Tremtiniams atminti menininkė M. Žaltauskaitė-Grašienė pristatys „Atminties uždangą“ | kl.lt

TREMTINIAMS ATMINTI MENININKĖ M. ŽALTAUSKAITĖ-GRAŠIENĖ PRISTATYS „ATMINTIES UŽDANGĄ“

  • 0

Kauno geležinkelio stotyje ketvirtadienį, Lietuvai minint Gedulo ir vilties dieną, bus pristatytas dailininkės tekstilininkės Monikos Žaltauskaitės-Grašienės projektas „Atminties uždanga“. Šį kūrinį menininkė skiria Lietuvos tremtinių atminimui.

Instaliacija susideda iš dviejų dalių: „Atminties audeklo“ ir garso takelio. „Atminties audeklo“ motyvas yra paimtas iš 2017 metų birželio 14-ąją upės slėnyje darytos fotografijos. Joje užfiksuotas lietuviškos pievos vaizdas smaliukių žydėjimo metu. Audeklą lydinčiame garso takelyje įrašyti skaitomi ištremtų vyrų rašyti laiškai moterims, mylimosioms.

Projekto kryptį, anot autorės, paskatino dvejus metus jos vykdomas tyrimas ir medžiagos rinkimas apie tremtinių meilės istorijas. Asmeninės istorijos, papasakotos per širdies prizmę, paskui - per prizmę istorijos, leidžia samprotauti apie individualybėje atrastą universalumą.

Projektą Kauno geležinkelio stotyje pristatys menotyrininkė, projekto „Kaunas-Europos kultūros sostinė 2022“ vadovė Virginija Vitkienė. Instaliacija „Atminties uždanga“ čia bus eksponuojama iki rugpjūčio 15-osios. Vėliau kūrinys pradės kelionę traukiniais ir persikels į kitas Lietuvos geležinkelio stotis, iš kurių kažkada dundėjo ešelonai, gabendami taikius žmones į tolimą tremtį, iš kurios daugeliui nebuvo lemta grįžti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS