„Kauno švaros“ pagalba: rudenį puošiantys lapai vėliau nebjauros miesto | kl.lt

„KAUNO ŠVAROS“ PAGALBA: RUDENĮ PUOŠIANTYS LAPAI VĖLIAU NEBJAUROS MIESTO

  • 2

Atėjus rudeniui ir kasdien vis gausiau krentant margaspalviams lapams, gyventojai ima sukti galvas, kaip susitvarkyti ir kur padėti lapus. Vien sušlavus ar sugrėbus juos į krūvas darbas nesibaigia. Įmonė „Kauno švara“ pasirengusi pagelbėti.

Turi įvairios technikos

Kauno mieste UAB „Kauno švara“ Miesto valymo skyriaus darbuotojai kiekvienais metais surenka, sutvarko ir išgabena apie 6 tūkst. tonų lapų, smulkių šakelių ir kitų biologiškai yrančių atliekų.

Kaune veši daug lapuočių, kurie rudenį mesdami lapus gausiai nuklotų miesto šaligatvius, gatves, jei ne komunalininkų darbas.

Kaip sakė UAB „Kauno švaros“ Miesto valymo ir atliekų valdymo skyriaus direktorius Darius Stasikonis, atliekų tvarkymo ir komunalinių paslaugų bendrovė ir šiemet puikiai pasirengusi iškuopti kasdien krentančius lapus.

„Šiais metais „Kauno švaros“ darbuotojai dirbs su keturiais dideliais ir penkiais mažais vakuuminiais automobiliais, skirtais lapams siurbti. Taip pat turime du automobilius su hidromanipuliatoriais. Jais rinksime lapų krūvas“, – sakė jis.

Ši neseniai įsigyta technika leis daug ekonomiškiau ir efektyviau tvarkyti gatves, šaligatvius. Anksčiau lapus rinko traktorius su kaušu, šalia turėjo važiuoti sunkvežimis, į kurį buvo kraunamos šiukšlės. Dėl to buvo sunaudojama daugiau degalų, sugaištama laiko.

Seniūnijoms – specialūs maišai

Vakuuminės „Kauno švaros“ mašinos tvarkys miesto gatves, šaligatvius. Kitos viešosios teritorijos – skverai, pievos – bus tvarkomos seniūnijų. UAB „Kauno švara“ kiekvieną jų aprūpins specialiais maišais lapams krauti. Jie yra dideli, daugkartinio naudojimo ir su „Kauno švaros“ logotipu.

„Mūsų darbuotojai surinks pilnus maišus ir išveš į žaliųjų atliekų aikštelę“, – teigė D.Stasikonis.

UAB „Kauno švara“ tvarkys ir tų daugiabučių kiemus, kurių bendrijos ar administratoriai yra sudarę teritorijų priežiūros sutartis.

„Kitų daugiabučių namų administratoriai privalo patys pasirūpinti žaliųjų atliekų iš savo namų teritorijos sutvarkymu ir išvežimu“, – aiškino direktorius.

Labiausiai lapai pradeda kristi spalį, ypač jų gausiai pabyra vėjuotomis dienomis. Paprastai lapai renkami ir lapkritį. Jei anksti pašąla ir pasninga, šiuos darbus tenka nutraukti.

Būtina vežti į specialią aikštelę

Lapai kaip ir šakos, nupjauta vejų žolė priskiriami žaliosioms atliekoms. Jų mesti į komunalinių atliekų konteinerius nevalia. Mat buitinės atliekos keliauja į sąvartyną, kuriame nekaupiamos augalinės kilmės atliekos. Joms numatyta kita vieta – žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje. Ji įsikūrusi Petrašiūnuose, Energetikų g. 60.

Žaliosios atliekos ilgainiui virsta vertinga medžiaga. Kauno regiono atliekų tvarkymo centras iš atliekų susidariusį kompostą siūlo įsigyti gyventojams. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro filialo Agrocheminių tyrimų laboratorijoje atliktų tyrimų duomenimis, žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje gaminamas kompostas tinka apželdinimui ir atitinka komposto kokybės reikalavimus. Tai natūrali trąša, kurios per daug nebūna nei dirvai, nei augalams. Priešingai negu mineralinės trąšos, ji neturi neigiamo šalutinio efekto. Kompostas palengvina molingų dirvų struktūrą ir pagerina oro laidumą, o smėlingose dirvose sulaiko drėgmę, atkuria nualintas dirvas.

Rūpesčių padės išvengti sutartis

„Esant pageidavimui, yra galimybė užsisakyti išvežimo paslaugą „Kauno švaros“ transportu. Šioje aikštelėje iš gyventojų žaliosios atliekos priimamos nemokamai“, - teigė D.Stakonis.

Žaliųjų atliekų tvarkymas nėra įskaičiuotas į komunalinių atliekų tvarkymo tarifą, todėl kauniečiai ir įmonės už papildomą mokestį turi galimybę sudaryti žaliųjų atliekų tvarkymo sutartis. Klientai gali pasirinkti jiems reikalingą konteinerio talpą ir aptarnavimo dažnumą. Šios sutartys galioja nuo balandžio 1 d. iki gruodžio 1 d. Konteineriai klientams suteikiami panaudos pagrindu. Į komunalinių atliekų konteinerius draudžiama pilti ir mesti žemės gruntą, chemines medžiagas, statybos ir griovimo atliekas, skystąsias atliekas, degančias ar karštas atliekas, žaliąsias ir pavojingas, elektroninės įrangos atliekas, padangas, pakuotes ir pakuočių atliekas bei antrines žaliavas.

Dėl papildomos informacijos norint sudaryti šias sutartis reikėtų kreiptis: klientuaptarnavimas@svara.lt.

Kilus klausimų skambinkite UAB „Kauno švara“ kokybės tel. 8 800 00 111 arba į kauniečių aptarnavimo centrą „Mano Kaunas“ tel. 8 800 20 000.

Žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės Energetikų g. 60 darbo grafikas:
pirmadieniais 9–17val.,
antradieniais–penktadieniais 9–19 val.,
šeštadieniais 9–16val.,
sekmadieniais nedirba,
pietų pertrauka 13–14 val.

UAB „Kauno švara“ tvarkys ir tų daugiabučių kiemus, kurių bendrijos ar administratoriai yra sudarę teritorijų priežiūros sutartis.

GALERIJA

  • Daugiabučių namų administratoriai turi patys pasirūpinti žaliosiomis atliekomis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kauno Diena

kas per idiotiška antraštė?

...

Vai, KIEK 'vieningieji' sutaupo laiku medžius iškirtę :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS