Maratonininkas R. Kančys: Ąžuolyno parkas – tarsi namai | kl.lt

MARATONININKAS R. KANČYS: ĄŽUOLYNO PARKAS – TARSI NAMAI

  • 1

Pasaulio čempionate 24 vietą užėmęs maratonininkas Remigijus Kančys ne tik bėgioja, bet ir skatina kitus išbandyti šį sportą ir jau ne vienerius metus yra Kaune vykstančio „Ąžuolyno bėgimo“ globėjas. Remigijus neslepia, kad Ąžuolyno parkas ir teritorija, kuria bėga šio renginio dalyviai, jam yra puikiai pažįstama, o pačiame Ąžuolyne yra visos sąlygos puikiai pasiruošti bėgimui.

– Ar dažnai tenka treniruotis Ąžuolyno parke?

– Ąžuolyno parke asmeniškai darau vakarinę treniruotę. Bėgu trumpąją distanciją. Gyvenu vos už kilometro nuo parko, tad man itin patogu čia atbėgti, įveikti apie 10 km ir grįžti tiesiai namo. Manau, Ąžuolyno parkas puikiai tinka tokioms distancijoms. Ilgesnius atstumus bėgti jau gali būti kiek nuobodoka. Bent aš nemėgstu daug bėgti vienodais ratais.

– O kaip su auklėtiniais?

– Mums Ąžuolynas tampa pagrindiniais treniruočių namais. Viena iš priežasčių, kad tai iš esmės yra miesto centras, kurį labai patogu pasiekti viešuoju transportu ar automobiliu iš viso miesto. Aplink daug stotelių, autobusai ir troleibusai važiuoja iš visų miesto dalių. Kita priežastis, kad Ąžuolyno parke gali rasti visko, ko reikia treniruotėms.

– Gal galima tiksliau?

– Parke gausu tiek asfaltuotų, tiek ir paprastų takelių. Galima rinktis – bėgti kieta danga ar minkšta. Ką jau kalbėti apie bėgikų ir kitų čia sportuojančių puikiai pažįstamą „pirštinę“. Tai miško takelių trasa, kurioje gausu nusileidimų ir pakilimų, staigesnių posūkių ir bėgimo šalia skardžių. Čia bėgti niekada nebūna nuobodu.

Viduryje parko įrengta treniruoklių aikštelė suteikia visas galimybes į bėgimo treniruotę įterpti bendro fizinio pratimus, kurie itin svarbūs bėgiojančiam, nors dažnai užmirštami.

Daug dėmesio sulaukia ir Dainų slėnis. Mano auklėtiniams, kaip ir daugeliui sportininkų, tikriausiai iki skausmo pažįstami čia esantys laiptukai. Jie itin gerai pasitarnauja sportuojantiems ugdant jėgą ir ištvermę. Dėmesio verta ir įkalnė iš automobilių stovėjimo aikštelės į Dainų slėnį. Puiki vieta pagreitėjimams į kalną.

– Ar ne keista, kad Dainų slėnis tiek daug išnaudojamas sportuojančių?

– Tiesiog tai puiki vieta sportui. Čia galima sutikti prakaituojančius boksininkus, futbolininkus, krepšininkus ir daugybę kitų sportininkų. Man itin smagu, kad pačiame Ąžuolyne aktyviai sportuoja ne tik profesionalai, bet ir mėgėjai.

– Gražiausia Ąžuolyno parko vieta, pro kurią smagiausia prabėgti?

– Tikriausiai tas pats Dainų slėnis. Įdomu matyti, kiek čia visko vyksta. Kas sportuoja, kas tiesiog sėdi ant suolelių ir mėgaujasi oru, kiti tiesiog ateina pabendrauti. O tu sau bėgi pro šalį, ir tiek.

– Iki „Ąžuolyno bėgimo“ liko vos kelios savaitės. Ką patartumėte dalyviams?

– Sunku kažką patarti, kai nežinai kam. Kiekvienas žmogus unikalus, todėl vieni patarimai žmogui gali padėti, o kiti pakenkti. Jei planuojate bėgti apie 5 kilometrus, tai tiesiog bent tris kartus per savaitę lengvai pabėgiokite po pusvalandį ir atlikite bendro fizinio pasirengimo pratimus. Jei planuojate bėgti daugiau, jau reikėtų pasikonsultuoti su treneriais. Konsultacijų rasti nėra sudėtinga. Kiekvieną savaitę Ąžuolyno parke ar jo prieigose vyksta įvairios nemokamos treniruotės. Tereikia į jas atvykti ir užduoti rūpimus klausimus treneriams.

– Šiame „Ąžuolyno bėgime“ moksleiviai kviečiami įveikti ne stadiono ratą, o pabandyti nubėgti ilgesnius atstumus. Ar 5 km nėra per sunku 15 metų moksleiviui?

– Čia ne amžiaus klausimas, o moksleivio fizinės būklės. Jei jis sportiškas, žaidžia krepšinį, futbolą ar kitas sporto šakas, tai neturėtų būti sudėtinga. Dar sėkmė priklauso ir nuo tikslo – ar norima tiesiog ramiai, neskaičiuojant laiko įveikti distanciją, ar ją nubėgti per kuo trumpesnį laiką. Jei antrasis variantas, tam jau reikės ir specialaus pasiruošimo.

Rugsėjo 3 d. Kaune vyks jau šeštasis „Ąžuolyno bėgimas“. Jo metu visi aktyvaus laisvalaikio ir bėgimo entuziastai galės dalyvauti 15 km „Viči“; 10 km „Hummel“ ar 5 km „Activus“ varžybose. Vaikai su tėvais kviečiami dalyvauti trumposiose distancijose – 400 m „Kauno dienos“ šeimų bėgime, 100 m vaikų ar 100 m žmonų nešimo distancijose. Šių distancijų dalyvių laukia atminimo medaliai ir rėmėjų dovanos. Daugiau informacijos rasite čia.

GALERIJA

  • Remigijus Kančys <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir Giedrius Bielskus <span style=color:red;>(dešinėje)</span>
  • Maratonininkas R. Kančys: Ąžuolyno parkas – tarsi namai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu

tik nebek azuolyno begime, nedaryk gedos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS