Nešiojamas kompiuteris „Xiaomi Mi Notebook Air 13.3“ – „MacBook Air“ klonas? | kl.lt

NEŠIOJAMAS KOMPIUTERIS „XIAOMI MI NOTEBOOK AIR 13.3“ – „MACBOOK AIR“ KLONAS?

  • 2

Į nešiojamų kompiuterių segmentą „Xiaomi“ kompanija įžengė 2016 metais, kai pristatė 13.3 col. ir 12.5 col. „Xiaomi Mi Notebook Air“ įrenginius. Kadangi Varle.lt turi didžiulę ir pirmąją Lietuvoje „Xiaomi“ ekspoziciją bei jaučiamas didelis susidomėjimas „Xiaomi“ produktais, nuspręsta apžvelgti ir šį „Xiaomi“ produktą, nepaisant to, kad tai jau tikrai ne naujiena pasaulyje. Pasaulyje ne naujiena, o štai Lietuvoje šį nešiojamą kompiuterį, pasak Varle.lt specialistų, įsigyti galima nuo ne taip ir seniai.

Akivaizdu, kad kinų gamintojas su šiuo produktu nesismulkino ir orientavosi į kovą su sėkmingiausiais nešiojamų kompiuterių prekių ženklais, tačiau apie viską iš eilės.

Dizainas ir ypatybės

2016 metų pavasarį ir vasarą daugelis nešiojamų kompiuterių gamintojų pristatė savo kompaktiškos „MacBook“ versijos interpretacijas. „Xiaomi“ tada pristatė iškart dvi kopijas: „Xiaomi Mi Notebook Air 12,5″“ ir šios apžvalgos herojų „Xiaomi Mi Notebook Air 13,3″“. Koks turėtų būti klonas? Žinoma, panašus į originalų produktą ir kai kuriais prametrais jį lenkti. Varle.lt nešiojamų kompiuterių specialistų parengtos apžvalgos herojus turi mažesnius gabaritus lyginant su „Apple“ įrenginiu. Pagrindinis dizaino koziris čia yra įrenginio storis, kuris siekia vos 14,8 mm (palyginimui: „MacBook Air“ turi 17 mm storį). Tokiu būdu „Xiaomi“ nešiojamas kompiuteris yra net 13 proc. plonesnis nei „Apple“ įrenginys.

Paprastas – būtent taip galima apibūdinti „Mi Notebook Air“ dizainą. Gamintojas čia apsiėjo be įvairiausių logotipų, įdėklų, raštų ir tai yra puiku. Tačiau jokio originalumo dizaine nėra ir jis labai primena „Apple“ įrenginius.  

Didžiausia korpuso dalis yra pagaminta iš aliuminio. Korpusas yra pakankamai patvarus. Tik ekrano dangtelis pasižymi gal mažesniu tvirtumu nei norėtųsi. Bendrai, šio nešiojamo kompiuterio pagaminimo kokybė yra aukšto lygio. Maksimalus atidarymo kampas siekia maždaug 130 laipsnių. Verta paminėti tai, kad nešiojamą kompiuterį labai paprasta atidaryti viena ranka, nors vyriai pakankamai standūs.

Operacinė sistema yra Windows 10 Home Edition, todėl nereikia bijoti, kad gausite nešiojamą kompiuterį kinų kalba su neaiškiais hieroglifais.

Jungtys ir ryšiai

Jungčių išdėstymas apgalvotas protingai: dešinės pusės kraštinėje turime USB ir C tipo USB (nepalaikomas Thunderbolt), kairės pusės kraštinėje – HDMI, USB ir kombinuotą garso jungtį. 

„Mi Air 13.3“ kompiuteris neturi tokių įprastų sąsajų kaip Ehernet ir SD kortelių skaitytuvo lizdas. Įkrovimas vyksta per C tipo USB jungtį, todėl atskiros jungties maitinimo adapteriui nėra.

Bevelio ryšio adapteris yra „Intel“ gamybos, tai: „Wireless AC 8260“. „Xiaomi“ kompiuteryje panaudota dviejų antenų konfigūracija. Tinklo ryšys yra stabilus, spartos testavimas įvyko sklandžiai ir be kažkokių trikdžių.

Įvesties įrenginiai

Klaviatūra su 6 sidabrinių klavišų eilėmis turi anglų kalbos išdėstymą. Daugumos klavišų matmenys yra protingo dydžio išskyrus gal strėlyčių klavišus. Naudotis klaviatūra labai paprasta, klavišų eiga minkšta ir garsių spustelėjimų nesigirdi. LED apšvietimas įjungiamas ir išjungiamas (automatiškai po kurio laiko, kai nesinaudojama klaviatūra), tačiau keisti jo ryškumo negalima. Klavišų medžiaga nėra tokia kokybiška, kaip „Apple“ nešiojamuose kompiuteriuose, tačiau teksto rinkimo patogumo prasme „Xiaomi“ pavyko sukurti beveik patogiausios pasaulyje – „Apple“ klaviatūros kloną.

Jutiklinis kilimėlis priklauso „trackpad“ tipui – tai reiškia, kad mygtukai čia integruoti į paviršių. Reagavimo į prisilietimus tikslumas yra aukšto lygio, gestus daugiajutiminė (angl. multitouch) technologija supranta teisingai. Jutiklinis kilimėlis atitinka „Microsoft Precision Touchpad“ specifikaciją, kuri siūlo pažangesnę sąveiką tarp šio įvesties įrenginio ir operacinės sistemos.

Ekranas

„Xiaomi Mi Air“ turi 13.3 col. įstriažainės Full HD ekraną. Matricos tipas yra arba IPS ir ji čia blizgi. Maksimalus ryškumas siekia 333.7 cd/m², tačiau tolygumo lygis galėtų būti didesnis, nes apatinė ekrano dalis atrodo šiek tiek tamsesnė nei viršutinė. Vertinant subjektyviai, ekranas palieka malonų įspūdį. Turime reikalų su tikrai ryškiomis spalvomis ir tiksliu įvairaus turinio atvaizdavimu. Šio nešiojamo kompiuterio ekranas pasižymi 27 ms reakcijos laiku. Tai nėra pats geriausias žaidimams tinkamas variantas, tačiau tikrai ir ne blogiausias. Pagal savo reakcijos laiką, jis priklauso vidutinei klasei.

Našumas

„Xiaomi Mi Air 13.3“ turi 8GB DDR4 2400MHz RAM atminties ir keturių branduolių Intel Core i5-8250U procesorių, kuris palaiko „Hyper Threading“ ir „Turbo Boost“ technologijas. Didžiausias taktinis dažnis siekia 3.4 GHz. Operacinė sistema veikia sklandžiai, jokių trikdžių ir vėlavimų nėra. Čia turime 256 GB „Samsung PM951“ SSD diską, kuris naudoja greitą „NVMe (PCIe 3.0 x4)“ sąsają. „Samsung“ nurodo, kad preliminarus duomenų įrašymo greitis siekia 280 MB/s, o skaitymo greitis iki 1000 MB/s. Varle.lt specialistų atlikti testavimai ne tik patvirtina, bet ir pralenkia šiuos skaičius. Tikrai labai sėkmingas sprendimas tokios klasės nešiojamam kompiuteriui.

„Xiaomi Mi Air 13.3“ turi „NVIDIA GeForce MX150“ vaizdo plokštę su 2 GB GDDR5 atmintimi.  Našumo atsargų pakanka praktikškai visiems žaidimams. Tiesa, pažangiausius teks žaisti su vidutiniais (aukojant raišką) arba minimaliais nustatymais.

Garsas

Panašu, kad „Xiaomi“ sugalvojo vilioti klientus ne tik panašumu į „MacBook“, bet ir „AKG“ lipduku. Gamintojas integavo „Mi Air “ įrenginyje firminę garso sistemą. Tiesa, nelabai aišku, kam to reikėjo. Garsiakalbių grotelės yra išdėstytos ant galinio dangtelio ir bet koks paviršius, nesvarbu kietas ar minkštas slopina ir iškreipia garsą.

Įkaitimas ir triukšmas

Du ventiliatoriai sukuria tiek mažai triukšmo, kad apie jų egzistavimą galima ir pamiršti. Tiesa, ilgesnės nešiojamo kompiuterio apkrovos metu, triukšmas labiau išryškėja. Įprasto naudojimosi metu – įkatimas minimalus ir nešiojamas kompiuteris išlieka iš tikrųjų vėsus. Tačiau dirbant su sudėtingesnėmis programomis ir labiau apkraunant įrenginį, jo korpusas greitai įkaista.

Baterija ir autonominis veikimas

40W baterija ne geriausiai tinka modeliui su diskrečiąja vaizdo plokšte. „Mi Air 13.3“ energijos sąnaudos pasirodė šiek tiek didesnės nei buvo tikėtasi. Sumažinus ekrano ryškumą ir dirbant tik su dokumentais, nešiojamu kompiuteriu galima naudotis apie 9 valandas. Žiūrint HD kokybės vaizdo įrašus nešiojamo kompiuterio baterija išgyvena 5–6 valandas. Išnaudojant pilną našumo potencialą, įrenginio baterijos autonominio veikimo laikas nesiekia daugiau dviejų valandų.

Džiugina tik tai, kad įrenginio įkrovimas vyksta greitai. Išsikrovęs įrenginys vos per 45 minutes atgauna iki 75 proc. energijos.

Apibendrinimas

13.3 col. „Mi Notebook Air“ yra pakankamai sėkmingas „Xiaomi“ debiutas naujoje šiam gamintojui nešiojamų kompiuterių srityje. Čia turime puikų ekraną, kokybiškai pagamintą ir apgalvotą korpusą, efektyvią aušinimo sistemą, puikų našumo lygį ir kitus aptartus dalykus, kurie užtikrina tikrai malonų ir patogų naudojimąsi. 

Trūkumai yra žymiai mažesnio kalibro. Kažkam gali nepatikti blizgi ekrano matricos danga, kažką nemaloniai nustebins tai, kad čia nėra SD atminties kortelių skaitytuvo. Taip pat norėtųsi, kad įkaitimas nešiojamo kompiuterio apkrovos metu būtų kiek mažesnis.

Varle.lt specialistų teigimu, „Xiaomi Mi Notebook Air 13,3 col.“ – tai sėkmingas universalus nešiojamas kompiuteris visiems gyvenimo atvejams. Jis gali būti ne tik „darbiniu arkliuku“, kurio pagrindinė užduotis sparčiai veikti su biuro programomis, bet ir kompatiktišku pramogų nešiojamu kompiuteriu, kuris leidžia patogiai žiūrėti filmus ir žaisti nesudėtingus žaidimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

supi.tos varles, o kur kainu palyginimas?

kinu

spec t. galejo ivesti slaptas /blakes/ duomenu sekimui pasauliniu mastu nes technologijos tokia tikimybe daleidzia .....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS