Požiūrį į kitų negalią keičia su šypsena („Metų kaunietės“ rinkimai) | kl.lt

POŽIŪRĮ Į KITŲ NEGALIĄ KEIČIA SU ŠYPSENA („METŲ KAUNIETĖS“ RINKIMAI)

  • 2

Dvi priešpaskutinės pristatomo "Metų kauniečių" 20-uko dalyvės pasirinko itin sudėtingą ir atsakingą kelią: pagalbą specialiųjų poreikių vaikams ir jų šeimoms, pacientų gydymą.

15 Raimonda Juknevičienė – Kauno P.Daunio ugdymo centro direktorė, kurios pastangomis centras, skirtas specialiųjų poreikių vaikams, atgijo. Anksčiau visai nenaudotose patalpose veikia ir relaksacijos kabinetas, sūkurinė vonia, logopedų darbui pritaikytos erdvės, liftas ir t.t.

R.Juknevičienė teigė, kad jos pasirinkta veikla niekada nebuvo nuobodi ir lengva. Pastaroji – vadovavimas prieš dvejus su puse metų po dviejų įstaigų reorganizacijos atidarytai pirmai Kaune pagrindinio ugdymo mokyklai, skirtai mokiniams su autizmo spektro ir regos sutrikimais.

"Mokykla atvėrė duris šeimoms, kurios išgyvena didžiulius emocinio ir socialinio gyvenimo pokyčius. Mūsų mokykloje jie dalijosi savo gyvenimo patirtimi, istorijomis, išgyvenimais. Svarbiausia, ko siekėme, – sprendėme sudėtingas šių mokinių ugdymo, socialinių įgūdžių, bendravimo ir komunikacijos problemas. Šiandien matau, kad puikios ir aktyvios bendruomenės pastangomis, žingsnis po žingsnio artėjame link savo svajonių mokyklos, tobulėjame, kuriame aplinkas, atitinkančias skirtingų bendruomenės narių lūkesčius. Mūsų mokykloje nori mokytis vis daugiau vaikų", – džiaugėsi vadovė.

Šio daugiafunkcio centro kolektyvas savo patirtimi apie specialiųjų poreikių turinčių mokinių ugdymą, aplinkos jiems pritaikymą, būrelius, vasaros stovyklas dalijasi su visos Lietuvos mokytojais ir pagalbos mokiniui specialistais. Centre praktiką atlieka aukštųjų mokyklų studentai. Tai skatina bendruomenės narius bendradarbiauti, padėti visuomenei keisti požiūrį į mokinių, turinčių kitokių poreikių, ugdymą ir lavinimą.

"Kiekvienais metais sulaukiame didelio susidomėjimo rengiant Pasaulinę autizmo supratimo, Baltosios lazdelės, Tolerancijos dienas, kurių metu vedamos visuomenei atviros veiklos, parodos, vaikų ir mokytojų darbais puošiamos erdvės, džiaugiamės sėkmės istorijomis, pristatome metodinius leidinius ir priemones, kurios palengvina pedagogo darbą mokant mokinius, turinčius didelių poreikių", – pasakojo R.Juknevičienė, kartu besižavinti atgimstančiu ir gražėjančiu Kaunu, miestiečių ambicijomis ir idėjomis.

Paklausta apie didžiausią savo ir kolegų darbo bei pastangų prasmę, ji kalbėjo apie visos visuomenės pokyčius. "Pažinti, suprasti, padėti, šypsotis. Tai nieko nekainuoja, nereikalauja titulų, ypatingų kvalifikacijų, pastangų, bet turi didelę galią. Mūsų visų pastangomis pamažu keičiasi požiūris į vaiką su negalia. Bendruomenės narių motyvacija ir įkvėpimas, rūpestis jų saugumu bei kompetencijomis duoda puikius rezultatus", – teigė vadovė.

R.Juknevičienė nelinkusi skųstis, atvirkščiai. Ji džiaugiasi gyvenimo sunkumais, kurie ugdė, tobulino, mokė išminties. "Dėkoju likimui už šeimą ir laimę gyventi Kaune, kuriame galiu įgyvendinti visas savo svajones bei idėjas. Ačiū už dar vieną gyvenimo iššūkį", – dėkojo kaunietė.

18 Rita Gudaitytė – moteris, pasirinkusi sunkią ir labai atsakingą profesiją – chirurgiją. Jauna Kauno klinikų gydytoja jau išgelbėjo ne vieną gyvybę, kai reikėjo paties radikaliausio sprendimo – operacijos, ir gilinasi į mokslą, kaip kovoti su ne tik grožį, bet ir sveikatą alinančiu nutukimu.

"Labai nustebino, kad buvau pasiūlyta į Metų kaunietės rinkimus. Nesijaučiu labai verta dalyvauti tokiame gražiame renginyje, manau, tikrai yra daugiau žymių moterų, kurios savo darbais garsina Kauną", – kuklinosi R.Gudaitytė.


Balsuodami už pasirinktą kandidatę ar kandidates atkreipkite dėmesį, kad kiekviename projekto etape balsavimas ir balsų skaičiavimas pradedamas iš naujo.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite bei užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vidmantas

Su Raimonda Juknevičiene daug metų vykdome vaikams skirtus projektus. Organizuota, atsidavusi darbui, mylinti vaikus ir negailinti jiems savęs. Tikrai verta apdovanojimo.

Vilija

Esu bendravusi su R. Juknevičiene ir galiu pasakyti, kad tai darbšti, energinga ir pilna idėjų vadovė. Dirbti su specialiųjų poreikių vaikais reikia kantrybės, o ši vadovė jos turi. Pastebėjau, kad ir pastato vidus neatpažįstamai pasikeitė, erdvės šviesios ir jaukios, todėl ligoniukams smagiau mokytis ir praleisti visą dieną šiame centre. Taigi, aš balsuosiu už šią simpatišką moterį dėl jos kantrybės dirbant su vaikais ir dėl sugebėjimo išmintingai vadovauti įstaigai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS