Moliūgai: nuo kepsnių iki saldainių (receptai) | kl.lt

MOLIŪGAI: NUO KEPSNIŲ IKI SALDAINIŲ (RECEPTAI)

  • 0

Moliūgas – išskirtinė daržovė, galinti atlikti keletą visai skirtingų vaidmenų.

Ji ne tik gali pavirsti labai skirtingais patiekalais, bet ir puikiai tarnauti kaip dekoracija. Ilgai išsilaikanti daržovė išlieka populiari ir žiemą. Kita vertus, yra žmonių, kurių šaldikliuose moliūgų minkštimas guli dar nuo Helovino ir jie nesugalvoja, ką įdomaus iš jo galėtų padaryti.

„Moliūgai turi gerą savybę ilgai laikytis. Ne veltui senovėje juos vertino kaip tam tikrą maisto saugojimo būdą. Moliūgai labai universalus, daug ką galima iš jo padaryti. Jį palyginus ilgai galima saugoti natūraliomis sąlygomis. O jei tai didelis moliūgas – vienu ypu galima ir didelę šeimą pamaitinti. Ir ekonomiškiau – mažiau atsimeta žievės, jei lygintume su keletu mažesnių“, – apie moliūgo privalumus pasakojo vaisiais ir daržovėmis prekiaujanti Jūratė.

Pasak jos, didžiausias prekybos bumas moliūgais būna prieš Heloviną, bet ir vėliau jie išlieka populiarūs.

„Ne vienas, pirkdamas kaip dekoraciją, paklausia ir ką būtų galima su viduriais padaryti. Žinote, būna net kad dabar ateina, sako, pirkome, pasidarėme „pabaisą“, vidurius sudėjome į šaldiklį, o dabar galvojame, ką čia iš jų gero padarius. Na tai mes patarimų negailime – aš pati juos auginu, žinau, kad tai labai universali daržovė – bet ką iš jos gali pasidaryti. Ir saldainius darau iš sudžiovinto, ir kepsnius kepu, ir konservuoju tiek saldžiai, tiek marinate, kaip agurkus. Sriubas verdu, blynus kepu, į kotletus maišau. Išdžiovintos sėklos – puikus užkandis, geriau už saulėgražas“, – patirtimi dalijosi turgaus prekybininkė.

Išties moliūgas – puiki medžiaga, kuriai galima suteikti kokį tik nori skonį. Troškinant ar kepant su sultiniu nuo mėsos, tai bus kaip mėsiškas patiekalas. Pridėjus cukraus, medaus, svarainių, citrinos ar uogų – saldus patiekalas ar net puiki uogienė.

Dar vienas dalykas, apie kurį dažniausiai negalvojame naudodami moliūgą, – jo nauda organizmui. Moliūgas turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, daug pektino, kuris padeda iš organizmo pasišalinti cholesteroliui, stipriai varo šlapimą. Jie nėra kaloringi, todėl labai tinka besilaikantiems lieknėjimo dietos.

Beje, kalbant apie dekoracijas, moliūgas tarnauja ne tik kaip Helovino pamėklė, bet ir puiki puošmena interjerui.

„Būna, žmonės perka vien dėl to, kad nori pasipuošti savo virtuvę. Ateina ir kavinių, kaimo sodybų savininkai, parduotuvėse deda į vitrinas. Tam reikalui nori įdomesnių, didesnių. Ir ieško būtent turguje, nes parduotuvės tokiais nestandartiniais dydžiais neužsiima“, – sakė prekybininkė Jūratė.

Moliūgų saldainiai

Moliūgo minkštimą reikia supjaustyti gana stambiais gabaliukais ar juostelėmis, nes džiūdami jie susitraukia apie tris kartus. Supjausčius užpilti cukrumi arba medumi (galima pridėti ir imbiero) ir palaikyti parą. Jei norite visiško natūralumo, galite laikyti obuolių sultyse (sultis, jei nelabai saldžios prieš tai galima pavirinti, kad nugaruotų – liks saldesnis koncentratas).

Per parą moliūgų gabaliukai prisigers atitinkamo skonio. Tada juos reikia labai trumpai, kad moliūgai neišsileistų, pavirti, gerai nukošti ir džiovinti. Džiovinti galima specialioje vaisių džiovyklėje, orkaitėje (60-50 laipsnių temperatūroje) arba tiesiog ant radiatoriaus arba krosnies, jei tokią turite. Džiovinimas užtruks apie 10, jei gabalėliai didesni, ir iki 12 valandų.

Moliūgų kepsniai

Prieskoniais moliūgui galite suteikti kokį tik norite skonį. Kiek norėsite kepsnių, tiek reiks paruošti maždaug 1,5 cm storio moliūgo skridinėlių. Juos galite gardinti specialiais mėsai skirtais prieskonių mišiniais, sutrupintais sultiniui skirtais vištienos, jautienos ar grybų skonio kubeliais. Galima mirkyti ir iš jų paruoštame arba natūraliame sultinyje. Tik sultinyje reikėtų laikyti gana ilgai (mažiausiai kelias valandas), tad jei norite greičiau, pamirkius, reikėtų pridėti dar prieskonių arba šiek tiek pakaitinti, galima ir užvirti, bet kad moliūgai neišsileistų.

Vienas iš moliūgams specialiai subalansuotų mišinių yra toks: 6 kepsniams – 1 šaukštas maltos paprikos, 0,5 šaukštelio malto čili pipiro, 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, žiupsnelis maltų baltųjų pipirų, žiupsnelis maltos kalendros, druskos.

Moliūgo skridinėlius prieskoniuose palikite nuo 10 iki 30 min. – kuo ilgiau pastovės, tuo ryškesnis skonis bus. Tada skridinėlius apvoliokite miltuose ir kepkite keptuvėje ant aliejaus maždaug po 2 min kiekvieną pusę. Galite patiekti su mėgiamu kepsnių padažu (grybų, sūrio, grietinėlės ir t.t.), taip pat šviežiomis daržovėmis ir bulvių koše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS