Po „Meno perlų“ konkurso – atgarsiai iš dalyvių | kl.lt

PO „MENO PERLŲ“ KONKURSO – ATGARSIAI IŠ DALYVIŲ

  • 0

Neseniai Kaune vykusiame VI tarptautiniame vokalinės-chorinės muzikos festivalyje "Meno perlai" jo dalyviai iš Lietuvos ir užsienio pasisėmė patirties ir pasidžiaugė įvertinimais.

Festivalių agentūros iš Kijevo "ArtFestCenter" ir VDU Muzikos akademijos surengtas konkursas (mecenatai prof. Sabina Martinaitytė, Rasa Inokaitienė ir Liudas Mikalauskas, rėmėjai – Ukrainos kultūros ministerija, Ukrainos švietimo ir mokslo ministerija) sukvietė gausų būrį dainininkų. Tarp 68 vokalistų buvo ir mokinių, ir studentų, profesionalų, konkurse dalyvavo dešimt pianistų akompaniatorių, šeši chorai iš Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos, Kazachstano, Kinijos ir Ukrainos.

Konkurso organizacinio komiteto vadovė VDU Muzikos akademijos Dainavimo katedros profesorė Audronė Eitmanavičūtė pasidžiaugė, kad jame Lietuvai atstovavo ne tik kauniečiai, bet ir dainininkai iš Salantų, Plungės, Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus.

Anot VDU Muzikos akademijos dekano doc. dr. Sauliaus Gerulio, konkursas suburia įvairių tautų muzikus, atstovaujančius skirtingoms muzikavimo mokykloms. "Galime pasimokyti vieni iš kitų, perimti gerąsias patirtis. Kaip visada, džiaugiuosi lietuviais dainininkais. O pastarąjį konkursą praturtino VDU Muzikos akademijoje studijuojantys studentai iš Kinijos. Tai unikali patirtis", – sakė jis.

2012-aisiais tapytojas sugrįžo prie gamtovaizdžių tapybos, meditatyviais peizažais paskatindamas atrasti tylos laisvę.

Sveikinimą konkurso dalyviams atsiuntęs Ukrainos ambasadorius Volodymyras Jatsenkivskis pastebėjo, kad renginiu siekiama skatinti jaunosios kartos pagarbą pasaulio kultūros pasiekimams ir nacionalinėms, kultūrologinėms vertybėms, suvienijant dalyvius kaip geriausius universalių vertybių pavyzdžius.

"Pagrindinis konkurso tikslas – išskirti talentingiausius ir ryškius atlikėjus, atskleisti kūrybinį potencialą, kelti atlikėjų profesinį lygį", – sakė Oksana Sapiga, vadovaujanti "ArtFestCenter", konkursus bei festivalius organizuojanti ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Kazachstane.

Konkurso vertinimo komisiją sudarė profesionalūs atlikėjai, įvairių muzikos akademijų  dėstytojai: komisijos pirmininkas prof. Makalas Bogdanas (Lenkija, Vroclavo K.Lipinskio muzikos akademijos dainavimo katedros dekanas), Irina Semenenko (Ukraina, P.Čaikovskio nacionalinės muzikos akademijos docentė), Gennady Kabka (Ukraina, P.Čaikovskio nacionalinės muzikos akademijos Dainavimo katedros docentas), Tatjana Rudneva (Kazachstano nacionalinio menų universiteto vokalo ir dirigavimo katedros docentė), Oksana Romanenko (Kijevo kultūros ir Švietimo institucijų Metodologinio centro vadovė), Kotryna Kaklauskaitė (tarptautinių konkursų laureatė, VDU Muzikos akademijos Fortepijono katedros asistentė), prof. S.Martinaitytė ir A.Eitmanavičiūtė.

Nugalėtojai paaiškėjo po dviem etapais vykusio konkurso: pirmąjį prizą laimėjo VDU Muzikos akademijos studentė Gabrielė Kuzmickaitė, antrąjį – Vroclavo K.Lipinskio muzikos akademijos studentas Tomaszas Lykowskis.

Laureatų diplomai ir premijos buvo išdalyti pagal septynias amžiaus kategorijas, taip pat ir pagal koncertmeisterių studentų ir profesionalų kategorijas bei chorus: pirmą premiją chorų kategorijoje laimėjo choras "School Ship" (Ukraina), antroje jaunųjų dainininkų kategorijoje pirmą vietą laimėjo Romanas Tkachukas (Ukraina), trečioje kategorijoje pirma vieta pasidalijo lietuvaitė Auksė Puzinevskaitė (Plungės M.K.Oginskio meno mokykla) ir Vira Skybytska (Ukraina), ketvirtoje kategorijoje pirma vieta nepaskirta, penktoje kategorijoje pirma vieta pasidalijo Vita Džiulna (Kaunas, VDU MA), Yuliia Forostiuk (Ukraina) ir Aigerim Altynbek (Kazachstanas), vyrų grupėje pirmas buvo Rokas Jasikas (VDU MA), šeštoje kategorijoje pirmoji premija nebuvo skirta, septintoje kategorijoje pirmą vietą iškovojo Kateryna Bakalchuk (Ukraina). Koncertmeisterių studentų bakalaurų kategorijoje pirma vieta didžiuojasi Domantė Matulevičiūtė (VDU MA), tarp magistrų pirma vieta dalijosi Živilė Kudirkaitė (VDU MA) ir Evelina Juraškienė (VDU MA). Koncertmeisterių profesionalų kategorijoje pirma vieta dalijosi Monika Duda (Vroclavas, Lenkija) ir Artme Zirka (Ukraina).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS