Kauniečiams – geros žinios dėl gruodžio sąskaitų už šildymą | kl.lt

KAUNIEČIAMS – GEROS ŽINIOS DĖL GRUODŽIO SĄSKAITŲ UŽ ŠILDYMĄ

Mažesnė šilumos kaina Kaune iš dalies kompensavo gruodžio mėnesį padidėjusį šilumos suvartojimą, ir sumos sąskaitose nepadidėjo tiek, kiek pirmosiomis sausio dienomis buvo prognozuota.

Centralizuotai šilumą tiekianti miesto savivaldybės įmonė AB „Kauno energija“ skelbia, kad pagal iš vartotojų surinktus faktinius duomenis, Kaune vidutinės sąskaitos už 2018 metų gruodį šildymui suvartotą šilumą bus apie 58,2 euro su PVM (už 60 kv. m ploto buto šildymą). 2017-ųjų gruodį jos sudarė apie 55,2 euro su PVM. Padidėjo 5,4 proc., arba apie 3 eurus (Lietuvos mastu prognozuotas apie 14-15 eurų padidėjimas).

Tuo tarpu vidutinis šilumos suvartojimas šildymui buvo net 12,3 proc. didesnis. 2017 metų gruodį jis sudarė 16,23 kWh/kv. m, o po metų (2018 m. gruodį) – 18,23 kWh/kv. m. Suvartojimo padidėjimą lėmė 2 laipsniais žemesnė vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra.

Bendrovės pranešime pabrėžiama, kad šilumos suvartojimo padidėjimą iš dalies kompensavo 5,77 proc. mažesnė šilumos kaina. 2017 m. gruodį ji sudarė 5,2 ct/kWh be PVM, o 2018 m. gruodį – 4,9 ct/kWh be PVM. Būtent dėl mažesnės šilumos kainos sąskaitos už šildymą kauniečiams nepadidėjo tiek, kiek būtų padidėjusios dėl didesnio šilumos suvartojimo.

Anot „Kauno energijos atstovų“, nepaisant visuotinai formuojamos nuomonės apie centralizuotai tiekiamos šilumos brangumą, centralizuotai šiluma apsirūpinantys vartotojai vis tiek moka mažiau nei tie, kurie savo patalpų šildymui naudoja kitas energijos rūšis. Teisingai įvertinus visas sąnaudas, patalpų šildymas deginant dujas ar naudojant elektrą, yra brangesnis.

Naujų ir renovuotų namų vidutiniai mokėjimai už 60 kv. m ploto buto centralizuotą šildymą 2018-ųjų gruodį sudaro atitinkamai 34,8 ir 37,2 euro su PVM. Faktinis kiekvieno konkretaus buto šilumos suvartojimas dėl namo būklės, renovacijos kokybės ar norimo komforto lygio yra skirtingas, todėl ir faktiniai sąskaitų dydžiai skiriasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

opa

As tokiu pinigu nesu macius!

Pakaunietis

Seimo nariams pertrauka tarp darbų, kreipkimės į savo apygardoje išrinktus seimūnus.Gal padės savo rinkėjams išsiaiškinti kaip apskaičiuojama, kaip matuojamas suvartotos šilumos kiekis, kaip prižiūrimi šiluminiai punktai.Susipažinę su realybe gal priimtų naujus įstatymus, ar esamų pataisas.

...

Kadangi tą 'renovacijos' AFERĄ vis dar reikia stumt, tai... šiluminininkai truputį pagudrauja, sąskaitas 'renovuotiems' namams kiek sumažina,o skirtumą likusiems namams išdalina,taip atsiranda 'mokesčių' skirtumai, BET - ne dėl tos 'renovacijos', o TIK dėl šiluminininkų rankų miklumo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS