Akvarelės bienalėje „Baltijos tiltai“ – per 100 autorių | kl.lt

AKVARELĖS BIENALĖJE „BALTIJOS TILTAI“ – PER 100 AUTORIŲ

Kaune spalį rengiama ketvirtoji tarptautinė akvarelės bienalė „Baltijos tiltai“.

Nuo spalio 11-osios M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje lankytojus pasitiks bienalės atrankinė-konkursinė paroda „Sąsajos“, pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.

2012 metų parodos koncepcija „Sąsajos“ siekė ne tik atskleisti akvarelininkų meistrystę, bet paskatinti dailininkus apmąstyti galimus akvarelės technikos ryšius su kitomis dailės sritimis, kitomis menų rūšimis, paraginti kurti erdvines, interaktyvias, menų sintezę atspindinčias kompozicijas.

Šių metų parodoje pareiškė norą dalyvauti daugiau kaip 100 autorių. Paraiškas parodai atsiuntė ne tik akvarelininkai, bet ir tapytojai, grafikai, fotografai, tekstilininkai ir keramikai. Todėl ekspozicijoje bus galima pamatyti ne tik klasikine akvarelės technika sukurtus Lietuvos ir užsienio šalių menininkų darbus, bet ir specialiai bienalei sukurtų keramikos, tapybos ar vaizdo darbų.

Lankytojai išvys net tik Baltijos jūros kaimynų – menininkų iš Lenkijos, Latvijos, Suomijos, Estijos, Rusijos, Danijos, Švedijos, Vokietijos, bet ir tolimesnių šalių: Norvegijos, Islandijos, Alandų salų, Slovakijos, Čekijos, Vengrijos bei svečių iš Indijos darbus, skirtus bienalei.

Pagrindinėje parodoje M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje eksponuojami beveik 80 autorių iš 14 šalių darbai. Savo dalyvavimą parodos atidaryme spalio 11-ąją jau patvirtino autoriai iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Rusijos.

„Matyt, pačioje akvarelės prigimtyje, teptuko, spalvos ir vandens lašelio sąsajoje slypi provokuojanti kūrybinio bandymo jėga. Ryškėja ne tik akvarelės savitumas, išskirtinumas, bet ir jos ryšiai bei poveikis kitomis technikomis sukurtiems dailės kūriniams. Akvareliškumas kaip tam tikra specifinė ir net vertybinė kategorija prasiskverbia net į aliejinę tapybą, pasirodo akvareliškumu dvelkianti fotografija“ – akvarelės bienalės kataloge rašo menotyrininkas Vytenis Rimkus.

2012 metų projektą sudaro keletas renginių: atrankinė paroda „Baltijos tiltai. Sąsajos“ ir ją lydinčios parodos: personalinė profesoriaus Morteno Paulseno iš Norvegijos paroda „Tamsos šviesa“, 2010-ųjų tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai. Gelmė“ grand prix laureatės Inos Budrytės personalinė paroda „Teptuko monologai“ bei Editos Sūdžiūtės personalinė paroda „Foto/Sintezė“.

Taip pat rengiama tarptautinė konferencija-diskusija „Akvarelė ir pasaulis. Sąsajos“, atviros visuomenei akvarelės meistriškumo pamokos, kurias ves Lietuvos ir užsienio šiuolaikinės akvarelės meistrai.

„Baltijos tiltai“ – Lietuvos dailininkų sąjungos projektas, kuriame buvo kviečiami dalyvauti visų dailės sričių kūrėjai.

Projekto ištakos siekia 1968 metus, kai Rygoje imtos rengti Pabaltijo akvarelės trienalės.

2006 metais, kuomet renginį ėmėsi organizuoti Lietuva, akvarelės traukos centras buvo perkeltas į Kauną. Projektui suteiktas metaforiškas „Baltijos tiltų“ pavadinimas, nutarta parodą rengti kas dvejus metus - suteiktas bienalės statusas.

Geografinės ribos taip pat išsiplėtė – dalyvauti parodoje buvo kviečiami dailininkai iš visų Baltijos jūros regiono šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS