Paskutinės stadijos vėžiu serganti kaunietė turi gerų žinių: kovoti nesustosiu | kl.lt

PASKUTINĖS STADIJOS VĖŽIU SERGANTI KAUNIETĖ TURI GERŲ ŽINIŲ: KOVOTI NESUSTOSIU

Praėjusiais metais prieš didžiąsias metų šventes 48-erių kaunietė Rasa Vaitekūnienė vylėsi dar padengti Kalėdų stalą savo trims vaikams. Prie šventinio stalo ketvirtos stadijos vėžiu serganti moteris su šeima sėdo ir dėkojo geros valios žmonėms, kurie per itin trumpą laiką paaukojo reikiamą sumą gydymui. „Pusę kelio jau nuėjau, dabar telieka jį įveikti“, – geromis naujienomis dalijasi moteris.

Portalas jau rašė, kad 2014 metais moteriai buvo diagnozuotas 4 stadijos burnaryklės infiltracinė plokščių ląstelių karcinoma (burnaryklės vėžys – aut.past.). R. Vaitekūnienei buvo skirta chemoterapija ir spindulinis gydymas. Tuomet sekė pusantrų metų remisija (ligos progresavimas buvo sustabdytas – aut.past.), o 2016 metais liga sugrįžo. Kadangi Lietuvoje, anot pašnekovės, jau buvo išbandyti visi gydymo būdai, praėjusių metų lapkritį ji ryžosi prašyti geros valios žmonių finansinės paramos ir vykti išbandyti gydymą Vokietijoje. 

Vienam fotodinaminės terapijos kursui reikalingi 12 tūkst. eurų buvo surinkti per neįtikėtinai trumpą laiką – vos porą dienų. Geradariams dėkinga moteris susikrovė lagaminus ir sausio 14 dieną išvyko į Vokietiją. Pirmas gydymo kursas truko penkias dienas. „Gydymo metu buvo naudojami fotosensibilizatoriai, vienas iš jų itin veiksmingas kurkuminas,  ir keturios lazerių šviesos. Specialus skystis buvo leidžiamas į rankų venas ir žandikaulio sritį, o lazeris šias skysčio prisisiurbusias vėžines ląsteles panaikindavo“, – aiškina R. Vaitekūnienė.

R. Vaitekūnienės „Facebook“ nuotr.

Pašnekovė tikina, kad tiek procedūros metu, tiek ir po jos, nejautė jokio skausmo, nepakito skonio receptoriai, nebuvo miego sutrikimų. Šį kartą Rasa, priešingai nei kai buvo taikoma chemoterapija, iš gyvenimo kelioms dienoms neiškrito.

Paklausta, kaip jaučiasi dabar, moteris šypteli. „Jaučiuosi gerai, nes nuo lapkričio 6 dienos nėra taikoma chemoterapija – rečiau aplanko silpnumo jausmas, pagerėjo apetitas“, – ir parodo kepuraite pridengtus ataugančius plaukus, stiprėjančius nagus. Gerų žinių moteris išgirdo ir iš Kauno klinikų medikų. Čia atlikto kompiuterinės tomografijos tyrimo išvadose rašoma, kad „pagrindinis židinys minkštuose audiniuose sumažėjęs, vidurinės galvos bazės kaulų destrukcija padidėjusi.“

Kompiuterinės tomografijos išvados. R. Vaitekūnienės „Facebook“ nuotr.

„Vokietijoje išbandytas gydymas minkštuose audiniuose, kur ir buvo nustatytas vėžys, yra veiksmingas. Naviką pavyko sunaikinti beveik perpus. Žinant, kad man yra ketvirta vėžio stadija, o vėžys jau yra kartą ir atsinaujinęs, tai yra labai geras rezultatas“, – džiaugiasi moteris. Tiesa, šis džiugesys šiek tiek sumišęs ir su nerimu. „Paprastai tariant, man byra žandikaulio kaulas. Kodėl taip nutiko yra kelios versijos, – moteris viliasi, kad tai yra anksčiau taikytos chemoterapijos, kai ji buvo švitinta 33 kartus, pasekmė. – Jeigu nugalėsiu vėžį, tada žandikaulį būtų galima operuoti.“

Vokietijoje išbandytas gydymas minkštuose audiniuose, kur ir buvo nustatytas vėžys, yra veiksmingas. Naviką pavyko sunaikinti beveik perpus.

Anot pašnekovės, medikai pataria dar kartą važiuoti į Vokietiją ir atlikti antrą fotodinaminės terapijos kursą. „Šiuo metu esu pusiaukelėje – pusę kelio įveikiau, dabar telieka jį įveikti ir nepalikti vėžio gyvo, – sako kaunietė, pasiryžusi į Vokietiją vykti ir kovo 11 dieną. – Šiek tiek pinigų sutaupiau jau tada, kai žmonės paaukojo pirmą kartą. Tačiau iki reikiamos sumos trūksta dar daug – tad tikiuosi geros valios žmonių pagalbos.“ Antram gydymo kursui vėl prireiks apie 12 tūkst. eurų.

Medicinos dokumentų išrašas prieš gydymą Vokietijoje./ R. Vaitekūnienės „Facebook“ nuotr.

Paklausus, ką darytų, jei reikiamos sumos surinkti nepavyktų, moteris ilgai negalvoja: „Manau, kad pavyks. Žmonių gerumas yra beribis, praėjusį kartą šis stebuklas įvyko.“ Jeigu visgi iki stebuklo šį kartą šiek tiek pritrūktų, Rasa teigia bandysianti sukti galvą ir tartis su gydymą atliekančiais medikais dėl galimybės už gydymą mokėti dalimis.

Ar galima teigti, kad Rasos viltys tapo realybe? „Taip sakyti dar truputėlį per anksti – po antro gydymo kurso bus galima matyti daugiau išvadų. Tačiau žinau, kad ketvirta vėžio stadija – tikrai ne mirties nuosprendis. Statistika rodo, kad apie 25 proc. žmonių, sergančių paskutine vėžio stadija, išgyvena. Tai padarysiu ir aš, – šypteli Rasa ir priduria. – Beje, iš prieglaudos pasiėmiau katiną. Dėl jo mano sveikata dar labiau gerėja.Taip ir parašykite.“

Norintys pagelbėti R. Vaitekūnienei kovoti su liga, gali tai padaryti šiais rekvizitais:

Asociacija „Mano Europa“

Sąskaitos nr: LT617300010155879219

„Swedbankas“

SWIFT kodas: HABALT22

Paypal email: ruta.ruteles@gmail.com.

GALERIJA

  • Paskutinės stadijos vėžiu serganti kaunietė turi gerų žinių: kovoti nesustosiu
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

kestas

grybu uogiene!kokia kova kas per bredas?as toks pats vezininkas ir visi nesergantis susikiskit savo komentarus giliai giliai!nera jokios kovos,yra vaistai ir vezio piktybiskumas.viskas,vezys ta loterija.pasiseke kazkiek dar gyvensi.ne tai uzsilenksi.viskas.ir nerasykit apie kazkokias kovas.musates kumsciais ar spagu dueles?

taip

nelinkiu - viskas bus gerai, nes bus taip, kaip turi būti, tik reikia stengtis nepalūžti....Stiprybės...

seniui

Gal Tu ir gyveni vagių valstybėje, o aš gyvenu valstybėje, kurią pati kuriu, geriau ar blogiau.Būtų puiku, kad visi žmonės būtų vieningi, nuoširdūs, o ne pikti ir pavydūs....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS