Po „Kauno dienos“ rašinio etikos sargė atsidūrė VTEK akiratyje: posėdis – trečiadienį | kl.lt

PO „KAUNO DIENOS“ RAŠINIO ETIKOS SARGĖ ATSIDŪRĖ VTEK AKIRATYJE: POSĖDIS – TREČIADIENĮ

  • 15

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienio posėdyje vertins, ar Kauno miesto savivaldybės tarybos narės ir Etikos komisijos pirmininkės Editos Gudišauskienės elgesys, kuris buvo aprašytas dienraščio „Kauno diena“ 2018 m. gegužės 3 d. publikacijoje „Etikos sargė E. Gudišauskienė pati supainiojo interesus?“, atitinka Lietuvos Respublikos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, valstybinėje tarnyboje dirbančius asmenis įpareigojančius vengti viešųjų bei privačių interesų konflikto, o tokiam konfliktui iškilus – nusišalinti.

„Kauno diena“ jau rašė, kad praėjusių metų vasario 7 d. ir šių metų vasario 6 d. Kauno miesto tarybos posėdžiuose buvo svarstomas projektas dėl savivaldybės kontroliuojamos bendrovės „Kauno energija“ 2018 m. ir 2017–2020 m. investicijų planų ir jų finansavimo. Opozicijos narė E.Gudišauskienė dalyvavo šio projekto balsavime ir spaudė mygtuką „susilaikė“.

Kauno politikai įsitikinę, kad konservatorės balsavimas nebuvo galimas, nes nuo 2014 m. lapkričio 24 d. iki šiol „Kauno energijos“ Gamybos departamente dirba jos sūnus Dinas Gudišauskas. Pagal reglamentą, siekiant išvengti interesų konflikto, nuo klausimų, susijusių su bendrovėmis, kuriose dirba politikams artimi žmonės, politikai turi nusišalinti ir iš viso nedalyvauti balsavime.

Dar viena abejonė dėl E.Gudišauskienės balsavimo kilo 2015 m. gruodžio 29 d. Tąkart ji balsavo dėl savivaldybės reorganizacijos klausimo, kuriuo buvo sprendžiamas savivaldybėje dirbančių asmenų pareigybių skaičius. Tuo metu savivaldybės administracijoje dirbo jos brolis Andrius Cechanavičius. Tada E.Gudišauskienė taip pat nenusišalino nuo klausimo ir balsavo spausdama mygtuką „susilaikė“. Tai iš esmės reiškia nepritarimo projektui balsą, todėl kilo įtarimų, kad tarybos narė balsavo sąmoningai suinteresuota išsaugoti savo broliui darbo vietą savivaldybėje.

„Kauno diena“ VTEK atstovų bendrai pasiteiravo, kaip vertinama situacija, jei politikai balsuoja svarstant klausimus, kurie susiję su jų giminaičiais. VTEK pozicija aiški – politikai turi visada stengtis išvengti galimų nesusipratimų.

„Asmuo turi visais įmanomais būdais vengti interesų konfliktų. Politikai turi įvertinti aplinkybes, nusišalinti nuo tokių klausimų ir jų nesvarstyti“, – teigė VTEK atstovai.

Įdarbino savus

Kai konservatoriai vadovavo Kaunui, savivaldybės įmonėse mirgėjo nemažai partijai priklausančių ar politikų giminaičių pavardžių.

E.Gudišauskienės brolis konservatorius A.Cechanavičius į Kauno savivaldybę atėjo be konkurso. Tada jis neigė, kad jam įsidarbinti padėjo Kaune mero patarėja dirbusi sesuo E.Gudišauskienė. Jis tvirtino kvietimo dirbti sulaukęs iš tuomečio administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno. Iki tol A.Cechanavičius trejus metus dirbo Prienų rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėju, o dabar dirba vienos Kauno gimnazijos, kuriai anksčiau vadovavo tas pats V.Gudėnas, direktoriaus pavaduotoju ūkio reikalams.

E.Gudišauskienės vyras Fortūnatas taip pat dirba miestui priklausančioje įstaigoje Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje.

Etikos sargė „Kauno dienai“ tikino, kad jos sūnus Dinas tapo pilnamečiu prieš penkerius metus. Jo pareigos „Kauno energijoje“ – Gamybos departamento katilinės operatorius. Iškeltas abejones dėl etiško elgesio politikė siūlė spręsti Etikos komisijoje, klausti jos tiesiogiai, o ne per žiniasklaidą.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

Keistas mūsų pasaulis. Nuolatos kvailinami ir engiami paprasti gyventojai. Bet šis atvejis ne mažiau įdomus. Dabartinę seimo narę puola dėl kažkokio jierunda, įvykusio 2015 metais? Nekenčiu galimai nusikalstamos partijos TS, bet šiuo atveju Gudišauskienės puolimas yra nenormalus. Ką, Vieningas Kaunas to padaryti negalėjo laiku, kai buvo tarybos opozicijoje?

Kaunietis

Pagauta konservatnykė :)

Likimas

Kas per žmonių ir žurnalistų bukumas. Jei ji visai nusišalintų tai būtų apkaltinta, kad nedalyvavo posėdyje. O lietuvių kalboje susilaikė reiškia susilaikė , o ne balsavo prieš, o gal už -> pagal rašiusių individų iškrypimo lygį. Gryžkite į vidurinę mokyklą ir pasikartokite žodžių reikšmes, o tik po to išsižiokite žarsę rusų leksikonu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS