„Aura“ tapo tramplinu į didžiąją sceną | kl.lt

„AURA“ TAPO TRAMPLINU Į DIDŽIĄJĄ SCENĄ

  • 0

Garsiausios pasaulio šokio mokyklos "Codarts" iš Roterdamo studentai praktikai pasirinko Kauno "Aurą".

Šviesaus atminimo Leonidas Donskis po vienos Kauno šokio teatro "Aura" premjerų pasakė: "Esu apkeliavęs pusę svieto ir matęs tikrai daug. "Aura" kuria tokius kultūrinius produktus, kuriais pasaulis didžiuotųsi. Mes, deja, iš savo kaimo vis žvalgomės per tvorą į kitus, nematydami, kokias vertybes turime savo kieme."

Šiuos profesoriaus žodžius patvirtina ne tik geometrine progresija augančios teatro gastrolės ir pripažinimas užsienyje, bet ir garsiausių pasaulio šokio mokyklų studentai, pasirinkę šokio praktiką atlikti "Auroje".

Nuo metų pradžios šokio praktiką "Auroje" atlieka du šokio mokyklos "Codarts" paskutiniojo kurso studentai – Julia Gómez Avilés (Ispanija) ir Alexandre'as May (Prancūzija).

"Coadarts" – šokio mokykla, įsikūrusi Roterdame, rengianti aukščiausio lygio šokio profesionalus. Tai viena garsiausių ir didžiausių mokslo institucijų šalyje. Į šokio akademiją atvyksta dėstyti garsiausi šokio ir meno pedagogai, tokie kaip Michaelis Schumacheris, Amos Ben Tal, Ivanas Perezas, Marina Mascarell ir kiti.

Studentai turi galimybę gauti įvairialypį išsilavinimą, čia ugdomi įvairiapusiški šokėjai. Akcentuojama ne tik šokio technika, bet skatinamas studento individualumas, kūrybiškumas, artistiškumas, kurie leistų studentui baigus studijas būti konkurencingam pasaulinėje šokio rinkoje.

Šokio pamokos čia vyksta grojant gyvai muzikai: fortepijonas – baleto pamokose, mušamieji – modernaus šokio, net elektroninis smuikas ar kontrabosas – improvizacijos pamokose.

Studijuodamas šokio akademijoje A.May sutiko japonų kilmės choreografą Kenzo Kusudą. Stebėdamas mokytojo feisbuko paskyrą pamatė, kad šis choreografas dirbo su Kauno šokio teatro "Aura" trupe. Tuomet vaikinui neliko jokių klausimų, kur jis atliks praktiką: "Jei K.Kusuda dirbo su "Auros" trupe, vadinasi, čia yra dėmesio verta vieta."

J.Gomez Aviles, atvykusi į "Aurą", pasijuto lyg įmesta į vandenį ir turėjusi išsyk plaukti. Vos po poros savaičių nuo praktikos pradžios mergina turėjo šokti spektaklyje "Sekretas" ir lipti ant scenos kartu su scenos senbuviais per gastrolinius pasirodymus.

Nepaisant iššūkio, mergina džiaugiasi per gastroles apvažiuota Lietuva, ir publika, kurią ji vertina kaip labai šiltą ir pozityvią.

Didžiausią įspūdį merginai paliko Auros "lauko" projektai. "Šokti mieste, autobusų stotyje, muziejuose, kino teatre – tai įkvepianti patirtis, iškrentanti iš tradicinio šokio teatro suvokimo ribų. Nesitikėjau, kad šokio teatras toks atviras", – įspūdžiais dalijosi J.Gomez Aviles.

Teatro vadovė Birutė Letukaitė džiaugiasi tokiomis permainomis. "Viskas pasikeitė nuo tų laikų, kai aš už skvernų traukdavau jaunuolius nuo gatvės ir įkalbinėdavau juos tapti šokėjais. Dabar turime tokį didžiulį pasirinkimą šokėjų iš viso pasaulio. Bet aš, kaip visuomet, noriu pačių geriausių. Atsiradus tokiai didžiulei konkurencijai, lietuvių šokėjai turi labai stengtis ir tobulėti, jei norėtų šokti "Auros" trupėje", – pastebėjo ji.

Gegužės 18 d. rengiamas paskutinis šio sezono edukacinės šokio erdvės "AURA+" renginys bus skirtas J.Gómez Avilés ir A.May –  Publikos laukia jaunųjų "Codarts" studentų solo pasirodymai.


Kas? Vakaras "Codarts" studentų solo pasirodymai.

Kur? M. Daukšos g. 34, Kaune.

Kada? Gegužės 18 d. 19 val.

GALERIJA

  • J. Gomez Aviles
Organizatorių nuotr.
Gairės: Aura, šokio teatras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS