Tarptautiniame konkurse „Coupe Mondiale“ – lietuvių dueto pergalė | kl.lt

TARPTAUTINIAME KONKURSE „COUPE MONDIALE“ – LIETUVIŲ DUETO PERGALĖ

  • 1

Žinomas duetas – altu griežianti Greta Staponkutė ir akordeonistas Augustinas Rakauskas – savo pasiekimų kraitę papildė dar vienu apdovanojimu. Kaune vykusiame pasauliniame akordeonistų konkurse "Coupe Mondiale" jis pelnė tarp lietuvių aukščiausią vietą – pirmąją kamerinių ansamblių kategorijoje.

A.Rakauskas pasirodė ir "Senior Classique" solistų kategorijoje, kurioje tapo laureatu ir užėmė trečią vietą.

Iš skirtingų miestų – Greta iš Šiaulių, o Augustinas – iš Kauno, kilę muzikai duetu groti pradėjo 2012-ųjų vasarą. Tais pačiais metais duetas pradėjo aktyviai domėtis kamerine muzika, aranžuoti kompozicijas bei plėtoti koncertinę veiklą.

Per kelerius metus ansamblio koncertinė veikla įgavo nemažą pagreitį: greta pasirodymų daugelyje Lietuvos festivalių bei įvairaus pobūdžio koncertų scenose (Šv.Kotrynos bažnyčia, Kauno filharmonija, rečitaliai Lietuvos miestuose) duetas buvo pakviestas koncertuoti ir prezidentūros Baltojoje salėje, pristatė savo meistriškumą koncertuodami Muzikų rėmimo fondo rengiamose iškilmėse Vyriausybės salėje.

"Tutto a Dio" ansamblis ryškus ir puikiais tarptautinio masto profesiniais pasiekimais, aktyvia koncertine veikla ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Duetas yra surengęs rečitalius Kalifornijoje, Meine, Floridoje, Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke (JAV), Šveicarijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Italijoje, Bulgarijoje, Graikijoje.

"Tutto a Dio" pelnęs pripažinimą svarbiausiuose tarptautiniuose kamerinių ansamblių konkursuose Šveicarijoje, Austrijoje, Italijoje, Prancūzijoje. Duetas tobulina savo žinias bei profesionalumą meistriškumo kursų metu ir kaip ansamblis, ir kaip solistai. Žinių troškimas ir nuolatinis siekis tobulėti – tai dar vienas ryškus "Tutto a Dio" narių bruožas: G.Staponkutė ir A.Rakauskas gilina žinias Lozanos muzikos universitete Šveicarijoje, kur įpusėjo jau antrąsias magistro laipsnio studijas.

"Tutto a Dio" ansamblis ryškus ir puikiais tarptautinio masto profesiniais pasiekimais, aktyvia koncertine veikla ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Į šią šalį A.Rakauską atvedė garsusis "Pasaulio trofėjaus" akordeonistų konkursas. 2010-aisiais jo metu kaunietis sutiko savo dabartinį dėstytoją, su kuriuo vėliau susitikta ir meistriškumo kursuose Lietuvoje. "Asmeninė pažintis su profesoriumi Stephane'u Chapuis buvo tik viena medalio pusė. Lozanoje jau studijavo mano kolegos, kiti žymūs solistai, akordeono virtuozai, tokie kaip Dmitri Bouclier (Prancūzija) ir Graysonas Masefieldas (Naujoji Zelandija), su kuriais teko susipažinti dar prieš keletą metų, kartu dalyvaujant įvairiuose festivaliuose bei konkursuose", – pasakojo muzikantas.

Tiesa, Šveicarija išskirtinė akordeonistams ir dėl to, kad akordeonas šioje šalyje vis labiau ir labiau pripažįstamas kaip visavertis, lygiateisis, profesionalus klasikinės scenos instrumentas. "Tai pajutau iškart atvykęs į Šveicariją ir jau po kelių dienų, praleistų šioje šalyje, pradėjęs repetuoti vienam orkestro projektui pastebėjau, kad požiūris į mūsų instrumentą labai modernus. Akordeono vaidmuo kamerinio orkestro sudėtyje yra visavertis ir pripažįstamas tarp kitų klaskinių instrumentų. Kiti atlikėjai bei kompozitoriai išreiškia norą pažinti akordeono galimybes. Tai labai džiugina", – pasakojo A.Rakauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ačiū

už pergalę!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS