Ar kauniečiai geria arsenu užterštą vandenį? | kl.lt

AR KAUNIEČIAI GERIA ARSENU UŽTERŠTĄ VANDENĮ?

Kituose miestuose kilus skandalui, kad vandentiekio vanduo užterštas arsenu, kauniečiai troškulį be baimės gali malšinti vandeniu iš čiaupų – arseno norma mieste neviršija leistinų rodiklių.

Bekvapė, bespalvė ir beskonė medžiaga arsenas daugelį metų buvo tituluojama nuodų karaliumi.

Teigiama, kad ji pažeidžia virškinimo sistemą, o pirmieji apsinuodijimo arsenu požymiai primena eilinį apsinuodijimą maistu – skauda pilvą, galvą, pila prakaitas. Vėliau galimi ir kiti negalavimai: odos pakitimai, nuplikimas, vėžiniai susirgimai ar kraujotakos ligos.

XIX a. arsenas buvo nukarūnuotas, tačiau jo grėsmė žmogaus sveikatai išliko. Šios medžiagos aptikus vandenyje, pastarąjį draudžiama gerti arba vartoti maistui gaminti.

Praėjusiais metais arseno pėdsakai rasti geriamajame vandenyje Raseinių rajono vandenvietėse. Prieš dvi savaites dar dviejuose kaimuose netoli Marijampolės, o praėjusią savaitę – Šimkaičių miestelio ir Jurbarko rajono Kniečių kaimo vandenvietėse. Specialistai kol kas nekomentuoja, iš kur vandenyje atsirado arseno. Spėjama, kad tirtuose gręžiniuose arsenas galėjo būti gamtinės kilmės. Pasaulio sveikatos organizacija primena, kad arseno koncentracijai geriamajame vandenyje pasiekus 10–50 mkg/l, daromas neigiamas poveikis žmogaus sveikatai.

Ar gerti vandenį iš čiaupo nesaugu? Bendrovės "Kauno vandenys" atstovas patikino, kad "Kauno vandenų" gyventojams tiekiamame vandenyje arseno rodiklis neviršija leistinos normos, t.y. 10 mkg/l. Petrašiūnų vandenvietėje šis rodiklis siekia  4,5, Vičiūnų vandenvietėje – 2,0, Eigulių vandenvietė – 1,5, Kleboniškio vandenvietėje – 1,5. Arseno skaičiai, kaip ir likusių toksinių analičių rodmenys esą nekinta jau daugelį metų.

"Kauno vandenviečių tiekiamas vanduo yra tinkamas vartoti", – bendrovės atstovas nuramino kauniečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Gyd.

Vadinasi Kauno vandenyse yra arseno,tik nedidelė dozė.Kokia ji bebūtų ta dozė, vistiek jo neturi būti.Bet kokia dozė kenkia ,tik gal mažiau.

Anonimas

Kur tik plastmasiniai vandens vamzdžiai PAKLOTI, ten ir vanduo blogo skonio ir kvapo, bjaurus, net šuniukas negeria vandens iš plastmaSINIO VAMZDYNO... KODĖL VALDININKAI TYLI , KAD ATSIRADO ARSENO DAUGIAUSIA TEN, KUR PLASTMASINIAI TINKLAI VIETOJ PLIENINIU VAMZDYNŲ. BANDITAI- VIS DARO KAD TIK PIGIAU, O TAS PIGIAU TIK MŪSŲ SVEIKATOS SĄSKAITA. NUO KADA PLASTMASĖ TAPO SVEIKA APLINKAI IR ŽMOGUI????

skaitytoja

Tai gali būti dėl žemdirbių veiklos: pila, purškia ir vis dejuoja, kad maži derliai, "biedni" tie kapsai nors susprog įrodinėdamas jiems , kad NEGALIMA pesticidų ir herbicidų be tvarkos ir normų naudot. Dar geriau būtų, jei laisvai šių produktų NEPARDAVINĖTŲ ir nevežtų kas tik sumąsto. . Dar netirta kiti nuodingi chemikalai. Ar mūsų laboratorijos ir toliau "miegos" ramiai? Apsiribojama PRANEŠIMAIS, kad vis didėja vėžinių, kraujagyslių susirgimų . O vaikų alergijos ir sveikatos stovis verčia nedelsiant tirti dėl ko visa tai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS