Rykštenės okupuoja Kadagių slėnį – ragina drąsiai skinti | kl.lt

RYKŠTENĖS OKUPUOJA KADAGIŲ SLĖNĮ – RAGINA DRĄSIAI SKINTI

  • 3

Kadagių slėnį Arlaviškių pažintiniame take nori okupuoti invazinės rykštenės. Kauno marių regioninio parko direkcijos specialistai stebi, kaip šie augalai užima vis didesnius plotus, todėl ragina juos drąsiai skinti.

„Norite pasipuošti namus ir tuo pat metu padaryti gerą darbą gamtai? Prisiskinkite rykštenių! Jos gražios, ryškios, geltonos, tinka puokštėms, tačiau visiškai netinka natūralioje mūsų gamtoje“, – rašoma Kauno marių regioninio parko direkcijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Lietuvoje yra trys invazinės rykštenės rūšys: kanadinė, aukštoji ir didžioji. Visos rūšys yra paplitusios beveik visoje Lietuvos teritorijoje, o ypač didelius sąžalynus sudaro aplink miestus, gyvenvietes ir apleistuose žemės plotuose.

Dėl vėlyvo žydėjimo ir intensyvios geltonos spalvos rykštenės daugelio mėgstamos ir auginamos kaip dekoratyviniai augalai, taip pat bandoma auginti naujas jų rūšis bei kurti veisles. Tačiau visos rykštenių rūšys ir veislės (išskyrus vietinę rūšį – paprastąją rykštenę) gali išplisti natūralioje aplinkoje ir taip kelti grėsmę biologinei įvairovei.

"Facebook" nuotr.

Dažnai rykštenes nesąmoningai platina patys žmonės – nuskinti žiedynai išmetami į šiukšlynus, sąvartynus, pamiškes, upių pakrantes ar kitas vietas ir iš sėklų išauga nauji augalai. Todėl Aplinkos ministerijos specialistai rekomenduoja neauginti jokių rykštenių rūšių ir veislių, pavienius augalus iškasti bei likusius augalus nupurkšti herbicidais, o sąžalynus pjauti prieš žydėjimą (kad neplistų sėklomis), taikyti agrochemines ir chemines naikinimo priemones.

Norite pasipuošti namus ir tuo pat metu padaryti gerą darbą gamtai? Prisiskinkite rykštenių!

Jei rykštenių prisiskynėte gamtoje, parsinešus namo galima panaudoti vaistines jos savybes. Rykštenė nuo seno naudojama kaip vaistažolė liaudies medicinoje. Vaistinė žaliava yra antžeminė dalis (žolė), kuri renkama augalui žydint: nupjauti stiebai su žiedynais surišami, kabinami viršūnėmis žemyn, džiovinami pavėsyje.

Vaistinės žaliavos antpilai vartojami šlapimo ir kvėpavimo takų ligomis gydyti, odos ir gleivinės grybeliui naikinti. Norint pasigaminti paprastosios rykštenės antpilo, reikia 2 arbatinius šaukštelius susmulkintos žaliavos užpilti stikline verdančio vandens ir palaikius 10 minučių nukošti. Vartoti į vidų arba išoriškai.

GALERIJA

  • Rykštenės okupuoja Kadagių slėnį – ragina drąsiai skinti
  • Rykštenės okupuoja Kadagių slėnį – ragina drąsiai skinti
  • Rykštenės okupuoja Kadagių slėnį – ragina drąsiai skinti
"Facebook" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

-A

Bet dabar ir pavadinimus žurnalistai formuoja. Kas ragina tas rykštenes skinti. Parašytų aiškiai, o dabar.... Kažkaip stilisto pas juos kalbos trūksta.

...

Gal nereikia tokių raginimų - Krabo smulkmė nedomina, jis iškart paims jautį už sprando ir šnai per VISUS medžius.

jas

labai mėgsta bitės, širšės ir kiti mašalai.Kai žydi tai apkibę viena prie kitos..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS