Ligoninėje – kaip namie, tik daug saugiau | kl.lt

LIGONINĖJE – KAIP NAMIE, TIK DAUG SAUGIAU

  • 0

Kai Lietuva diskutuoja, kur geriau gimdyti – sveikatos priežiūros įstaigoje ar namuose, apsilankius Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje dvejonių nelieka – čia geriausia.

Baltų plytelių nebėra

Palatos, skirtos moterims po gimdymo, gimdyklos savo jaukumu prilygsta namų aplinkai, o greta – visi medicinos specialistai, ne vien tik akušeriai ginekologai, tad ar verta rizikuoti ir gimdyti namuose?

„Seniai praeityje tie laikai, kai gimdykloje buvo būtinos baltos sienų plytelės, medikai – būtinai baltais chalatais, o naujagimis atskiriamas nuo mamos“, – ranka mosteli Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus vyresnioji akušerė Ilona Joneliūnienė.

Ji, čia dirbanti jau 28-erius metus, ir nebe pirmą kadenciją išrinkta Lietuvos akušerių sąjungos prezidente, puikiai žino, kad gimdančioms moterims labai svarbi ne tik artimųjų moralinė parama, medikų profesionalumas bei nuoširdumas, bet ir aplinka.

„Įprasta manyti, kad didelėje gydymo įstaigoje galima užtikrinti platesnį paslaugų spektrą ir pacientų saugumą, bet mažiau jauku. Kauno klinikinė ligoninė keičia šį stereotipą: po baigtos Akušerijos ginekologijos skyriaus renovacijos jame viskas atnaujinta iš pagrindų, bet maksimaliai išsaugotas ir netgi padidintas gimdyvės bei jos šeimos privatumas“, – pristato I.Joneliūnienė.

Palatose prie lovų yra įranga, kad moteris išsikviestų medicinos personalą tada, kai to nori. Taip saugoma šeimos ramybė.

Komercinių palatų nėra

Kaip galima jaustis izoliuotam, tarsi tarp keturių namų sienų, vienoje didžiausių Kauno regiono ligoninių? Tačiau ši akivaizdi atskirtis ir visų sričių medicinos specialistai, jų prireikus, greta yra didžiausias pranašumas bei komfortas gimdyvėms ir jų šeimoms.

Čia nėra nė vienos palatos, kurioje būtų galima įkurdinti dvi gimdyves. Kiekvienai jų – atskiras kambarys su plačia lova, kūdikio vystymo stalu, spintomis, veidrodžiais, kitomis namų interjero detalėmis, kur šalia mamos su naujagimiu visą laiką kartu gali būti jos šeimos nariai. Greta – vonia, dušas, tualetas. Nuolatinį gryno oro srautą patalpose neatidarius langų užtikrina rekuperacinė ventiliacijos sistema. Visa tai – nemokamai absoliučiai visiems. Užrašo „komercinės palatos“ čia nerasi.

Dar daugiau: prireikus medicinos pagalbos naujagimiui ar jam gimus neišnešiotam, jis neatskiriamas nuo mamos. Kiekvienai jų suteikiama galimybė būti šalia savo vaiko jai skirtoje palatoje Naujagimių skyriuje. Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje gali gimdyti moterys, kurios vaisių išnešiojo ne mažiau kaip 34 savaites.

Kiekvieno gimdymo metu, pasikeitus situacijai, suteikti pagalbą gimdyvei ir jos naujagimiui būna pasirengusi akušerių ir gydytojų akušerių ginekologų, anesteziologų bei neonatologų komanda.

„Po renovacijos atnaujintos ne tik palatos, bet ir gimdyklos, operacinės, sumontuota nauja moderni medicinos įranga“, – galimybes maksimaliai suteikti visokeriopą pagalbą gimdyvėms įvardija Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus vedėja Jūratė Žebrauskienė.

Į skyriaus renovaciją iš viso investuota beveik 2 mln. eurų, dalį jų dengė Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo fondas.

Kiekviena nėščioji – karalienė

„Nėštumas yra ypatingas laikotarpis moteriai. Tai visų pirma didelis džiaugsmas, bet organizme vykstančios fiziologinės permainos moterį padaro jautresnę kvapams, keičia skonį, itin dažnai – nuotaiką. Stipriai padidėja reiklumas aplinkai, norisi komforto“, – žino vyresnioji akušerė I.Joneliūnienė.

Ji pastebi, kad dabar gimdyvės yra daug reiklesnės nei prieš porą dešimtmečių. Antra vertus, jos turi galimybių rinktis, kur gimdys, suteikiama daugiau paslaugų nėštumo laikotarpiu. Siekiant sukurti kuo didesnį psichologinį komfortą gimdymo metu, skyriuje sudaryta galimybė iš anksto pasirinkti pageidaujamą gydytoją ar akušerę, kurie priimtų gimdymą. Ši paslauga irgi sparčiai populiarėja“, – pasakoja I.Joneliūnienė.

Esant mažos rizikos gimdymui, moterį, jos pageidavimu, gali prižiūrėti tik akušerė, o tai dar labiau priartina gimdymo sąlygas prie namų aplinkos. Kiekvieno gimdymo metu, pasikeitus situacijai, suteikti pagalbą gimdyvei ir jos naujagimiui būna pasirengusi akušerių ir gydytojų akušerių ginekologų, anesteziologų bei neonatologų komanda. Jei moteriai nėštumo metu išsivysto komplikacijos ar ji suserga ligomis, nesusijusiomis su nėštumu, ligonė ištiriama, stebima ir gydoma nėštumo patologijos padalinyje.

Kviečia Mamų svetainė

Nėštumo metu įvairiausių klausimų kyla net ir toms moterims, kurios gimdo ne pirmą kartą.

„Gyvename interneto amžiuje, yra daug įvairiausios informacijos, tačiau visada atsiranda individualių, specifinių klausimų. Dėl to kiekvieną ketvirtadienį 12 val. rengiame nemokamas paskaitėles nėščiosioms. Jų metu moteris supažindinama su nėštumo, gimdymo, laikotarpio po gimdymo eiga, atsakome į joms kilusius klausimus. Atskiri užsiėmimai skiriami pasiruošimui žindyti naujagimį“, – vardija I.Joneliūnienė.

Taisyklingas žindymas yra labai svarbu ir jaunajai mamai, ir naujagimiui. Kauno klinikinė ligoninė nusipelnė Palankios naujagimiui ligoninės statuso, todėl medikai neapsiriboja formaliomis konsultacijomis, o betarpiškai bendrauja su pacientėmis.

„Mūsų ligoninė – viena iš nedaugelio šalyje, kur yra žindymo specialistai. Pas mus dirbanti akušerė Valerija Perminaitė padėjo daugybei moterų užtikrinti savo vaikui natūralų maitinimą. Labai džiaugiamės, kad beveik visi mūsų skyriuje gimę naujagimiai namo išvyksta maitinami tik mamos pienu“, – pasakoja I.Joneliūnienė.

Moterims išvykus į namus konsultacijos tęsiamos telefonu ar joms atvykus į priėmimo kambarį. Prieš kelerius metus ligoninėje įkurta Mamų svetainė, kur mielai renkasi jaunos mamos ir bendrauja su personalu bei tarpusavyje, dalijasi patyrimu, keičiasi naujagimių drabužėliais. Susitikimai vyksta kiekvieno mėnesio trečią trečiadienį 15 val.

Susipažinti su skyriaus aplinka jaunos šeimos, būsimieji tėveliai kviečiami kiekvieną dieną, jiems patogiu laiku. Visa informacija apie skyriaus darbą ir paslaugas teikiama tel.: (8 37) 306 062, 8 655 19 296.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS