Kaune – salmoneliozės protrūkis: ligoninėje atsidūrė aštuoni žmonės | kl.lt

KAUNE – SALMONELIOZĖS PROTRŪKIS: LIGONINĖJE ATSIDŪRĖ AŠTUONI ŽMONĖS

Kaune užfiksuotas salmoneliozės protrūkis. Smarkiai sunegalavo ir ligoninėje atsidūrė aštuoni žmonės. Įtariama, kad jie nukentėjo pasmaližiavę vienos Kauno mieste esančios konditerijos įmonės gaminiais. 

Tarp susirgusiųjų šia žarnyno infekcija buvo ir keli vaikai. Pobūvio metu susirgo keturi šeimos nariai, keturi susirgimai buvo pavieniai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Mikalauskienė portalui kauno.diena.lt teigė, kad protrūkis užfikuotas liepos pradžioje. Visi susirgusieji iš ligoninės jau išleisti.

"Retrospektyviai vertinant epidemiologinę situaciją, galima įtarti, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo įtakoti vienos Kauno mieste esančios konditerijos įmonės 2017-06-30 konditerijos gaminiai (tortas „Tiramisu“). NVSC Kauno departamento specialistai židinio epidemiologinį tyrimą atlieka kartu su Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais", – informavo K. Mikalauskienė.

Anot jos, liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo.

Negalavimai paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras įspėja, kad salmoneliozės protrūkius dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės gali lemti nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė, maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų pažeidimai, panaudoti užteršti komponentai maiste, kuris termiškai neapdorojama, kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų, tai yra, tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai; nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas; nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

Prie protrūkio gali prisidėti ir tai, jeigu maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas, prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

Atkreipiamas dėmesys, kad gamintojų tiekiama produkcija turėtų būti saugi ir tik sustiprinus įdiegtas savikontrolės sistemas maisto tvarkymo įmonėse, galima būtų išvengti gaminių kryžminės taršos gamybos technologinio proceso metu bei antrinio užteršimo, darbuotojams tinkamai laikantis asmens higienos.

Salmoneliozę sukelia Salmonella rūšies bakterijos, kurių pagrindinis platintojas yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80°C temperatūroje žūva per 10 min., teigė visuomenės sveikatos specialistai.

Salmoneliozės bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta.

Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Onute

Prie ko cia policija,juk yra sveikatos centrai,ka sie daro,juk ju ten daug,jie privalo daryti patikrinimus,o ne tupeti kabinetuose,ju pareiga ivesti tvarka kavinese,baruose ,restoranuosu,kepyklose,net turguose.apie ju darba net negirdeti.o rezultatai ne kokie.

is prasmirdusiu nurasytu kiausiniu

gaminami tortai , vistos ,slauneles ir t,t atvezamos is europos nurasytos pasibaigus galiojimo laikuj --lietuvos verslianykuo perparduodamos ,picu xujicu , ir kitose sunu restoranuose kavinese.... muitines veterinarine prieziura ,tikrinimas nulinis , gali nors ir pastipusias kiaules veziot ir ismesinejes desras daryt ir pardavinet,kabakuose kaip lietuviskus mesainius

Manau,

Užkrato platintojų slėpimas tikrai nepadės sumažinti protrūkio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS