Kaune bus atidaryta Partizanų alėja | kl.lt

KAUNE BUS ATIDARYTA PARTIZANŲ ALĖJA

  • 13

Vasario 16-ąją bus minimos ne tik Valstybės atkūrimo 101-osios, bet ir 70-osios Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) deklacijos pasirašymo metinės.

Deklaraciją pasirašė LLKS Tarybos Prezidiumo pirmininkas Jonas Žemaitis-Vytautas, Tarybos nariai – Aleksandras Grybinas-Faustas, Vytautas Gužas-Kardas, Juozas Šibaila-Merainis, Bronislovas Liesis-Naktis, Leonardas Grigonis-Užpalis, Adolfas Ramanauskas-Vanagas, Petras Bartkus-Žadgaila.

1999 m. šis dokumentas pripažintas Lietuvos valstybės tęstinumui reikšmingu teisės aktu, 2010 m. Laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją pasirašiusiems aštuoniems partizanams suteiktas signatarų , o vėliau dviems vadams – Jonui Žemaičiui-Vytautui ir Adolfui Ramanauskui-Vanagui – Valstybės vadovų statusas.

Minint šią sukaktį, itin svarbią valstybingumo išsaugojimui, Lietuvos širdyje – Kaune – bus atidaryta Partizanų alėja, įamžinanti visas partizanų apygardas, iš kurių vadai ir atvyko į Minaičius pasirašyti deklaracijos. Paminklų kompozicijos,  įamžinančios visas partizanų apygardas vienoje vietoje, Lietuvoje vis dar nėra. Tai yra pagarbos ir padėkos ženklas visiems daugiau nei 20 tūkst. miško brolių, kovojusių už Lietuvos Nepriklausomybę, rašoma organizatorių pranešime.

Kaip sakė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, inicijavusios šį projektą, valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė: „2010 m. Kauno Senosiose kapinėse (Ramybės parke) buvo pastatytas paminklas „Žuvusių už Lietuvos laisvę Motinoms“, o kartu buvo paruoštas ir Partizanų alėjos projektas, kuris turėjo įamžinti visas partizanų apygardas, veikusias Lietuvoje ir vesti nuo Vytauto prospekto paminklo link pro Kauno Tremties ir rezistencijos muziejų, tačiau dėl lėšų stokos ir biurokratinių kliūčių šis projekto etapas nebuvo įgyvendintas iki šiol. Alėją sudaro 10 stelų: viena įvadinė ir devynios, kuriose įrašyti apygardų pavadinimai bei veikimo metai. Alėjos projekto autorius architektas prof. Jonas Anuškevičius, kartu su kolegomis sukūręs ir paminklą, žmonių dažnai vadinamą „Partizanų motina“. Alėjos projektas įgyvendintas laimėjus konkurse „Kauno akcentai“ bei žmonių aukotomis lėšomis.“

Partizanų alėjos atidarymas ir LLKS Tarybos Deklaracijos 70-mečio minėjimas vyks vasario 16 d. 14 val. Kauno Senosiose kapinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimui-anonistui

Sunkiai sergi kagebistai vaikelį.Tokiu banditų kaip rusai,mūsų tauta daugiau neturėjo,o su jais bendradarbiavusius ir reikėjo žudyti.Dabar irgi praverstų pravalyti Lietuvą nuo prorusiškų ir prozydisku laborantu.

IR ATIDAREEE......

Ideja - puiki , bet mastelis !.... Maniau bus per visa parka , o cia .... : viens du trys ir finisas ! Kazkaip skupiai , baigsciai - lyg REIKIA , bet NELABAI NORISI.... Liudna buvo matyti taip sugrustus i kruva atminimo paminklus PARTIZANAMS.

saulius

Kuo skiriasi katalonijos civiliai demokratiniu keliu siekiantis laisves nuo siu ginkluotu separatistu kurie slapstesi uz civiliu nugaru ir zude civilius kurie neturejo kito pasirinkimo kaip bendradarbiausi su okupantais nes skistakiause lietuva nesugebejo abginti savo pilieciu nuo visu okupantu is eiles kokie tik buvo,Lenkai,vokieciai rusai..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS