Advokatai kraupsta nuo „Būsto valdos“ savivalės | kl.lt

ADVOKATAI KRAUPSTA NUO „BŪSTO VALDOS“ SAVIVALĖS

K.Baršausko g. 65-ojo namo patalpų savininkų kantrybė trūko. Dėl neaiškios priežasties kylančios "Būsto valdos" renovacijos kainos, nekokybiškai atlikti darbai. Visa tai dabar aiškinasi teismas.

Darbų brokas

"Kauno diena" rašė apie K.Baršausko g. 65-ojo namo renovacijos broką. Gyventojai piktinosi, kad "Būsto valdos" administruojamame name atlikus renovacijos darbus, pradėjo drėkti rūsiai ir pelyti juose esantys daiktai. Žmonės vardijo ir kitus defektus, kurie atsirado po renovacijos.

Po šio rašinio į redakciją pradėjo plūsti skambučiai, kad problemų yra gerokai daugiau. Pirmame daugiabučio namo aukšte veikia įvairios įmonės. Verslininkai pasakojo, kad po atliktų darbų rūsyje neliko vietos, kitiems renovacijos metu išdaužyta brangi apdaila.

"Jie nutiesė bendro naudojimo vamzdžius per mano rūsį. Pakabino juos taip, kad vos galima praeiti, mano galva yra aukščiau vamzdžių. Seniau jie kompaktiškai buvo nutiesti prie sienos, niekam netrukdė. Dabar beveik nebegaliu naudotis rūsiu, nes labai sumažėjo jo plotas", – rodydamas, kokiame aukštyje įrengti naujieji vamzdžiai, pasakojo vienų patalpų savininkas.

Po renovacijos vamzdžius pakabino virš galvų, taip sumažino rūsių panaudojimo galimybes. (Eitvydo Kinaičo nuotr.)

Kitas verslininkas aprodė, ką darbininkai pridirbo jo komercinėse patalpose. Seniau visi vamzdžiai buvo sienoje, o dabar jie iškelti į paviršių. Neaišku, kodėl jie negalėjo likti senosiose vietose, todėl savo lėšomis teks iš naujo atlikti apdailos darbus.

Negana to, darbininkai sugadino verslininkų lėšomis įrengtą šaligatvį. Ties K.Baršausko g. 65-uoju namu vienoje vietoje buvo sudėtos trinkelės, bet po atliktų darbų jos visos apdergtos, niekas jų nei nuvalė, nei pakeitė.

Tiek gyventojus, tiek pastate įsikūrusius verslininkus stebina, kad renovacijai pasirinktos itin nekokybiškos medžiagos.

"Pažiūrėkite, jau tris savaites taip tas asfaltas stingsta ir niekaip nesukietėja. Tikrai nėra normalu, kai praeidami žmonės palieka žymes naujoje asfalto atkarpoje", – stebėjosi vietos gyventojas, kuris vaizdžiai parodė, kad asfaltas nėra sustingęs ir kulnu lengva jį įspausti.

Parodykite bet kokiam statybininkui, išjuoks tokį darbų apmokėjimą. Tai konkretus sukčiavimo pavyzdys.

Tačiau tai dar ne viskas. Gyventojai pasakojo, kad visą laiką, kiek jie čia įsikūrę, tarp 63-ojo ir 65-ojo namų buvo asfaltuotas takelis, tačiau po renovacijos jo nebeliko. Gyventojams "Būsto valdos" atstovai aiškino, kad tako iš palydovinių nuotraukų nematyti, todėl jo ten niekada ir nebuvo, vadinasi, nėra tikslo kažką atstatyti.

Neadekvačios sumos

Pasak komercinių patalpų savininkų, "Būsto valda" siekia juos išgręžti, todėl skaičiuoja neadekvačius mokesčius. Pagal buto kvadratūrą namo gyventojams apskaičiuojama suma, kurią teks mokėti už renovaciją. O čia įsikūrusiems verslininkams "Būsto valda" apmokestino ir rūsius. Dalis savininkų komerciniams tikslams naudoja mažesnes patalpas, nei yra jų rūsiai.

"Negalima lyginti gyvenamųjų patalpų ir rūsių. Juolab kad po renovacijos rūsiuose situacija pablogėjo. Didžiausia našta yra tiems, kuriems priklauso rūsio patalpos, nors jos atrodo apgailėtinai", – stebėjosi K.Baršausko g. 65-ojo namo patalpų savininkus ginantys teisininkai.

"Man priklauso 50 kv. m viršutinių patalpų ir 80 kv. m rūsyje. Todėl turiu beveik dvigubai sumokėti už rūsį, kuriame vos ne varlės gyvena. Galiu atiduoti rūsio patalpas gyventojams, nes dabar tikrai nelogiška tiek mokėti", – sakė vienas savininkų.

Verslininkai tikino, kad prieš renovaciją "Būsto valdos" atstovai patys aiškino, kad rūsių į bendrą turimų patalpų plotą neįskaičiuos. Turto savininkams neaišku, kodėl šis sprendimas pasikeitė.

Kainuoja ir karučio kelias

Gyventojai piktinasi ir tuo, kad esą be jų žinios "Būsto valda naudoja kaupiamąsias namo lėšas. Paskutinis atvejis tiesiog pribloškė. Kai lietus pradėjo semti rūsius, "Būsto valda" neatsiklaususi gyventojų, panaudojo beveik 6 tūkst. eurų drenažui valyti, nors paskui situacija rūsiuose nė kiek nepagerėjo.

Patalpų savininkai stebėjosi, kad šių darbų sąmatoje įtraukta ir tai, kiek kainuoja tempti karutį. Pateiktoje sąmatoje matyti, kad darbininkams skaičiuotas užmokestis už tai, kiek metrų jie tempė karutį. Už 30 m apskaičiuota viena suma, o už papildomus 10 m – dar papildomas procentas.

"Jie kaupia lėšas ir patys sugalvoja, kad reikia jas panaudoti. Išvalius drenažą, antstoliai po dviejų mėnesių užfiksavo, kaip toliau skęsta rūsiai. Neturėdami, kaip daugiau išpūsti kainų, jie surašė, kad papildomai reikia mokėti už karučio tempiną, nes atstumas pailgėjo. Parodykite bet kokiam statybininkui, išjuoks tokį darbų apmokėjimą. Tai konkretus sukčiavimo pavyzdys, nes išvalyti drenažą apskritai galima perpus pigiau", – dėstė komercinių patalpų savininkai.

Žmonės tikino, kad kreipėsi į "Būsto valdą", tačiau konkretaus atsakymo, kodėl be gyventojų pritarimo panaudota tokia suma, nesulaukė.

Jie tik gavo atsakymą, kad esą buvo skubus atvejis.

Gyventojų teigimu, prieš pradedant renovaciją turėjo būti numatyti visi darbai.

"Tvarkydami stogą jie rado kažkokių šiukšlių, tad už 3,5 tūkst. eurų atliko valymo darbus. Ką reikia daryti, kad šiukšlių išnešimas tiek kainuotų? Nepaaiškina, kokią jie atlieka techninę priežiūrą. Kiek skambinau, pradėjo aiškinti, kad tai abonentas, nors jis ir taip mokamas. Tada pasiūlė kreiptis į vadybininką. Viską per aplinkui reikia bandyti sužinoti ir tai neaišku, ar pasiseks", – kalbėjo kitas didelių K.Baršausko g. 65-ojo namo patalpų savininkas.

Asfaltas paklotas nekokybiškai. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Kreipėsi į teismą

Patalpų savininkai neapsikentė, kad "Būsto valda" bando maustyti visus K.Baršausko g. 65-ojo namo gyventojus, už neaiškius darbus plešia dideles pinigų sumas, todėl teisybės nusprendė ieškoti teisme.

Renovuoto namo atstovus ginantys advokatai pasidalijo keliomis detalėmis, kurios verčia suabejoti būsto administratoriaus kompetencija bei atsakomybe.

"Mes ginčijame pačią renovaciją, prašome perskaičiuoti visas mokėtinas sumas, nes neaišku, kokiu pagrindu apskaičiuotos. Skaičiai keičiasi kas mėnesį be jokio loginio paaiškinimo", – vartydami renovacijos projektus teigė šio daugiabučio advokatai.

Teisininkai pateikė akivaizdžią detalę, kad vieni darbai buvo įvertinti 9,6 tūkst. eurų., o po metų suma išaugo iki 15,8 tūkst. eurų. Pasak advokatų, kone kiekvienoje darbų sąmatos eilutėje sumos labai augo, tačiau niekas nesiteikė paaiškinti, kodėl jos keičiasi gyventojų nenaudai. Negana to, žmonėms buvo išduoti kitokie projektai.

"2014 m. buvo priimti sprendimai renovuoti pastatą, tačiau balsavimas vyko įmetant balsavimo biuletenius į pašto dėžutes, nereikėjo nieko pasirašyti. Taip pat buvo parengtas daugiabučio namo atnaujinimo projektas. Šiame investiciniame plane pateikti vieni skaičiai – priemonių paketas turėtų kainuoti 1,425 mln. eurų. Tačiau byloje atsiranda naujas 2016 m. sprendimas, kur yra didesni skaičiai. Čia tas paketas įkainotas 1,628 mln. eurų. Neaišku, kokiu pagrindu buvo pakeistas projektas. "Būsto valda" net teismui nesugeba paaiškinti, kuris projektas galioja", – pasakojo patalpų savininkų interesus ginantys advokatai.

Skaičiai keičiasi kas mėnesį be jokio loginio paaiškinimo.

2014 m. projekte rūsių renovacija nebuvo įtraukta, nes tikslas – naujinti gyvenamąsias patalpas. 2016 m. sprendime įtrauktos ir rūsio patalpos, tačiau nėra aišku, ką tuose rūsiuose jie renovavo, jei gyventojams dabar po lietaus tenka valyti nuo vandens sumirkusias grindis.

Renovacijos projekte teisininkai pastebėjo ir kitų neatitikimų. Anot advokatų, "Būsto valda" slepia informaciją, todėl norint pažiūrėti, kaip leidžiami renovacijos pinigai, reikia gerokai paplušėti.

"Kai žmonės atėjo pas mus, jie neturėjo nieko: nei sprendimų, nei kitų dokumentų. "Būsto valda" gyventojams nieko nedavė, tada mes teikėme oficialią užklausą dėl renovacijos. Po dviejų mėnesių gavome atsakymą, kad renovacija vykdoma 2014 m. projekto pagrindu, tačiau teisme vėl aiškino, kad vyksta 2016 m. sprendimo pagrindu. Kaip jie gali taip klaidinti žmones?", – apie tai, kad "Būsto valdos" darbuotojai nesusišneka, rodydami į dokumentus stebėjosi teisininkai.

Kadangi yra du K.Baršausko g. 65-ojo namo renovacijos projektai, turto savininkams kelia klausimų ir valstybės paramos gavimas. Iš pradžių buvo sakyta, kad valstybė padengs 40 proc. visos renovacijos sumos, o dabar – tik 30 proc. Todėl siekiama, kad teismas išaiškintų ir tai, kas turės padengti šią sumą.

Tas pats savininkas

"Kauno dienos" atliktas tyrimas sukėlė pagrįstų abejonių, kad "Būsto valda" visai neatsitiktinai numoja ranka į gyventojų bei komercinių patalpų savininkų skundus.

K.Baršausko g. 65-ojo namo renovaciją atliko bendrovė "Pastatų ūkio priežiūra". Dienraštis išsiaiškino, kad ši bendrovė, kaip ir namą administruojanti "Būsto valda", priklauso tam pačiam savininkui.

Daugiabučių namų administratorius viešai nurodo, kad priklauso bendrovei "Civinity", o "Pastatų ūkio priežiūros" priklausomybę tai pačiai "Civinity" galima matyti Registrų centre. Šios įstaigos duomenimis, "Pastatų ūkio priežiūra" į "Civinity" rankas papuolė 2013 m. gruodį.

Būsto administratoriaus pareiga – nuolat tikrinti rangovą ir siekti, kad darbai būtų atlikti kokybiškai. Kadangi K.Baršausko g. 65-ajame name matyti nemažai renovacijos broko, tikėtina, kad "Būsto valda", pasirinkdama tam pačiam savininkui priklausantį rangovą, nesugebėjo užtikrinti sklandaus ir kokybiško darbo.


Ar tikrai viskas pagal įstatymus?

Bendrovė "Būsto valda" beveik tris savaites delsė pateikti atsakymus į klausimus. Galiausiai juos atsiuntusi, tikino, kad renovacija vyko laikantis galiojančių teisės aktų, taip pat apskaičiuotos ir jos išlaidos. Renovacijos projektų vadovas Šarūnas Šlekys gyventojų priekaištus atmeta biurokratinėmis frazėmis.

– Gyventojai skundžiasi, kad po renovacijos sumažėjo rūsių plotas, nes vamzdžiai pritvirtinti taip, kad net praeiti sunku.

– Toks šilumos vamzdžių įrengimas buvo numatytas projekte, kurio sprendiniai buvo pristatyti gyventojams.

– Kokiame – 2014 ar 2016 m.? Gyventojai teigia, kad jūs net teisme painiojatės, pagal kokį projektą atlikti renovacijos darbai.

– Darbai atliekami vadovaujantis 2016 m. parengtu techniniu darbo projektu. Projektavimo paslaugas suteikė UAB "Projektera", buvo atlikta ekspertizė ir jis suderintas su Statybos inspekcija, kuri išdavė leidimą 2016 m. spalio 12 d.

– Gyventojai teigia, kad renovacijos kaina nuolat brango.

– Sutartis su darbus atliekančia bendrove pasirašyta 2015 m. kovo 30 d. Sutartyje numatyta projekto kaina viso įgyvendinimo metu nesikeitė.

– Teisme gyventojai siekia išsiaiškinti, kas padengs 10 proc. sumažėjusią valstybės kompensacijos dalį.

– Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, butų ir kitų patalpų savininkams teikiama 30 proc. dydžio valstybės parama daugiabučio namo energinį efektyvumą didinančių priemonių išlaidoms kompensuoti. Apie teisės aktų pasikeitimus, kurie lėmė statybos užbaigimo metu galiosiantį valstybės paramos dydį, namo gyventojai buvo informuoti dar 2017 m. pabaigoje.

– Normalu, kad iš kaupiamųjų lėšų už šiukšlių išvežimą buvo panaudotos gyventojų kaupiamosios lėšos?

– Savininkams buvo pristatyti du Investicijų planai, kuriuos įvertinę gyventojai patys priėmė sprendimą dėl namo atnaujinimo (modernizavimo) priemonių įgyvendinimo. Būsto administratorius UAB "Būsto valda" visada rekomenduoja rinktis visą priemonių paketą, tačiau šiuo atveju gyventojai, siekdami sumažinti renovacijos išlaidas, tam tikrų priemonių atsisakė. Reikia turėti omenyje ir tai, kad tokio pobūdžio darbai kaip "palėpės valymas" nėra renovacijos darbų objektas. Šiuos darbus atlieka patys namo gyventojai arba organizuoja namo administratorius pagal privalomuosius priežiūros reikalavimus.

– Gyventojų kaupiamuosius pinigus panaudojote ir drenažui valyti. Apie tai jie net nebuvo informuoti.

– Šie darbai atlikti pagal privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus, atsižvelgiant į techninio prižiūrėtojo apžiūrų rezultatus. Tai buvo pasikartojanti namo problema, siekiant ją išspręsti, buvo atlikti darbai.

– Tačiau padėtis negerėja. Po renovacijos rūsiai nuolat drėksta. Gyventojai teigia, kad anksčiau tokių problemų nebūta.

– Tikėtina drėgmės ir vandens kaupimosi rūsiuose priežastis – prastai funkcionuojanti drenažo sistema. Šie darbai renovacijos projekto įgyvendinimo metu nebuvo numatyti atlikti. Dėl darbų vykdymo bus papildomai organizuojamas butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimas, kurio metu su gyventojais bus aptariamos problemos bei siūlomi sprendimai joms spręsti.

GALERIJA

  • Plotas: po renovacijos vamzdžius pakabino virš galvų, taip sumažino rūsių panaudojimo galimybes.
  • Nuostoliai: darbininkai sugadino verslininkų lėšomis įrengtą trinkelių šaligatvį.
  • Kokybė: asfaltas paklotas nekokybiškai.
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Dar.

UAB ” Būsto valda ”yra tarpininkas tarp darbų atlikėjų.Visi darbai dvigubai ,gal ir daugiau kainuoja ,nes UAB”Būsto valda” yra privati, pelno siekianti įmonė,ji nieko nedaro už dyką.Už kiekvieną darbą,tarpininkaujant jie ima mokestį.

Tgb

UAB»Būsto valda” vykdo veiklą neįvykdžius visų verslui reikalavimų.Laisvoje rinkoje santykiai tarp subjektų grindžiami sutartimis,taip pat administratoriam užsiimantiems administravimo paslaugomis taikomas LR C kodekso 4.84 straipsnio 11 dalis ,kyrią sąmoningai jis jis nemato.Nes jame parašyta kad administratoriai turi vadovautis XIV skyriuje esančiais įstatymais.Administratorius paskirtas pagal įstatymą ,dirba nemokamai.Su kuo pasirašo sutarti ,tas ir turi mokėti jiems algą.Prokruratūra manau turi žinoti įstatymus,tik kažkodėl jų veiklą pateisina.Daug visokių pažeidimu yra jų nelegalioje veikloje,nes paslaugos be sutarčių su paslaugų pirkėjais priskiriama nelegaliai veiklai.Jų veiklą turi stabdyti ir kuo greičiau,.nes kvepe baudžiamąją atsakomybę,stambiu mastu..Keistas tesingumas Lietuvoje.Tiek metų nesuvaldoma nusikaltėlių grupuotė,užvaldžiusi per prievartą ,Lietuvos žmonių privataus bendro turto valdymą.

rytis

Jei kam idomu butu ,tai pasidomekite,kad tas kuris labiausiai norejo sios renovacijos dabar laksto apsisikes,o kai renovavo,tai vaiksciojo kaip virsinikas,asilas senis,per ji visi kenciame !!!!Tuo metu buvo belekaip protingas,per tokius renovacijos ir prasideda....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS