Rudeniniam stalui – baklažanų patiekalai (keturi receptai) | kl.lt

RUDENINIAM STALUI – BAKLAŽANŲ PATIEKALAI (KETURI RECEPTAI)

Pietinių šalių virtuvėse baklažanai yra vienas pagrindinių ingredientų, tačiau ir lietuviai spėjo pamėgti šiuos pomidorų giminaičius. Baklažanai puikiai tinka virti, kepti, troškinti, marinuoti, įdaryti – įvairiausiems patiekalams. Dėl savitų skonio ypatybių jie dera su kitomis daržovėmis, tinka ir prie mėsos. Taigi atraskime naujų skonių!

Naudingi patarimai

• Baklažanai – vienos iš nedaugelio daržovių, kurių negalima valgyti žalių. Nesunokusiuose baklažanuose yra nuodingos medžiagos solanino.

• Prieš gamindami patiekalą baklažanus 15–30 min. pamirkykite sūdytame vandenyje: ne tik pranyks jų kartumas, bet ir kepant neįsigers riebalai, daržovės taps traškios.

• Kitas būdas panaikinti kartumą – supjaustytus baklažanus pasūdyti ir palaikyti bent penkias minutes.

• Aliejus neįsigers, jei prieš tai baklažanus nuplikysite verdančiu vandenius arba truputį pakepsite mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje ir tik tada kepsite su aliejumi.

• Jei ruošiate baklažanų ikrus, šių daržovių nepjaustykite metaliniu peiliu ir nemalkite mėsmale – patiekalas turės ne itin malonų geležies prieskonį. Naudokite keraminį peilį.

• Česnakai – geriausi baklažanų porininkai. Jie paryškina šių daržovių skonį, daro jį pikantišką.

Suktinukai su lašiša

500 g baklažanų,

250 g tepamojo varškės sūrio,

150 g šviežios ar silpnai rūkytos lašišos filė,

2–3 skiltelės česnako,

aliejaus kepti,

pipirų,

smulkintų žalumynų,

druskos.

Nupjovę galiukus, baklažanus supjaustykite išilgai 1 cm storio juostelėmis. Jas iš abiejų pusių pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kad susigertų riebalų perteklius, baklažanus sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Įdarui sumaišykite sūrį, susmulkintus česnakus, žalumynus, kubeliais supjaustytą lašišą, pagardinkite prieskoniais. Ploną įdaro sluoksnį užtepkite ant baklažanų juostelių, kiekvieną susukite voleliu ir persmeikite smeigtuku.

Trinta sriuba 

500 g baklažanų,

3 pomidorai,

3 svogūnai,

1 morka,

500 ml sultinio,

100 ml 10–20 proc. grietinėlės,

1 šaukštelis rūkytos paprikos,

1 šaukštelis cukraus,

2–3 skiltelės česnako,

pipirų,

druskos,

petražolių,

aliejaus pakepti.

Stambiai sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus pakepinkite aliejuje. Nulupkite pomidorų odelę, supjaustykite kubeliais, sudėkite prie morkų ir 3 min. troškinkite. Tuomet sudėkite nuluptus ir susmulkintus kubeliais baklažanus, supilkite sultinį, išmaišykite ir troškinkite 15 min. Baigiant troškintis suberkite prieskonius, susmulkintus česnakus ir petražoles. Sriubą nedaug atvėsinkite, supilkite grietinėlę ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu. Gardu valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Galite pagardinti grietine ar pomidorų padažu, patiekti su skrebučiais.

Musaka su baklažanais 

 

800 g baklažanų,

800 g maltos jautienos ar avienos,

300 g pomidorų,

1 svogūnas,

50 g kieto sūrio,

180 g baltojo sauso vyno,

alyvų aliejaus kepti,

druskos,

pipirų.

Padažui:

500 ml pieno,

40 g sviesto,

30 g miltų,

200 g kieto sūrio,

2 kiaušiniai,

žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto,

druskos.

Padažui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite miltus. Pašildykite (tik neužvirkite) pieną. Pieną plona srovele pilkite į keptuvę su miltais ir kruopščiai maišykite, kad padaže neliktų miltų gumulėlių. Padažą pagardinkite druska, tarkuotu muskato riešutu, užvirkite ir tada suberkite tarkuotą sūrį – maišykite iki jis visiškai išsilydys. Keptuvę nuimkite nuo ugnies, padažą nedaug atvėsinkite ir labai plona srovele nuolat maišydami supilkite išplaktus kiaušinius. Padažas paruoštas.

Musakai svogūnus būtinai pjaustykite pusžiedžiais, nulupkite pomidorus ir susmulkinkite kubeliais. Baklažanus supjaustykite plonomis riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite aliejuje, popierine servetėle sugerkite riebalų perteklių. Aliejuje pakepinkite svogūnus, sudėkite ir pakepinkite mėsą. Po 5 min. supilkite vyną ir maišydami kepkite, kol skystis išgaruos. Mėsą pagardinkite prieskoniais.

Į storasienę kepimo formą sluoksniais sudėkite baklažanus ir mėsos įdarą, viršuje turi būti baklažanai. Užpilkite padažu ir viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Apkepą kepkite 30–40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje

Baklažanų laiveliai 

Šiam patiekalui galite naudoti įvairius įdarus: daržovių, paukštienos, mėsos, žuvies, grybų, įmaišyti ryžių. Paties švelniausio skonio – žuvimi ar paukštiena įdaryti laiveliai.

3 nedideli baklažanai,

300 g vištienos ar jūros lydekos filė,

150 g pievagrybių,

100 g kieto sūrio,

2 pomidorai,

100 g sviesto,

1 svogūnas,

druskos,

pipirų,

žalumynų.

Nupjaukite kotelius ir baklažanus perpjaukite išilgai pusiau, odelės nenulupkite. Paukštieną arba žuvį, pomidorus (galite dar ir nulupti), svogūnus, grybus supjaustykite nedideliais gabaliukais, viską sumaišykite pagardinkite prieskoniais. Baklažanų puseles sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą, ant jų sudėkite paruoštą įdarą, kurio viršų pabarstykite sūriu. Laivelius kepkite 30–40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Patiekalą valgykite šaukštu – bus patogu nugramdyti baklažanų minkštimą nuo odelės.

GALERIJA

  • Rudeniniam stalui – baklažanų patiekalai <span style=color:red;>(keturi receptai)</span>
  • Rudeniniam stalui – baklažanų patiekalai <span style=color:red;>(keturi receptai)</span>
  • Rudeniniam stalui – baklažanų patiekalai <span style=color:red;>(keturi receptai)</span>
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS