Emocionali meilės gėlė: patarimai, kaip auginti ir prižiūrėti begoniją | kl.lt

EMOCIONALI MEILĖS GĖLĖ: PATARIMAI, KAIP AUGINTI IR PRIŽIŪRĖTI BEGONIJĄ

  • 0

Begonija – daugelio labai mylima gėlė. Tai yra puošmena, mums žinoma jau nuo XVII amžiaus.

Tokį vardą ši gėlė gavo dėl Mišelio Begono, San Domingo gubernatoriaus ir Šarlio Pliume ekspedicijos į Antilų salas, po kurios pasaulis įsimylėjo begonijas, rėmėjo garbei. Šiandien egzistuoja daugiau nei 900 begonijų rūšių.

Energiją skleidžianti gėlė

Begonijos – ypatingai graži, dekoratyvi sodo, gėlyno, balkono ar terasos puošmena, gausiai žydinti įvairių spalvų žiedais. Begonija kartais vadinama meilės ir emocijų gėle, nes skleidžia teigiamą energiją. Tikima, kad ši gėlė suaktyvina ir meilės energiją, tereikia viename inde pasodinti raudonais, rožiniais ir oranžiniais žiedais žydinčias begonijas.

„Apie 900 begonijų rūšių yra iš atogrąžų kilę daugiamečiai augalai. Aukštosios begonijos (begonia elatior hort., B. hiemalis hort., B. hybrida elatior) išvestos sukryžminus gumbinių begonijų (B. Tuberhybrida) veislę „Moonglight“ su „Begonia serotina“, – pasakoja „Žiežmarių gėlės“ agronomė doc. dr. Audronė Žebrauskienė.

Kaip užauginti begonijas?

Begonijos yra vienmetės gėlės ir nemėgsta šaltuko. Tad dažniausiai jas patariama sodinti paruoštoje vietoje tik orui atšilus. Taigi dabar tikrai tinkamas metas. Tačiau neužmirškite, jog priklausomai nuo gėlės rūšies reikia parinkti ir vietą.

Auginant gėlės lauke patariama jas tręšti vieną kartą per mėnesį biriomis trąšomis, o auginant namuose – skystomis trąšomis.

Agronomė primena, kad ne visos begonijos mėgsta vienodą saulėtumą: vienoms reikalingas visiškas saulės apšvietimas, kitos daug geriau auga šešėlyje.

Begonijos nepakenčia užmirkimo. Laistyti reikia saikingai, tačiau negalima perdžiovinti. Pasitaikius sausam ir karštam vasaros sezonui geriausiai gėles laistyti kasdien, ar kas dvi dienas. Tuomet jos gaus reikiamą drėgmės ir vandens kiekį. Auginant gėlės lauke patariama jas tręšti vieną kartą per mėnesį biriomis trąšomis, o auginant namuose – skystomis trąšomis.

Populiariausios rūšys

Visiems žinomos aukštosios begonijos (begonia elatior) yra labai dekoratyvios, gausiai žydinčios įvairių spalvų žiedais vazoninės gėlės. Jos mėgsta purią, gerai sugeriančią vandenį ir praleidžiančią orą žemę, kurios pH turi būti 5,5 - 6.  Joms auginti tinka samaninės durpės.

Begonijas reikia laistyti labai atsargiai, neapliejant lapų, tačiau sekti, kad substratas neperdžiūtų. Begonijos nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, todėl reikia stengtis, kad ant jų kristų išsklaidyta šviesa. Tręšti šias begonijas reikia augalui sukrovus pumpurus ir žydint – kartą per mėnesį, mažai azoto turinčiomis trąšomis.

Iš begonia semperflorens, begonia schmidtiana ir kelių kitų rūšių, mokslininkai išvedė nesuskaičiuojamą daugybę veislių, jungiamų į superflorens grupę. Jos  parduodamos kaip kambariniai, o ypač – kaip gėlynų augalai. Šiai grupei priklauso visiems puikiai žinoma „klombinė“ begonija, dar vadinama „ledinukais“: lapų ir žiedų spalva gali skirtis, tačiau įvairiausių veislių krūmo forma yra tokia pati – storoki lapai ant apvalių mėsingų lapkočių ir paprasti žiedai, dažniausiai su dviem didesniais ir pora mažesnių vainiklapių. Yra grupė ir su pilnaviduriais žiedais, kurie privilioja daug bičių. Šios begonijos itin jautrios šalčiui, ypač, kai žemė yra šlapia. Todėl jas sodinti į gėlių lysves, vazonus ar krepšius reikėtų tik vasarą. Augalai labai kenčia drėgną vasarą ir ypač nemėgsta stipraus vėjo. Prieš laistant, reikia leisti žemei vazonuose išdžiūti.

Gumbinės begnijos (begonia tuberhybrida) – kelių begonijų rūšių, kilusių iš Pietų Amerikos, hibridai. Jų yra keletas atmainų: stambiažiedės (B.x tuberhybrida gigantea) 10 – 20 cm skersmens žiedais, smulkiažiedės (B. tuberhybrida multiflora) – mažesniais žiedais ir svyrančios (B. tuberhybrida pendula fl. plenta)  – gausiai žydinčios, ilgais ir plonais žiedstiebiais.

Gumbinė begonija (begonia tuberhybrida). Daugelis begonijų yra kilusios iš atogrąžų  kraštų. Dabar auginamos gumbinių begonijų veislės, sukurtos iš daugybės rūšių, jas intensyviai kryžminant. Tarp jų yra veislių su paprastais, taip pat pilnaviduriais žiedais, stačiais stiebais ir šliaužiančių formų.  Žiedų esama visų spalvų, išskyrus mėlyną. Paprastai žiedų spalvos būna labai ryškios, todėl šias begonijas reikėtų sodinti tik kaip priedą, norint sukurti ryškų akcentą ar spalvinę zoną gėlių lysvaitėje. Birželį gumbines begonijas galima persodinti į lauką nuo vėjų apsaugotoje vietoje. Jų stiebai yra stori, mėsingi ir trapūs, todėl didelė augalo dalis gali nulūžti. Gumbinės begonijos labiau mėgsta molingą žemę, tačiau neblogai auga ir standartinėje žemėje. Jos nepakenčia užmirkimo. Begonijos laistomos 18 – 20 ° C šilumos vandeniu. Laistyti reikia saikingai, tačiau negalima perdžiovinti. Begonijos gali augti saulėkaitoje, tačiau geriau auga daliniame šešėlyje.

„Žiežmarių gėlės“ augina labai daug įvairių spalvų ir rūšių begonijų:  aukštąsias begonijas (begonia elatior), svyrančias ir „ledinukus“ (begonia semperflorens) bei gumbines begonijas (begonia tuberhybrida). Kartu pasidalinsime ir šių gėlių auginimo ypatumais“ – šypsosi doc. Dr. A. Žebrauskienė.

GALERIJA

  • Viena iš populiariausių begonijų – begonija elatior.
  • Viena iš populiariausių begonijų – begonija elatior.
  • Svyranti begonija žydi gausiais žiedais.
  • Gumbinė begonija puikiai auga gėlynuose ir balkonuose.
  • Gumbinė begonija puikiai auga gėlynuose ir balkonuose.
  • Puošniosios begonijos „ledinukai“ puikiausiai žydi visą vasarą.
  • Puošniosios begonijos „ledinukai“ puikiausiai žydi visą vasarą.
"Žiežmarių gėlės" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS