Trys menininkai sulaukė įvertinimo | kl.lt

TRYS MENININKAI SULAUKĖ ĮVERTINIMO

  • 1

Kauno meno kūrėjų asociacijos (KMKA) taryba, vadovaujama rašytojo Petro Palilionio, apsvarstė Kauno kūrėjus vienijančių sąjungų pateiktas kandidatūras.

Premija už reikšmingus 2018 m. kūrybinius pasiekimus skiriama rašytojui, dramaturgui Gediminui Jankui. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį pilietiškai aktyvus ir kūrybiškai veržlus rašytojas pasitiko sukurdamas libretą roko operai "Priesaika", kuri skirta partizanams atminti. Kaip ir būdinga šiam žanrui, dramaturgija itin siejasi su atliekamomis dainomis, taip pamažu plėtojant siužetą, artėjant sukrečiančios atomazgos link. Kita svarbi G.Jankaus darbų kryptis – literatūrinio ir teatrinio gyvenimo refleksija.

Premija už metų kūrybos nuopelnus taip pat skiriama režisieriui Kęstučiui Bražiūnui, sukūrusiam keturių dokumentinių filmų ciklą apie legendinį krepšininką Šarūną Marčiulionį, kuriame, panaudojant kelių dešimčių jo bičiulių meno kūrėjų pasakojimus ir gausią archyvinę medžiagą, įtaigiai ir atvirai atskleidžiamas įdomus, bet sudėtingas ir įvairiapusis buvusio kauniečio, dabar – vilniečio, gyvenimas.

Už gyvenimo kūrybos nuopelnus įvertintas fotomenininkas Romualdas Rakauskas. Nors metaforinė vaizdinė kalba būdinga ir kitiems Lietuvos fotografijos mokyklos atstovams, tačiau grynojo reportažinio metodo atsisakymas bei fotografijų "literatūriškumas" padėjo išgryninti individualų, lengvai atpažįstamą R.Rakausko kūrybos bruožą – ypatingą lyriškumą, sentimentalumą bei optimistinį žvilgsnį į žmogų ir gyvenimą. Nors dėl šio kūrybos bruožo autorius sulaukdavo ir kolegų fotografų, ir menotyrininkų kritikos, bet liko ištikimas savo pasaulio pajautimui.

KMKA premija įsteigta 2003 m. Jos vertę lemia Kauno menininkų kūrinių meninis lygis, originalumas, reikšmingumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Violeta

Vienintelis, vertas pripažinimo - R.Rakauskas. Labai iteligentiškas, išprusęs, l. darbštus ir l, kūrybingas žmogus... Sveikinu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS