Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą? | kl.lt

KAIP ATPAŽINTI SEKSUALINĮ PRIEKABIAVIMĄ?

Kaune vykstančioje tarptautinėje mokslinėje – praktinėje konferencijoje kalbama apie seksualinį priekabiavimą. Konferencijos organizatoriai tvirtina, kad per pastarąjį dešimtmetį daugėja su šia problema susijusių bylų.

Tai patvirtina kone kas savaitę uždaruose teismų posėdžiuose nagrinėjamos seksualinio turinio baudžiamosios bylos.

Su šia problema vis dažniau savo darbe susiduria ir įvairūs sveikatos priežiūros specialistai, psichologai, psichiatrai, socialiniai darbuotojai, pedagogai.

Specialistai įsitikinę, kad labai svarbu dar daugiau ir garsiau kalbėti apie seksualinio priekabiavimo problemą ir dar svarbiau ieškoti būdų, kaip ją spręsti.

„Seksualinio priekabiavimo problema yra sudėtinga, nes jai išspręsti neužtenka užtikrinti tinkamos pagalbos seksualinio priekabiavimo aukoms – ne mažiau svarbu dirbti su priekabiautojais“, – tvirtina Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros docentė Ilona Čėsnienė.

Tyrimai rodo, kad 40–80 proc. priekabiautojų patys yra patyrę seksualinę prievartą.

Konferencijos metu įvairiais aspektais bus nagrinėjamas netinkamas seksualinis elgesys:

Kaip pasireiškia netinkamas seksualinis elgesys? Kur riba tarp flirto ir priekabiavimo? Ar priekabiauja tik vyrai?

„Statistiškai priekabiavimo aukos yra daugiausia moterys“, – tyrimais rėmėsi VDU Socialinių mokslų dėstytoja, socialinių mokslų daktarė Kristina Matulaitienė.

Tačiau Psichikos sveikatos centro direktorius Mindaugas Jasulaitis iškėlė retorinį klausimą: „Jei studentė ateina pas dėstytoją trumpu sijonėliu, gilia iškirpte nenorėdama sekso, bet norėdama geresnio pažymio, ar tai nėra seksualinis priekabiavimas?“

Vis tik bendra nuostata tokiame kontekste turėtų būti visiems vienoda: „Moters ne ir reiškia ne“. Dar svarbu žinoti aiškią ribą tarp flirto, kuris priimtinas abiem pusėm, ir priekabiavimo – priimtino tik vienam iš dviejų.

Gydytoja psichiatrė ir medicinos mokslų daktarė Giedrė Jonušienė pabrėžė, kad seksualinis priekabiavimas nebūtinai turi būti seksas, o savo jėgos užimant aukštesnes pareigas demonstravimas, nes šiandienos vyrai susiduria su vyriško identiteto problema.

Didelis dėmesys konferencijoje skiriamas vaikų seksualiniam priekabiavimui. Kaip atpažinti netinkamo seksualinio elgesio apraiškas ankstyvoje stadijoje, kada verta sunerimti tėvams, pedagogams?

Į šiuos klausimus konferencijos dalyviams atsakymus surasti padėjo JAV psichologai dr. David Hof ir dr. Daniel Hof, turintys didelę darbo patirtį su klientais, kuriems reikia padėti keisti netinkamą seksualinį elgesį.

Amerikiečių patarimas Lietuvos tėvams: „Vos pastebėję kažką keisto savo vaiko elgesyje nesistenkite patys tapti specialistais. Čiupkite vaiką ir eikite konsultuotis su profesionalais“.

Tyrimų skaičiai verčia labai sunerimti – 1 iš 5 vaikų nukenčia nuo seksualinės prievartos.

Psichologė Ieva Daniūtė, 10 metų dirbanti seksualinės prievartos prieš vaikus prevencijos srityje, siūlo atkreipti dėmesį į vaiko elgesį su kitu vaiku. Tame elgesyje, pasak specialistės, daug informacijos apie galimai netinkamą seksualinį elgesį.

Tarptautinės konferencijos dalyviai sutinka. kad dažnai po netinkamu seksualiniu elgesiu slypi žinių stoka, blogi šeimos ar aplinkos pavyzdžiai.

Konferencijos svečiai iš Amerikos pasisako už ankstyvą lytinį švietimą ir visai nepagrįstomis vadina kai kurių Lietuvos tėvų ir mokytojų baimes, kad ankstyvas lytinis švietimas paskatins ankstyvesnius vaikų seksualinius santykius.

„Dalis vaikų tikrai išbandys seksualinius santykius, tai neišvengiama, bet taip įvyktų bet kokiu atveju. Tyrimai rodo, kad jaunuoliai, kurie daugiau žino apie sveiką seksualumą, seksualinius santykius pradeda vėliau“, – įsitikinęs D. Hofas.

VDU profesorius Dainius Pūras patvirtino, kad Lietuva atkakliai atsisako vykdyti Jungtinių tautų rekomendacijas lytinio švietimo srityje.

Renginio organizatoriai: Vytauto Didžiojo universitetas, Psichologijos katedros ir Psichologijos klinika, VšĮ Psichikos sveikatos institutas.

GALERIJA

  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
  • Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ir vėl tas karingasis FE-minizmas reiškias, visai kaip anais laikais stalinizmas: "Tik duokit mums žmogų, mes jau rasim kaip jį apkaltint".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS