H. Daktarui patekus į ligoninę – Kalėjimų departamento komentaras | kl.lt

H. DAKTARUI PATEKUS Į LIGONINĘ – KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO KOMENTARAS

  • 43

Įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atliekantis Kauno nusikaltėlių vadeiva Henrikas Daktaras vakar pateko į ligoninę dėl insulto. Šiandien su „Kauno diena“ bendravusi nuteistojo žmona Ramutė Daktarienė teigė esanti nusivylusi – esą girdėjo kalbų, kad buvo ketinama vyrą pervežti atgal į Pravieniškių pataisos namų-kolonijos ligoninę. Į klausimus, kokia tvarka gydomi nuteistieji, atsako Kalėjimų departamento atstovai.

„Kauno dienai“ atsiųstame rašte teigiama, kad pirmiausiai nuteistojo sveikatos būklę vertina, sveikatos priežiūros paslaugas teikia įstaigos, kurioje bausmę jis atlieka. Čia sveikatos priežiūros specialistas identifikuoja, kokių medicininių paslaugų dėl ligos reikia nuteistajam.

„Asmeniui gali būti teikiama pagalba vietoje, arba asmuo gali būti siunčiamas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę (toliau – LAVL ), arba į viešąją gydymo įstaigą. LAVL kalinami asmenys tiriami ir gydomi vadovaujantis sveikatos sistemos teisės aktais ir kitais privalomais įstatymais“, – vardija Kalėjimų departamento patarėja ryšiams su visuomene Simona Banėnienė.

Pabrėžiama, kad jeigu bausmę atliekantis nuteistasis patiria sunkų sveikatos sutrikimą, pagal nuteistojo objektyvią sveikatos būklę gydantis gydytojas skiria gydymą. Įkalinimo įstaigos ligoninėje veikia Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyrius, kuriame teikiamos Reanimacijos ir intensyviosios terpapijos I-II (suaugusiųjų) paslaugos.

„Nuteistojo būklei blogėjant, pacientas perkeliamas gydymui į Antrinio ar Tretinio lygio reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslaugas teikiančias įstaigas. Dėl būtinybės nuteistojo gydymą tęsti Antrinio ar Tretinio lygio reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslaugas teikiančioje įstaigoje sprendžia gydytojas anesteziologas reanimatologas, kurio budėjimas Ligoninėje užtikrintas visą parą“, – egzistuojančią tvarką detalizuoja departamento atstovė.

Medicininės reabilitacijos paslaugos įkalinimo įstaigos ligoninėje neteikiamos, kadangi neturima šiai veiklai licencijos.

„Esant liekamiesiems reiškiniams po, tarkim,  insulto, nuteistieji hospitalizuojami slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, kur jie gauna jau minėtas kineziterapeuto ir masažuotojo paslaugas, skyrius yra įrengtas pritaikant aplinką pacientams turintiems negalią. Nuteistuosius konsultuoja gydytojai specialistai“, – į klausimą dėl galimų pasekmių po sveikatos sutrikimo atsako S. Banėnienė

Nuteistojo bausmės atlikimo sąlygos gali būti keičiamos tik jei jam diagnozuojama liga atitinka įstatymuose numatytą tvarką („Dėl Nuteistųjų, susirgusių sunkia nepagydoma ar psichikos liga, sveikatos būklės patikrinimo tvarkos apraše“ išvardyti atvejai). Esant tokiai sutuacijai sprendimą dėl atleidimo nuo bausmės priima teismas.

Ištiko insultas

„Kauno diena“ jau rašė, kad H. Daktaras į Kauno klinikas pateko trečiadienį. Jau žinoma, kad H. Daktarą ištiko insultas – tokią informaciją patvirtino jo žmona R. Daktarienė.

„Esame didžiuliame strese“, – nerimo neslėpė Ramutė. Moteris skundėsi, kad nei jai, nei kitiems šeimos nariams neleidžiama aplankyti sunegalavusio H. Daktaro.

„Man pasakė, kad turiu gauti leidimą. Nuvažiavau į Pravieniškes, bet jo negavau. Argumentavo tuo, kad šiuo metu mieste paskelbta gripo epidemija. Tačiau jo palatoje penki „Aro“ pareigūnai. Jiems gripo epidemija negalioja?“ – nuoskaudos neslėpė H. Daktaro žmona. 

Moteris įsitikinusi, kad čia tik pretekstas neleisti pamatyti vyro. Idant neužkrėsti paciento gripu yra ne viena apsisaugojimo priemonė.  R. Daktarienė prisipažino neprarandanti vilties, kad leidimą pamatyti vyrą gaus ryt.

Užsivėrė tylos siena

Tačiau labiausiai moterį išgąsdino neoficialiai iš personalo išgirstas planas, kad jau šiandien rytą buvo ketinama H. Daktarą pervežti atgal į Pravieniškių pataisos namų-kolonijos ligoninę.

„Įsivaizduojate? Būklė nėra tokia paprasta. Spaudimas šokinėja“, – galimų kelionėje patirtų pasekmių sveikatai baiminosi H. Daktaro žmona.

Moteris neslėpė, kad jai būtų ramiau, kad tokios būklės sutuoktinis liktų Kauno klinikose, kuriose dirba aukščiausio lygio profesionalai. Tačiau R. Daktarienė apgailestavo neturinti tiek galių įtikinti Pravieniškių kolonijos administracijos, kad H. Daktarui leistų pasveikti Klinikose.

R. Daktarienė pasidalino pastebėjimais: „Kai vyrą trečiadienį atvežė į Klinikas, tai matėme kaip visi lakstė, stengėsi, pasakojo, kokia jo būklė. Viskas vyko labai maloniai. Šiandien viskas priešingai. Visiems gydytojams uždrausta mums ką nors sakyti“.

„Kiek žinau, po insulto savaitę ar 10 dienų žmonės praleidžia ligoninėje. Po to pacientams skiriama reabilitacija. Niekas nieko nekalba apie tai. Visi elgiasi taip, lyg čia nieko nebūtų“, – liejosi R.Daktarienė. 

Moteris aiškino vis tiek ligoninėje lauksianti kokių nors žinių nuotrupų apie sutuoktinio sveikatą. 

H. Daktaras yra nuteistas už kelis nužudymus vadovaujant „daktarų“ nusikalstamam susivienijimui. Jis bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.

GALERIJA

  • H. Daktarui patekus į ligoninę – Kalėjimų departamento komentaras
  • H. Daktarui patekus į ligoninę – Kalėjimų departamento komentaras
  • H. Daktarui patekus į ligoninę – Kalėjimų departamento komentaras
  • H. Daktarui patekus į ligoninę – Kalėjimų departamento komentaras
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Vytautas

Konservatoriai kiek padare ivairiausiu nusikaltimu ir tylu,o Daktarui primesti kaltinimai neirodyti ir kalinti zmogu be kaltes galima tik lietuvoje.

Ir kamšitai šiūkšliai tiek dėmėsio

manau

jei tokia meile cia ju seimoj kaip rodo,tai sakyciau daug kur kalta zmona.Ji turejo pasakyt ,uztenka mums tu neuzdirbtu saziningai turtu,baik ,buk salia ir dirbkim abu saziningai,bet ji tylejo kai pili state,kai is zmoniu atimine ir zude.Vistik tikros moterys seimoje daug gali vyrus perauklet.Koks gyvenimas,kiek jie kartu buvo,o dabar gal verciama i kalejimus lakstyt.Bet visose seimose savo gyvenimas...Siandien Kinieciu nauji metai,tai ne vien kiaulienos valgyt nereik,bet ir blogo linket negerai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS