P. Baršausko atsakas kontrolieriui: ginsiuosi teisme | kl.lt

P. BARŠAUSKO ATSAKAS KONTROLIERIUI: GINSIUOSI TEISME

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas žada teismui skųsti Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos sprendimą dėl etikos taisyklių nesilaikymo habilitaciniame darbe, o kaltinimus dėl plagiato vadina politiniu susidorojimu.

„Šiuo metu kartu su teisininkais rengiu atsakymus. Ginsiuosi teisme“, – teigia P. Baršauskas KTU išplatintame pranešime.

Akademinės etikos kontrolierius Vigilijus Sadauskas antradienį paskelbė, kad Vilniaus Gedimino technikos universitete P. Baršausko habilitacijai pateiktoje monografijoje „sutaptys su kitais leidiniais pateikiamos kaip paties autoriaus mintys arba nurodant trečių autorių kūrinius“, taip pat santraukoje pateiktos sutaptys su kitais leidiniais neišskirtos kabutėmis ar kitais skiriamaisiais ženklais, kurie leistų atskirti tai nuo autoriaus minčių.

P. Baršauskas išvadas vertina kaip akivaizdžiai šališkas.

„Su Vigilijaus Sadausko nuomone šmeižto mano atžvilgiu tema susipažinau. Tokios jos ir tikėjausi, niekas nenustebino: akivaizdžios šališkos interpretacijos, daug procedūrinių pažeidimų, kategoriškas atsisakymas priimti mano atsakymus, kuriuos, siekiant išvengti bet kokių interpretacijų, norėjau pateikti raštu – tai akivaizdus skubaus politinio susidorojimo tęsinys“, – rašoma jo komentare.

Kontrolierius: darbas gali būti laikomas plagiatu

P. Baršausko darbas gali būti laikomas plagiatu, sako Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius, konstatavęs, kad rektorius pažeidė akademinę etiką.

„Plagiatas yra vienas iš akademinio nesąžiningumo pavyzdžių (...). Duotuoju atveju yra nustatytas akademinės etikos pažeidimas – nesąžiningas elgesys ir tas nesąžiningas elgesys pasireiškia keletu aspektų: kopijuotas kitų autorių tekstas. Kitais žodžiais, tai yra plagijavimas“, – BNS sakė V. Sadauskas.

Jis pabrėžė, kad plagiatas gali būti fiksuojamas nepriklausomai nuo to, kiek procentų teksto sudaro sutaptys, nes svarbus yra pats svetimo teksto paėmimo ir pateikimo kaip savo faktas.

„Nesvarbu, ar sutaps penkiasdešimt procentų, ar vienas procentas, tai bus plagiatas – svetimo teksto paėmimas. Jeigu P. Baršauskas paėmė svetimą tekstą, tai jis padarė akademinį pažeidimą – nusižengė akademiniam sąžiningumui“, – kalbėjo kontrolierius.

Tai akivaizdus skubaus politinio susidorojimo tęsinys.

VU rektorius: nėra jokių kompromisų

Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas sako, kad iš P. Baršausko tikrai bus atimtas habilituoto daktaro laipsnis.

Šiam laipsniui gauti skirtą monografiją P. Baršauskas 2002 metais gynėsi bendroje Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir VU komisijoje. Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius šią savaitę paskelbė, kad rengdamas monografiją P. Baršauskas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus.

„Dėl laipsnio atėmimo tai viskas aišku, čia nėra jokių kompromisų, o teisiniu aspektu mes dabar aiškinamės, tik ką tarėmės su (VGTU) rektoriumi Alfonsu Daniūnu, kaip tą daryti. Šiuo metu duodu pavedimą teisininkams, nes pagal statutą net nėra šiuo metu rektoriaus teisė atimti habilitacijos laipsnį, aš galiu tik daktaro laipsnį atimti, tai aiškinamės, kaip teisiškai elgtis“, – BNS trečiadienį sakė VU rektorius.

A. Žukauskas sakė, kad net P. Baršauskui nutarus ginčyti nepalankią akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus išvadą teisme, laipsnio atėmimas yra „absoliučiai neišvengiamas“.

„Nemanau, kad įmanoma ten kažką apskųsti, mes nelauksime apskundimo, nes yra akivaizdu (...). Aš ne tik rektorius, bet ir profesorius, iš tos medžiagos, kurią akademinės etikos kontrolierius pateikė, jokių kompromisų negali būti, nes autorius yra absoliučiai atsakingas už tai, kas yra išspausdinta, jis gauna darbų korektūras, ir yra absoliučiai atsakingas, kad ten būtų viskas sutvarkyta. Dar daugiau - dideli teksto gabalai reikalauja ne vien citavimo, pagal nusistovėjusią tarptautinę praktiką reikia leidimo iš autorinių teisių savininko, o tų leidimų ten tikrai nėra, niekaip neįmanoma išsiginti. Teisiškai jis gali apskųsti baudžiamąjį aspektą, bet etinio negali“, – sakė A.Žukauskas.

Pasak Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos, P. Baršausko habilitacijai pateiktoje monografijoje „sutaptys su kitais leidiniais pateikiamos kaip paties autoriaus mintys arba nurodant trečių autorių kūrinius“, taip pat santraukoje pateiktos sutaptys su kitais leidiniais neišskirtos kabutėmis ar kitais skiriamaisiais ženklais, kurie leistų atskirti tai nuo autoriaus minčių.

„Konstatuotina, kad P. Baršauskas pažeidė Mokslo ir studijų įstatymo (...) punktuose įtvirtintus akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principus ir KTU akademinės etikos kodekso įtvirtiną akademinio sąžiningumo principą ta dalimi, kurioje nustatyta, kad akademinis sąžiningumo principas remiasi pagarba intelektinei nuosavybei, ir (...) kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas“, – skelbiama kontrolieriaus išvadose.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti – rektorius nustos eiti pareigas nuo spalio 25-osios. Jis pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

exas

Petriukai, reikėjo būti sąžiningam, skaidriam, ką deklaravai išrinktas rektorium ir atsistatydinti buvo laikas, kai praeitą vasarą kilo skandalas dėl Šarapovo disertacijos, sužlugdei Burgiui gyvenimą ir dar daug kam kitų; įdiegiai mobingo kultūrą KTU; O ką jau mokėjai-tai keiktis,(turbūt ir tai nuplagijavai ginantis kandidatinę Leningrade:)), o dabar atėjo ir tau atpildo valanda-sužinosi ką reiškia spyris ne į kamuolį, o į nuosavą sėdynę....ir padarei didelę gėdą a.a.K.Baršausko atminimui ir KPI ir KTU.

sapnai

Visi taip baigia savo nevykusias karjeras - gasdina skundais į teismus. Prisimenu kaip A.Ručienė, papirkinėjusi rinkejus šokiais ir nubausta irgi sakė, kad paskundė net Strasbūrui. Bet tai buvo tik jos sapnai.

chi - juristas

Petriukas eidamas į teismą pažeidžia subordinacijos principą - į teismą šiuo atveju turėtų kreiptis habilitacinį laipsnį suteikus komisija, kadangi jos sprendimas yra ginčytinas , o ne jis - jis galėtų apskųsti tik šią komisiją, kad "neteisingai" jį įvertino.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS