Švenčiantiems sausainių dieną – trys receptų idėjos | kl.lt

ŠVENČIANTIEMS SAUSAINIŲ DIENĄ – TRYS RECEPTŲ IDĖJOS

  • 1

Lietuvą vėl aplankiusi žiema nuo pat pradžių dovanoja šventes: gruodžio 4-oji – sausainių diena, simboliškai minima kone visame pasaulyje.

Ją pažymėti, panašu, mėgsta ir lietuviai: prekybininkų duomenys rodo, kad skirtingų sausainių paklausa šalyje sparčiai auga, todėl pastebimai plečiasi ir jų pasiūla. Patys mėgstamiausi pirktiniai lietuvių sausainiai – plikyti, jie net ketvirtadaliu populiaresni už antroje vietoje pagal pirkėjų pasirinkimą esančius sausainius. Vis dėl to, norintiems sausainių išsikepti patiems, pravers trys receptų idėjos.

Kelias receptų idėjas sufleruoja Aidas Poleninas – prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas.

Sausainiai su pelėsiniu sūriu

Pasak A. Polenino, tokie pikantiški sausainiai patiks ir mažiems, ir dideliems. Be to, tai yra idealus skanėstas norint paįvairinti šventinį stalą.

Sausainiams su pelėsiniu sūriu paruošti reikės:

150 g miltų,

100 g sviesto,

75 g mėlynojo pelėsinio sūrio,

žiupsnelio druskos.

„Visų pirma pasiruoškite sviestą – atšaldykite jį šaldymo kameroje, kol taps visai kietas, ir sutarkuokite „burokine“ tarka. Sūrį susmulkinkite šakute ir suberkite į indą su tarkuotu sviestu. Tuomet suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Iš tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve valandai. Po to tešlą iškočiokite, išspauskite norimas formeles ir gautus sausainius sudėkite į kepimo skardą, o galiausiai apibarstykite druska. Sausainius kepkite apie 15 minučių, iki 200°C įkaitintoje orkaitėje“, – sako A. Poleninas.

Migdoliniai sausainiai

Kitas A. Polenino rekomenduojamas išbandyti receptas – migdolinių sausainių. Šie, pasak „Maximos“ atstovo, itin tinkami skanauti žiemą, mat vien aromatu priverčia pasijausti jaukiau.

Tokiems sausainiams reikės:

70 g rudojo cukraus,

šaukštelio vanilinio cukraus,

vieno kiaušinio,

vienos citrinos žievelės,

140 g migdolų,

trečdalio puodelio miltų,

šaukštelio kepimo miltelių,

dviejų šaukštų miltelinio cukraus.

„Iki purios masės suplakite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų. Susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o orkaitę įkaitinkite iki 170°C. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi nuklotų skardų. Kepkite apie 20 minučių“, – sako A. Poleninas.

Šokoladiniai sausainiai su riešutais

Galiausiai, neabejotina klasika yra šokoladiniai sausainiai, kuriuos maisto gamybos ekspertas siūlo pagardinti riešutais.

Tokiems sausainiams iškepti reikės:

75 g sviesto,

250 g cukraus,

šaukštelio vanilinio cukraus,

vieno kiaušinio,

500 g miltų,

šaukštelio kepimo miltelių,

125 g kakavos miltelių,

50 g tarkuoto juodojo šokolado,

žiupsnelio druskos,

100 g mėgstamų riešutų.

„Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinį išplakite, suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, šokoladą ir druską. Viską gerai sumaišykite, tuomet suberkite kapotų riešutų ir vėl išmaišykite. Sausainius suformuokite šaukštu, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. 180°C laipsnių temperatūroje kepkite iki 20-ies minučių. Skanaus!“ – linki „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai ta proga

galėtu dovanai gatvėse ir parduotuvėse sausainius dalint :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS