I. Pukelytės vizija – patraukliausias Baltijos šalių muziejus | kl.lt

I. PUKELYTĖS VIZIJA – PATRAUKLIAUSIAS BALTIJOS ŠALIŲ MUZIEJUS

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus vadove išrinkta Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto docentė Ina Pukelytė žada pagrindinį dėmesį sutelkti į lankytojus. Ji pakeis šias pareigas nuo 1992 m. ėjusį Osvaldą Daugelį.

Stebėjo kultūros įstaigas

"Laukia labai įdomus darbas, stengsiuosi jį atlikti kuo geriau. Tegyvuoja nuostabiausias Kauno muziejus, kuriam, spėkit, kiek metų sukaks 2021-aisiais?" – dėkodama už sveikinimus, vakar feisbuke pasidžiaugė I.Pukelytė. Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, kuriame saugoma apie 400 tūkst. eksponatų, po dvejų metų švęs veiklos 100-metį.

Visuomeninio rinkimų komiteto "Vieningas Kaunas" atstovė I.Pukelytė iki šiol Kauno miesto taryboje vadovavo Švietimo ir kultūros komitetui. Sekmadienį vykusiuose naujuose savivaldos rinkimuose I.Pukelytė nedalyvavo. Pasiteiravus, kodėl ryžosi dalyvauti muziejaus direktoriaus konkurse, pašnekovė atsakė: "Kaip ir daugeliui kauniečių, man ne tas pats, kaip veikia kultūros įstaigos Kaune. Visą laiką stengiausi atidžiai stebėti, kurios įstaigos atitinka laikmečio reikalavimus, o kurios galbūt šiek tiek vėluoja. Man atrodė, kad, nepaisant turtingos ir unikalios programos, M.K.Čiurlionio dailės muziejus neišnaudoja profesionalaus komunikavimo su lankytojais, auditorijomis galimybių, nestiprina savo įvaizdžio." I.Pukelytė įsitikinusi, kad, turėdama patirties rinkodaros ir vadybos kultūros srityje, ji padės muziejui tai išplėtoti.

Nepaisant turtingos ir unikalios programos, M.K.Čiurlionio dailės muziejus neišnaudoja profesionalaus komunikavimo su lankytojais, auditorijomis galimybių, nestiprina savo įvaizdžio valstybės ir tarptautiniu mastu.

Pateikdama konkursui muziejaus veiklos programą artimiausių penkerių metų kadencijai, I.Pukelytė išsikėlė moto "Lankytojui patraukliausias Baltijos šalių muziejus". "Šis moto liudija, kad pagrindinis dėmesys bus skiriamas lankytojui. Lankytojas yra tai, dėl ko muziejus egzistuoja, be to, kad jo misija yra kaupti ir saugoti rinkinius, eksponatus. Bet jei lankytojas neina į muziejų, kyla klausimas, ar tikrai tokio muziejaus šiais laikais pakanka?" – retoriškai klausė pašnekovė.

Ateina iš teatro srities

Apgynusi humanitarinių mokslų daktaro disertaciją iš teatrologijos srities, I.Pukelytė kurį laiką vadovavo Kauno valstybiniam dramos teatrui (dabar – Nacionalinis Kauno dramos teatras), pastatė keletą spektaklių, buvo festivalių "Grynparkas" ir "Žaliakalnio turgus" meno vadovė, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto dekanė. "Ateidama iš teatro srities galiu praplėsti muziejaus vadybinį lauką. Kartu su žmonėmis, kurie dirba muziejuje, bandysime kurti parodų koncepcijas kartu. Aš tikrai nesu tas žmogus, kuris norėtų dirbti be kolektyvo. Stengsiuosi įgalinti muziejuje dirbančius žmones daryti tai, ką jie nori, ir daryti tai kaip įmanoma geriau", – žadėjo konkursą laimėjusi kaunietė.

Moteris tikino visą laiką domėjusis, kas vyksta pasaulio muziejuose: "Kiekvieną kartą, kai vykstu į užsienio šalis, pirmiausia aplankau ten esančius muziejus, nes, mano manymu, muziejai yra miesto ar valstybės vizitinė kortelė." Pašnekovės žodžiais, šiuolaikiniuose muziejuose akivaizdūs dramaturginio pasakojimo, naujųjų technologijų panaudojimo elementai. Visa tai ji bandys panaudoti ir Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

Pasiteiravus, galbūt laimėti konkursą penkerius metus eiti muziejaus direktorės pareigas jai padėjo Kauno mero Visvaldo Matijošaičio vadovaujamo "Vieningo Kauno" užnugaris, I.Pukelytė atsakė: "Tai yra Kultūros ministerijos, o ne Kauno miesto organizuojamas konkursas, kuriame komisiją sudaro ministerijos pakviesti asmenys, nieko bendro neturintys nei su Kaunu, nei su Kauno miesto taryba."

O.Daugelis stengsis išgyventi

Vadovauti Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui I.Pukelytė pradės po poros savaičių, kai STT priims sprendimą dėl jos tinkamumo šioms pareigoms.

Paraiškas dalyvauti šiame konkurse buvo pateikę penki asmenys, paskutiniame konkurso etape varžėsi trys kandidatai. Vienas jų – 27 metus šiam muziejui vadovavęs O.Daugelis.

Pasibaigus penkerių metų muziejaus direktoriaus kadencijai, O.Daugelis tapo bedarbiu.

"Nežinau, ką teatralė veiks muziejuje", – būsimosios direktorės kompetencija suabejojo su ja konkurse varžęsis O.Daugelis.

Kovo 1 d., pasibaigus kadencijai, jis užvėrė muziejaus duris kaip bedarbis. "Gavau atleidimo raštą iš ministro. Kai išėjau penktadienį, dar buvo neaiški konkurso baigtis. Dabar tikrai žinau, kad esu bedarbis", – situaciją apibūdino pašnekovas.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus buvo pirmoji ir iki šiol vienintelė O.Daugelio darbovietė. Dirbti į šį muziejų Vilniaus dailės akademiją baigęs dailės istorikas atėjo 1979 m.

Pasiteiravus, ką veiks dabar, vyras netryško optimizmu. "Iš pradžių stengsiuosi išgyventi. Galbūt dar dirbsiu muziejuje – gal kiemą šluosiu. Yra muziejuje įdomių projektų. Jei bus galimybė, dar norėčiau jame dirbti", – prisipažino pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Nelaimė teko pažinoti Pukelytę asmeniškai

Pukelytės pasisakymai apie norą ir gebėjimą dirbti komandoje skamba kaip tikras anekdotas: sunku būtų surasti konfliktiškesnį, arogantiškesnį, labiau elementaraus mandagumo nei žmogiškumo normų nepaisantį asmenį, negu ji. Per tuos 9 savo "karjeros" mėnesius MKČ muziejuje ką nuveikė, tai tik kiršino muziejaus bendruomenę, rezgė intrigas, medžiojo ir persekiojo ilgamečius darbuotojus tiak pati, tiek savo pasamdytais žvalgybiniais šunimis (kurie buvo įdarbinti pagal naujus etatus visiškai bereikšmėms pareigoms). Bei šaudė tuščiomis viešųjų ryšių kulkomis - skambiais šūkiais apie didelius nuveiksimus darbus, nors neturėjo tam nei žinių, nei gebėjimų, nei bendruomeniškumo jausmo, tik gerą politinį UŽNUGARĮ. Ne naujų vėjų ji įnešė, kaip kažkas iš komentatorių puolė užtarti, o tik prasinešė kaip uraganas, viską aplink save suardydama, sugriaudama, sunaikindama - įskaitant ir gerb. A.A. O. Daugelio sveikatą bei gyvastį. Manykim, už "didžius" darbus furijoms pati lemtis atlygins.

fantomas

nerealiai kad kekse vadovautu muzejum

Anonimas

Ir gavosi eilinis bobiškas šnipštas....po 10 mėnesių tepė slides...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS