių vienija tai, jog surinkti duomenys yra atviri. Tokius duomenis įvairiems tyrimams gali panaudoti tiek profesionalūs tyrėjai, tiek patys mokslo mėgėjai. Apie kitus būdus, kaip galite tapti piliečiais mokslininkais, sužinosite kitose rubrikose!

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

„Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9.30 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS