Ruošiamasi įgyvendinti didžiulį energetikos projektą: Lochneso ežerą pavers baterija | kl.lt

RUOŠIAMASI ĮGYVENDINTI DIDŽIULĮ ENERGETIKOS PROJEKTĄ: LOCHNESO EŽERĄ PAVERS BATERIJA

  • 0

Škotija itin skatina bei intensyviai plėtoja jūrinę vėjo energetikos programą į kurią įeina ir novatoriškos technologijos. Pavyzdžiui, kaip plaukiojančios vėjo jėgainės. Tiesą sakant, tos atsinaujinančios energijos kartais yra netgi per daug. Ar tai problema? „Intelligent Land Investents“ teigia, kad ne ir jau turi sprendimą. Lochneso ežero pakrantėje ruošiasi statyti milžinišką jėgainę.

Planuojama, kad šios hidroelektrinės elektros gamyba siektų net 2,4 GWh. Kai jėgainė bus pilnai įrengta, ji galės 6 valandas užtikrinti 400 MW galios poreikį ir padvigubinti jau esančių vėjo jėgainių įrengtąją galią.

Pasak Wired UK, tokie skaičiai reiškia, kad ne tik bus efektyviai išnaudojama vėjo energija, bet ir atsinaujinančia energija bus aprūpinti papildomai 400 tūkst. Škotijos namų.

Šis „Red John“ projektas yra unikalus tuo, kad ši hidroelektrinė veiks kaip elektros variklis ir kaip generatorius. Kalbant pavyzdžiais, principas būtų toks kaip Lietuvoje esančios Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės.

Tai bus ganėtinai sudėtingas inžinierinis hidrotechninis kompleksas, turintis dvi vandens saugyklas – aukštutinį ir žemutinį baseinus. Kai energetinės sistemos apkrova bus maža ir bus daug pigios perteklinės vėjo energijos „Red John“ hidroelektrinės agregatai pradės pumpuoti vandenį iš žemutinio vandens baseino į dirbtinį aukštutinį rezervuarą, taip sukaupdama (akumuliuodama) vandens potencinę energiją.

Didelis tokios jėgainės privalumas yra tas, kad ją galima įjungti bet kuriuo metu ir praktiškai per porą minučių, kai tuo tarpu įprastas dujomis kūrenamas jėgaines įjungti gali užtrukti ir porą valandų.

Hidroakumuliacinė jėgainė yra didžiulis įrenginys, užtikrinantis greitą rezervinę galią ir efektyviai išnaudojantis perteklinę vėjo energiją, kurios esant itin vėjuotoms dienoms tiesiog nėra kur dėti. Tad kai tos energijos bus per daug, ji bus panaudojama vandens pumpavimui į aukštutinį rezervuarą, kai energijos rinkoje pradės trūkti – „Red John“ pradės veikti kaip įprasta hidroelektrinė.

„Intelligent Land Investents“ nuotr.

Skaičiuojama, kad „Red John“ statybos galėtų užtrukti nuo trejų iki penkerių metų, tad „Intelligent Land Investents“ tikisi, kad ši jėgainė turėtų pradėti veikti iki 2024 m. Kol kas projektas yra finansuojamas asmeninėmis „Intelligent Land Investents“ lėšomis ir skaičiuojama, kad galutinė projekto įgyvendinimo suma galėtų siekti 500 mln. svarų sterlingų (558,44 mln. eurų), tad reikės ieškoti ir papildomų finansavimo šaltinių.

Visgi, šis projektas dar turi nueiti ilgą kelią kol taps realybe. Jį turi patvirtinti kelios reguliavimo agentūros, o tai gali užtrukti net kelerius metus. Kaip rašoma „Intelligent Land Investents“ internetinėje svetainėje, „Red John“ projektas pareikalaus 5,4 mln. kub. m tūrio viršutinio vandens rezervuaro, o tai gali sukelti neigiamus padarinius, nes bus prarastos natūralios buveinės.

Tačiau projekto autoriai BBC teigė, kad jie gali viršutinį rezervuarą suprojektuoti taip, kad jis atrodys kaip visiškai natūralus ir dar vienas įprastas apylinkėse esantis ežeriukas. BBC taip pat pažymi, kad viena hidroakumuliacinė jėgainė jau yra įrengta rytinėje Lochneso pakrantėje, tad „Red John“ jėgainė jau būtų nebe pirmoji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS