Trys mėgtamiausi B. Nicholson receptai su duona | kl.lt

TRYS MĖGTAMIAUSI B. NICHOLSON RECEPTAI SU DUONA

  • 1

Nors kadaise Beata Nicholson ir bandė iš savo mitybos raciono išbraukti duoną, kulinarė netruko suprasti, kad sprendimas atsisakyti vienos ar kitos grupės maisto produktų jai nei tinka, nei patinka, o galų gale, jo ir nebūta teisingo. 

Šiandien B. Nicholson pasakoja atradusi eilę vertingų duonos gaminių, kuriuos noriai valgo kasdien, ir kitiems rekomenduoja – dalijasi mėgstamiausiais receptais, kuriems išpildyti būtina duona.

„Savo mitybos režimą formuoti reikia taip, kad jo laikytis būtų nesunku visą gyvenimą. Labai mėgstu duoną, ir nors nevalgau jos triskart per dieną, valgau kasdien, ir niekad negalėčiau atsisakyti. Duona man – tradicija, kultūra, namų jaukumas ir, galų gale, labai geras ir greitas maistas – reikia tik žinoti, kokią ją pasirinkti ir kaip dažnai valgyti“, – sako B. Nicholson.

Prioritetas – papildomi ingredientai

B. Nicholson sako dažniausiai besirenkanti papildomais ingredientais pagardintus duonos gaminius – duoną su daržovėmis, grūdais – kviečiais, rugiais, miežiais, sėklomis – sezamo, saulėgrąžomis ar linų sėmenimis. Kaip rašoma pranešime spaudai, ji teikia prioritetą ruginei duonai.

„Renkantis duoną man svarbu, kad sudėtyje būtų ruginių miltų, sėklų, kurios gerina skonį ir teikia naudos. Taip pat vertinu ir asmeniškai siūlau rinktis pilno grūdo miltų duonas. Šiandien duona gaminama net iš daržovių miltų, ir ši naujovė man labai patinka“, – šypsosi kulinarė.

Svarbu rinktis papildomos maistinės vertės turinčią duoną – tai duona su grūdais, sėklomis ar pilno grūdo. Tokia duona virškinama lėčiau, todėl ilgiau jaučiamas sotumas.

Pasak B. Nicholson, duonoje esančiuose grūduose apstu įvairių žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų, vitaminų ir, žinoma, skaidulų, kurios geriną virškinimą ir yra reikalingos sėkmingai, subalansuotai virškinimo sistemai užtikrinti.

„Svarbu rinktis papildomos maistinės vertės turinčią duoną – tai duona su grūdais, sėklomis ar pilno grūdo. Tokia duona virškinama lėčiau, todėl ilgiau jaučiamas sotumas. Be to, svarbu tai, kad duona – geras angliavandenių šaltinis, kuris mus greitai aprūpina energija. Galiausiai, duonoje randama tai, ko neturi joks obuolys, – tas jaukumo, tradicijos jausmą“, – sako kulinarė. 

Visavertė mityba – įvairi

Prastu pasirinkimu B. Nicholson nelaiko ir baltos duonos, kurią stereotipiška nuvertinti kaip nenaudingą. „Viskas priklauso nuo duonos kiekio ir valgymo dažnio. Prancūziškas baltos duonos skrebutis su, pavyzdžiui, uogomis yra tiesiog nuostabus savaitgalio pusryčių pasilepinimas, nors kasdieniam pasirinkimui netiktų. Valgyti galima viską, tik nereikia to paties valgyti nuolat“, – sako B. Nicholson.

Tačiau norint, kad mityba būtų visavertė, B. Nicholson primygtinai rekomenduoja valgyti ir daržovių, kokybiškų baltymų: „Pavyzdžiui, jei ant juodos duonos užtepsite sviesto, užbarstysite kanapių sėklų, tarkuotos morkos ir dar uždėsite sūrio, gausite itin skanų ir sveiką sumuštinį. O štai kai vakar pasijaučiau labai alkana, pasiruošiau didelį daržovių salotų dubenį, užtarkavau šiek tiek parmezano, pagardinau alyvuogėmis ir greta paskrudinau riekę ruginės duonos su sėklomis. Buvau soti, laiminga ir sveikai pavalgiusi!“

Pristigusiems idėjų – 3 originalūs receptai

Originalių idėjų, kaip į savo kasdienį mitybos racioną įtraukti duoną, idant būtų sveika ir skanu, B. Nicholson turi aibę. O tiems, kas tokių idėjų pristigo, kulinarė rekomenduoja išbandyti tris pačios mėgstamiausius receptus.

Su žuvimi. „Tamsi „Agotos“ viso grūdo duona, avokadas, silkė ir pomidoras arba agurkas – greitai ir nerealiai skanu. Avokadą čia naudoju vietoje sviesto – jį sutrinu ar tiesiog plonai supjaustau, ant viršaus dedu plonai pjaustytos silkės (tinka ir lašiša) ir pomidoro, kuris suteikia rūgštelės. Žodžiu, tobulas sumuštinis, kuriam daugiau nieko nereikia“, – tikina B. Nicholson.

Su baltu sūriu. „Tamsi „Bočių“ duona, sviestas, kanapės, linų sėmenys, druska, ridikėliai, agurkai ir baltas lietuviškas sūris. Man tai – dar vienas hitas ir favoritas, o jei kas labai nori, tai gali dar medaus mažą šlakelį ant sūrio uždėti. Bus vienu metu ir sūru, ir saldu, ir nuo ridikėlių trašku“, – sako.

Vaikams ir suaugusiems. „Toks suvožiamas sumuštinis patiks ir mažiems, ir dideliems. Juoda duona su sėklomis „Beatos virtuvė“, tarkuota morka, smulkiai tarkuotas kietasis sūris, šiek tiek majonezo ir citrinos sulčių. Dar galima pabarstyti krapų ar petražolių, ir kumpio šiek tiek vidun įdėti. Kitas variantas – sūrį pakeisti konservuotu tunu, prie kurio puikiai tiks kaparėliai, arba prie tarkuotų morkų derinti humusą“, – pataria B. Nicholson.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Remis

Svarbiausia kad jei mergos valgo duona tai grazius papus turi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS