Vasaros virtuvėje – mėsa su dūmo kvapu (receptai) | kl.lt

VASAROS VIRTUVĖJE – MĖSA SU DŪMO KVAPU (RECEPTAI)

  • 0

Gryname ore paruošti valgiai – keliskart skanesni. O jei tai gera mėsa – abejingų tikrai neliks. Šįkart skaniajai iškylai renkamės kiaulieną, prie kurios labai svarbu parinkti tinkamą pagardą.

Glazūruoti šonkauliukai

Reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų,

3 skiltelės česnakų,

1 šaukštas medaus,

5 šaukštai aliejaus,

druskos, pipirų,

čiobrelių,

padažo "China Grill" glazūrai.

Gaminimas. Visų pirma paruoškite mėsą: kad geriau išsimarinuotų, nupjaukite prie kaulo esančią plėvelę. Kepti galite visą šonkauliukų juostą arba ją supjaustyti – kuo gabaliukai didesni, tuo ilgiau keps. Dubenyje sumaišykite išspaustas česnakų skilteles, medų, druską, pipirus, aliejų ir čiobrelius, šiuo marinatu ištrinkite mėsą ir palikite mažiausiai valandai pasimarinuoti. Kai įkaitinsite kepsninę, dėkite kepti kauliukais į apačią. Kepdami šonkauliukus ant grotelių, žarijas pastumkite į šoną, o norėdami jas kiek prigesinti, tiesiai ant jų galite užpilti vandens. Tik žiūrėkite, kad jo nepatektų ant mėsos, nes nuplausite prieskonius. Žarijas galite prigesinti ir alumi – jo galima pilti ir ant pačių šonkauliukų, alus mėsai suteiks gerą skonį. Iš abiejų pusių maždaug po 8 min. apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos ant folijos. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite "China Grill" padažu ir, uždengę folija, dar pakepkite.

Sprandinės kepsniai

Reikės:

1,5 kg kiaulienos sprandinės,

3 svogūnų galvutės,

3 citrinos,

1 saujelė bazilikų,

1 raudonoji aitrioji paprika,

druskos, pipirų,

8 šaukštai aliejaus.

Gaminimas. Mėsą supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, šiek tiek kiekvieną pamuškite. Dvi citrinas supjaustykite griežinėliais, iš vienos išspauskite sultis. Papriką perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes ir susmulkinkite. Griežinėliais supjaustykite svogūnus. Sudėkite į indą pjaustytas citrinas, svogūnus, papriką, supilkite citrinų sultis, aliejų, suberkite druską ir pipirus, gerai išmaišykite. Ištrinkite kepsnius, apiberkite bazilikais ir palikite pasimarinuoti. Jei norite gerai iškepusių kepsnių, prireiks šiek tiek kantrybės – svarbu, kad šonai neperkeptų, o vidus būtų gerai iškepęs. Tokius iškepsite, kiekvieną kepsnio pusę kepdami maždaug 10–12 min. Kad žinotumėte, jog kepsnys jau iškepė, patikrinkite jį mentele: dar žalias kepsnys bus ganėtinai minkštas, vidutiniškai iškepęs kepsnys bus kiek tvirtesnis, o gerai iškepęs jau turėtų būti kietokas. Prie patiekalo galite priderinti adžiką "Kaukazo".

Sultingi šašlykai

Reikės:

2 kg kiaulienos sprandinės,

4 svogūnų galvutės,

2 stiklinės granatų sulčių,

0,5 citrinos sulčių,

druskos, pipirų.

Gaminimas. Mėsą supjaustykite vienodais gabaliukais – geriau didesniais,  svogūnus – žiedais. Viską sudėkite į dubenį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai paminkykite rankomis, turėkite kantrybės pagniaužyti 5–10 min. Užpilkite granatų sultimis, kad apsemtų mėsą. Dar kartą ją paspaudykite ir dėkite įšaltai pasimarinuoti. Maudami ant iešmo nurinkite svogūnus. Kelias sekundes mėsą pakepkite ant kaitrios ugnies, kad ji pasidengtų apsaugine plėvele, o viduje liktų minkšta ir sultinga. Vėliau kepkite nedidelėje kaitroje, svarbu, kad mėsa neišsausėtų.

Su druska ar be jos?

Tai, kaip paruošite mėsą, yra visiškai jūsų pasirinkimas, tačiau yra manančiųjų, kad į mėsos marinatą negalima berti druskos, nebent mėsą žadate marinuoti ne ilgiau kaip dvi valandas, mat druska ją sausina ir sukietina.

Kada pradėti kepti?

Jeigu naudojate kepsninę, nustatykite vidutinę kepsninės temperatūrą ir palaukite, kol ji įkais, – tam prireiks maždaug pusvalandžio. Jei kepsite ant anglimis ar malkomis kūrenamos kepsninės, laiko prireiks kiek daugiau – palaukite, kol anglys virs pelenais, o malkos – žarijomis (didelė klaida mėsą kepti ant atviros liepsnos). Įsitikinsite, ar kepsninė pakankamai įkaitusi, virš jos ištiesdami ranką. Jei galite ranką išlaikyti virš kepsninės, tuomet temperatūra tinkama. Kai kepsninė bus pakankamai įkaitusi, groteles patepkite aliejumi.

Svarbu!

Nuėmę nuo kepsninės, leiskite kepsniams kiek pastovėti. Palaukite bent 5 min., kol kepsnys kiek pravės ir taps sultingesnis.

GALERIJA

  • Vasaros virtuvėje – mėsa su dūmo kvapu <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Vasaros virtuvėje – mėsa su dūmo kvapu <span style=color:red;>(receptai)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS