Arkikatedroje verda pasiruošimas Velykoms | kl.lt

ARKIKATEDROJE VERDA PASIRUOŠIMAS VELYKOMS

Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika Kaune šv. Velykas pasitinka su naujovėmis – šv. Mišių pradžią skelbs naujas varpas, o tikinčiųjų įžiebtoms žvakutėms įrengtas naujas patogus stovas.

"Ačiū Dievui, žmonių į katedrą ateina išties daug", – besisukdamas pasiruošimo Velykų šventėms darbuose džiaugėsi Kauno arkikatedros bazilikos administratorius kun. Evaldas Vitulskis.

Didįjį penktadienį darbininkai atvežė į šventovę naują kalvių sumeistruotą stovą, kuriame bus pripilta smėlio, – tikintieji savo maldas galės palydėti uždegtas žvakutes įstatydami į smėlį. Pasak katedros administratoriaus, bus ir gražu, ir patogu.

Didžiojo ketvirtadienio vakarą visose pasaulio bažnyčiose jau nutilo varpai. Jie vėl suskambės tik skelbdami Kristaus Prisikėlimo žinią Velyknakčio apeigose arba Velykų rytą. Kauno arkikatedroje šv. Mišių pradžią skelbs naujas varpas prie zakristijos durų. "Tai nedidelis, apie 30 cm skersmens varpas, kurį mūsų šventovei padovanojo Šv. Adalberto ordino riteriai", – pastebėjo E.Vitulskis, varpo skambesį išbandęs dar Didįjį ketvirtadienį.

Į Velykų pamaldas atėję tikintieji taip pat pamatys atnaujintas groteles aplink Dievo stalą. "Restauravome ir sugrąžinome groteles ten, kur jos buvo maždaug prieš 20 metų", – pasakojo dvasininkas. Anot jo, jau baigiamas restauruoti ir vienas iš šoninių altorių – Marijos Sopulingosios, tačiau Velykoms jis dar nebus atidengtas. Kaip sakė E.Vitulskis, darbų liko maždaug mėnesiui.

"Šiemet tikimės pagaliau atnaujinti ir vargonus, jeigu savivaldybė prisidės finansiškai. O jeigu ne, yra mielaširdingų kauniečių", – pridūrė šventovės administratorius. Šių metų planuose – ir naujas šventovės stogas, kuriam pinigų tikimasi gauti iš ES fondų.

Pernai nedidukėje patalpoje virš zakristijos buvo įrengtas liturginių indų, drabužių, kitų reikmenų muziejus, tačiau, pasak E.Vitulskio, į muziejų keblu patekti lankytojams. Tikimasi, kad pakeitus bažnyčios stogą, muziejų bus galima perkraustyti į katedros varpinę, kurią žadama atverti lankytojams – iš varpinės ir nuo katedros stogo atsiveria įspūdingi Kauno vaizdai.

Kunigas taip pat papasakojo, kad Amerikos lietuvių kultūros archyvas (ALKA) iš Putnamo Kauno arkikatedrai padovanojo poeto ir kunigo Jono Mačiulio-Maironio biustą, kurį sukūrė skulptorius Vytautas Kašuba.

"Didžiojo šeštadienio vakarą, 20 val., prasidės Velyknakčio apeigos. Jų metu krikštysime net septynis suaugusiuosius. Tai būna tik kartą per metus. Krikšto įžadus kviesime atnaujinti visus pamaldose dalyvausiančius tikinčiuosius", – sakė E.Vitulskis. Sekmadienio rytą taip pat bus aukojamos Kristaus Prisikėlimą skelbiančios šv. Mišios, o antrąją Velykų dieną, pirmadienį, 17 val., arkikatedroje bazilikoje vyks klasikinės muzikos koncertas.

GALERIJA

  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
  • Arkikatedra prieš Velykas
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kęstutis iš senamiesčio

Dvasiškas tėvas Evaldas-visada suteikiantis viltį ir gerą nuotaiką .

KODEL

NET SVENCIU METU ,KAI TAIP GRAZIAI SVIECIA SAULE,,KAI GAMTA BUNDA,O ZMOGUS NET NESUSIMASTYDAMAS, PAMIRSES KAM UZ TAI TURI DEKOTI....TIK BURBA,SAVE SKRIAUSDAMAS DEJUOJA..IR NEMATO KOKS NUOSTABUS APLINK JI PASAULIS. ACIU DIEVUI PASAKYKIM IR DAUG LENGVIAU PASIDARYS SIRDYJE.

Jutas

Kai tikėjimas tampa politika - švęskit melieji savo tvirtovėse. ( Kunigams )
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS