Savanorių prospekto renesansą lydi tradicijų tąsa | kl.lt

SAVANORIŲ PROSPEKTO RENESANSĄ LYDI TRADICIJŲ TĄSA

  • 21

Modernumas išsaugant istorinę atmintį ir svariai prisidedant prie miesto įvaizdžio. Taip būtų galima apibūdinti pokyčius Savanorių prospekte, kur vienas po kito atgyja pastatai, vietoje senų kyla nauji, kartais paliekant net tą pačią paskirtį, tūrį, tačiau sukuriant svetingesnę ir patogesnę erdvę bei aplinką.

Didžiulis potencialas

Nepelnytai šešėlyje paliktas Savanorių prospektas pamažu atsigauna. Tvarkoma kelio danga, tobulinama eismo sistema, didinamas vairuotojų ir pėsčiųjų saugumas. Atsinaujina ir apsilaupę pastatų fasadai, kyla nauji statiniai.

Didžiausią potencialą miestui auginti turintis Savanorių prospektas yra tarsi ir Kauno vizitinė kortelė, nes ši gatvė yra viena pagrindinių sąsajų su autostrada. Būtent Savanorių prospektu daugeliu atvejų pirmiausiai riedame atvykę į Kauną.

Suprasdami investicijų į miesto gatves svarbą ne tik klojame naują asfalto dangą, bet ir tvarkome aplinką, kuriame patrauklias viešąsias erdves, šalia gatvių statome pastatus, orientuotus į visuomenę, aktyvų viešąjį jos gyvenimą, miesto kultūrą, kartu kurdami sąlygas verslui, plėtoti inovatyvaus viešojo transporto sistemas. Savanorių prospektas, ypač antroji jo dalis, yra labai palankioje vietoje – patogu susisiekti su Kauno ir Vilniaus tarptautiniais oro uostais, nukakti į kitus miestus. Su Savanorių prospektu patogu susisiekti ir nuosavu, ir viešuoju transportu.

Prekybai ir biurams

Savanorių prospektui savita tai, kad kylant naujiems šiuolaikiškiems, o kartu ir taupesniems, patogesniems, ergonomiškesniems pastatams išsaugomi istoriniai akcentai. Vienas tokių pavyzdžių – pokyčiai Savanorių pr. 290 sklype.

Netrukus čia prasidės pastato, kuris prieš kelis dešimtmečius buvo statytas kaip baldų parduotuvė, rekonstrukcija. Ji čia įsikūrė vos buvo baigtos statybos, sėkmingai veikia iki šiol ir veiks naujajame pastate, atsirasiančiame šioje vietoje. „Ši baldų parduotuvė – dalis Kauno istorijos, tad labai džiaugiamės galėdami prisidėti prie jos tęstinumo“, – teigė projektą vystančios įmonių grupės „GB group“ vienas vadovų Simonas Mykolaitis.

Kaip pasakojo šiame pastate nuo pat jo pastatymo dirbusi ponia Dileta, daug sentimentų šiai vietai ir parduotuvei jaučia ne tik ji, bet ir daugybė buvusių bei esamų pirkėjų.

Kuo įvairesnė pastatų architektūra, tuo prospektas savitesnis. Žavu turėti tokį architektūros korifėjų parašų rinkinį vienoje gatvėje.

„Namie dar turiu simbolinį statybininkų įteiktą raktą – parduotuvę statė mano vyras ir jai po to vadovavo. Ten dirbau kontoroje. Tais laikais nebuvo daug baldų gamintojų. Buvo didžiulis baldų trūkumas. Jų čia įsigyti žmonės atvažiuodavo iš įvairių Lietuvos miestų. Ji buvo ir tebėra labai žinoma. Vis kas nors paklausia, ar čia ta senoji baldų parduotuvė? Ir šalia esanti viešojo transporto stotelė pavadinta „Baldų parduotuvė“, – kalbėjo ponia Dileta.

Tokio pat aukščio

Siekiant išsaugoti Savanorių prospekto vientisumą, dabartinės dviejų aukštų parduotuvės vietoje atsiras tokio pat aukščio naujas pastatas su cokoliniu aukštu. Antrame verslo centro aukšte veiks biurai, o kitose erdvėse virs prekyba kaip ir iki šiol, tik modernesnėje aplinkoje. Senasis pastatas nebus šluojamas nuo žemės paviršiaus, bus visiškai rekonstruotas.

Viso būsimo naujojo pastato plotas – 5,3 tūkst. kv. m. Biurų erdvė sudarys apie 1,6 tūkst. kv. m. Pirmo aukšto erdvė prekybai bus 1,7 tūkst. kv. m ploto, cokolinis aukštas – kiek kuklesnis, apie 1,1 tūkst. kv. m.

Cokoliniame aukšte, kaip ir seniau, vyks prekyba baldais, pirmame aukšte įsikurs prekybos ir paslaugų įmonės, o antrame bus įrengti biurai. Šiame pastate taip pat veiks restoranas su banketine sale.

Aplinka ir parkavimo vietos

Miesto įvaizdžiui, aplinkiniams gyventojams, pastate dirbsiantiems ir jame besilankysiantiems žmonėms itin svarbu, kad bus pasirūpinta ir viešąja erdve. Atsiras mažoji architektūra, išliks automobilių aikštelė, kurioje parkavimas bus nemokamas. Automobilių aikštelėje prie naujojo verslo centro kartu su gretima aikštele tilps apie 300 automobilių.

Anksčiau Savanorių prospekte buvo apmokestinta tik viena stovėjimo aikštelė prie verslo centro, o šiuo metu už automobilių stovėjimą privaloma mokėti visame Savanorių prospekte – nuo Šv.Gertrūdos gatvės iki Šiaurės prospekto. Savivaldybės tarybos sprendimu, visoje Savanorių prospekto teritorijoje įvesta žalioji stovėjimo zona, leidžianti automobilius palikti sumokant 30 centų rinkliavos mokestį už vieną stovėjimo valandą.

Viena įdomiausių dalių

Urbanistas Alvydas Pranas Steponavičius yra sakęs, kad Savanorių prospektas vienas įdomiausių ir vertingiausių Kaune.

„Jo istorija siekia bemaž du šimtmečius. Carmečiu Nikolajus I nutarė susieti savo imperiją su Europa. Liepė per penkmetį ketvirtajame XIX a. dešimtmetyje nutiesti pašto traktą nuo Peterburgo į Varšuvą. Tai buvo įvykdyta. Kaune traktas iš Ukmergės tiesiąja pataikė į Vilniaus gatvę. Taip atsirado Savanorių prospektas. Tai nutiko dar prieš Kauno naujamiesčio išplėtimą Paškausko planu 1848 m. Poros amžių istorija paliko įdomių prospekto raidos puslapių. Nors miesto centras visais laikais buvo Senamiestyje, vėliau ir aplink Laisvės alėją, energingas Ukmergės traktas konkuravo su juo. Kaip ir dabar. Nes tapo miesto diametru, vedančiu į dabartinę sostinę ir klestintį uostą su pagrindiniu šalies kurortu“, – pasakojo urbanistas.

Pasak jo, Savanorių prospektas gyvena visavertį gyvenimą, traukia investicijas ir jo gyvybė užtikrinta ilgam.

„Architektūra, kuri matoma dabar ir atsirasianti netrukus, atspindi mūsų laiko estetikos kanonus. Kuo įvairesnė pastatų architektūra, tuo prospektas savitesnis. Žavu turėti tokį architektūros korifėjų parašų rinkinį vienoje gatvėje“, – dėstė A.P.Steponavičius.

GALERIJA

  • Sentimentai: senojo pastato vietoje iškils modernus statinys, kuriame savo veiklą tęs istorinė baldų parduotuvė.
  • Stabilumas: baldų parduotuvė šiame pastate veikia jau kelis dešimtmečius, ji veiks ir po rekonstrukcijos.
„GB group“ vizualizacijos, DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Antanas

Priesais Baldus Kalnieciu parko zaluma. Geras vaizdas butu is virsaus. Bet vaizdas atsiveria tik nuo 4-5 auksto.

Lo

Nesąmonė, kad Savanorių pr. nėra dangoraižių. Šioje gatvėje jie atrodytų tikrai puikiai! Čia juk nėra jokių art deco architektūros pastatų, kuriuos galbūt jie uzgoztu. Reikia pagaliau ir Kaunui tureti daugiaaukščių pastatų!

Anupras

Vargas, kad lietuviški architektūros korifėjai tesugeba sukurti tokias stiklines trobas, kokios puošia Savanorių prospektą nuo pat įvažiavimo. Apsaugok Dieve nuo tokių architektūros korifėjų!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS