Transporto kontrolierių elgesys su nepilnamete: jokio žmogiškumo, tik taisyklės? | kl.lt

TRANSPORTO KONTROLIERIŲ ELGESYS SU NEPILNAMETE: JOKIO ŽMOGIŠKUMO, TIK TAISYKLĖS?

„Čia buvo sukelta tokia drama...“ – sako garliaviškė Ramunė. Praėjusią savaitę jos nepilnametės dukros kelionė autobusu baigėsi išgąsčiu ir ašaromis: viešuoju transportu namo keliavusi moksleivė atsidūrė kontrolierių autobusiuke, buvo iškviesta policija.  Pašnekovė įsitikinusi, kad saugos tarnybos „Dorsimus“ darbuotojų elgesys buvo neadekvatus susiklosčiusiai situacijai.

Iškvietė policiją

Ramunė pasakoja, kad praėjusio ketvirtadienio vakarą jos dukra 6 maršruto autobusu važiavo namo. Ties Kauno ir Garliavos riba esančioje stotelėje „2-asis fortas“ į autobusą įlipo kontrolieriai: nepilnametė jiems pateikė galiojantį nuolatinį bilietą, tačiau su savimi ji neturėjo moksleivio pažymėjimo, kuris įrodo teisę į lengvatą. Anot mamos, kadangi praėjusią savaitę moksleiviams buvo atostogos, pažymėjimą dukra netyčia paliko namuose, kuprinėje. 

Kaip pasakoja Ramunė, mergina buvo išlaipinta iš autobuso apie 18.15 val. „Belipdama ji man paskambino ir apsiverkusi pasakė: „mane sulaikė, vedasi į autobusiuką ir iškvietė policiją“. Tuomet pokalbis nutrūko“, – pašnekovė atkreipė dėmesį, kad dukra buvo išlaipinta neapšviestoje stotelėje.

Belipdama ji man paskambino ir apsiverkusi pasakė: „mane sulaikė, vedasi į autobusiuką ir iškvietė policiją.

Išsigandusi garliaviškė bandė ir vėl prisiskambinti dukrai: po kurio laiko dukros balsą, jau nusiraminusį, pašnekovė visgi išgirdo. „Prašiau dukros perduoti telefono ragelį kontrolieriams, norėjau pasiūlyti nufotografuoti moksleivio pažymėjimą ir nuotrauką atsiųsti telefonu ar pasitarti, kaip geriau elgtis, kad tik vaikas būtų greičiau paleistas ir kuo mažiau traumuojamas. Tačiau kontrolieriai ragelio neėmė, sakė, kad jie negali kalbėti“, – atvykusi į įvykio vietą Ramunė išgirdo, kad atvežtas moksleivio pažymėjimas jau nebepadės. Per tą laiką buvo iškviesta policija, o autobusiuke su nepilnamete buvo ne tik trys „Dorsimus“ darbuotojai, bet ir neblaivi moteris. Anot pašnekovės, neblaivi moteris dukrai spėjo papasakoti, kad neseniai buvo nukentėjusi nuo smurtaujančio sūnaus. 

„Buvo pasakyta, kad pareigūnai nustatys mergaitės tapatybę. Žodžiu, situacija atrodė labai rimta. Įsivaizduoju, kaip šiurpu buvo mano smulkutei ir jautriai dukrai sėdėti tamsioje vietoje su trimis kontrolieriais, neblaivia moterimi, ir laukti policijos. O juk kontrolieriai galėjo mano dukrą, kuri visai nesipriešino, palydėti iki vairuotojo ir paprašyti nusipirkti bilietą už pilną kainą. Nors saugos tarnybos darbuotojai ir elgėsi pagal taisykles, buvo mandagūs ir neagresyvūs, tačiau šioje situacijoje labai trūko žmogiškumo. Nenoriu skatinti žmonių važinėti be bilieto ar reikalingų dokumentų, tačiau reikėtų situaciją vertinti adekvačiai, ypač kai tai liečia vaikus“, – pastebėjo moteris. Anot garliaviškės, su kontrolieriais mama ir dukra atsisveikino tik po valandos. 

Nežino, ar gaus baudą

Ramunę itin nustebino ir tai, kad ketvirtadienį ji šiuos kontrolierius – dvi moteris ir vieną vyrą – jau buvo sutikusi tikrinant bilietus kitame autobuse. Tuomet moteris net susižavėjo jų elgesiu. „Atkreipiau dėmesį, kad ta pati kontrolierė labai gražiai bendravo su moterimi, kuri turėjo elektroninį bilietą, tačiau nebuvo jo aktyvavusi. Ji tą moterį palydėjo iki vairuotojo, prie komposterio parodė, kaip tą bilietą pažymėti ir paaiškino, kad bilieto neaktyvavus, jis negalioja. Tada pagalvojau, kaip nuostabu, kaip taip kontrolieriai paslaugiai elgiasi“, – prisimena Ramunė, kuri dėl savo dukros prie kontrolierių autobusiuko blaškėsi jau maždaug po valandos.

Tiesa, moteris iki šiol negali pasakyti, ar jos dukrai teks susimokėti baudą.  „Kai paklausiau, kiek reikės mokėti, tai taip ir nesupratau. Kontrolieriai pildė dokumentus, aiškino, kad turi aprašyti situaciją. Tačiau jokio dokumento ar jo kopijos negavau“, – sako Ramunė. Pasidalinusi savo situacija virtualioje erdvėje, moteris sulaukė ir daugiau panašių istorijų. „Viena moteris pasakojo, kad jos dukrą buvo išlaipinę prie romų taboro. Merginai buvo likusios vos kelios stotelės iki namų“, – sako moteris.

Kilo daugybė klausimų

Šį įvykį su Ramunės dukra matė ir Saulius Meškauskas, kuris savo pastebėjimus išdėstė ir feisbuke. „Kadangi dabar su vaikų teisėmis nusiritom iki psichozės, tai tame kontekste „puikiai dera“ ketvirtadienį įvykęs nepilnametės mergaitės išlaipinimas iš autobuso, per jėgą įsodinimas į autobusiuką, tamsiu paros metu, už miesto ribos, lauke buvo nerealiai šalta, laikymas užrakintame autobusiuke, policijos kvietimas (lyg jie neturėtų rimtų darbų, nors atvykę pareigūnai parodė puikų pavyzdį, kaip turėtų dirbti tokios tarybos – profesionaliai ir žmogiškai) ir tik dėl to, kad neturėjo su savimi moksleivio pažymėjimo“, – emocingai mintis liejo vyras. Jam kilo klausimas, kuo dar gali būti nepilnametis vaikas, jei ne moksleiviu, ir kam išleista krūva pinigų skaitmeniniams moksleivio pažymėjimams, jei jų niekas netikrina sistemoje?

„Absurdiškiausia, kad net vairuotojui nebereikia vežiotis dokumentų, bet potencialiam „nusikaltėliui-moksleiviui“ griežtai būtina. Atvykusi mergaitės mama, norėdama pamatyti savo vaiką, beldėsi ir blaškėsi prie autobusiuko. Visi esame susidūrę su neblaivių keleivių įžūliu elgesiu viešajame transporte, bet, kad saugos tarnyba juos sutramdytų, kažkaip neteko girdėti. Ar ne tuo turėtų užsiimti saugos tarnyba?“, – klausė vyras, kurio įrašu per kelias dienas buvo pasidalinta daugiau nei 16 tūkst. kartų.

Portalui kauno.diena.lt S. Meškauskas tikino, kad į įvykio vietą jis atvyko praėjus vos kelioms minutėms nuo tada, kai Ramunės dukra buvo išlaipinta iš autobuso. „Mano sūnus nepaliko draugės nelaimėje: kai mergina sėdėjo autobusiuke, jis stoviniavo aplink autobusiuką. Jis greitai susiorientavo situacijoje ir man paskambino, aš greitai atvykau. Kontrolieriai užsidarė ir visai nesileido į kalbas“, – vyras tikina, kad saugos tarnybos „Dorsimus“ darbuotojų elgesys prasilenkė su logika. Anot jo, šioje situacijoje greičiausiai tereikėjo merginą pabarti. „Kas pirks lengvatinį nuolatinį bilietą neturėdamas dokumento?, – retoriškai klausė įvykio liudininkas. – Ką kontrolieriai dažniausiai baudžia? Tik garbaus amžiaus žmones ir vaikus – silpniausias visuomenės grandis. Beje, maksimaliai, ką jie gali padaryti, tai – išrašyti baudos kvitą. O dabar jie klausinėjo asmens duomenų prie svetimų žmonių, filmavo, rašė protokolus, tačiau, ar jie tam yra kompetetingi?“, – klausimus kėlė vyras. 

„Turės dokumentą, kelionė baigsis sėkmingai“

Portalui susisiekus su saugos tarnybos „Dorsimus“ Kauno padalinio vadovu Algiu Navicku, šis kelis kartus pakartojo, kad darbuotojai elgėsi pagal taisykles. 

„Mergina buvo sulaikyta teisėtai ir dokumentai buvo užpildyti taip pat nenusižengiat taisyklėms. Dokumentas tam ir išduodamas, kad naudojantis nuolaida, asmuo jį privalo turėti. Reikia turėti dokumentą, tuomet ir kelionė baigsis sėkmingai“, – akcentavo A. Navickas.

Vyrą stebino ir tai, kad viešoje erdvėje šis įvykis sulaukė tiek daug dėmesio. „Labai keista, kad žmonės nežino visos situacijos ar įstatymų (ar nenori jų žinoti) ir tokias istorijos viešina.  Jei buvo iškviesta policija, tuomet mergina nepateikė jokio asmens dokumento. Mes pagal įstatymą be dokumento negalime rašyti nusižengimo protokolo, kadangi tai yra griežtos atsakomybės dokumentas. Visais atvejais, kai nesusimokėję ar nusižengę taisyklėms keleiviai naudojasi vežimo paslaugomis, yra kviečiama policija nustatyti tapatybei“, – aiškino A. Navickas. Vadovas labai abejojo, kad incidentas galėjo trukti apie valandą: „Kontrolieriai yra kvalifikuoti, tad nusižengimų protokolo surašymas užtrunka iki 15 min.“ Anot pašnekovo, kontrolieriams dažnai tenka susidurti su nepilnamečiais, kurie viešojo transporto paslaugomis naudojasi neturėdami šalia savęs lengvatą įrodančio dokumento.  

Su bendrovės „Kauno autobusai“ atstovais susisiekti nepavyko.

Kauno policijos atstovai patvirtino, kad jie prašymą dėl keleivių kontrolei reikalingos pagalbos nustatinėjant asmens tapatybę gavo ketvirtadienį, vasario 21 d., apie 18.20 val. „Policijos pareigūnai reaguoja į visus gaunamus pranešimus, gyventojų pagalbos prašymus, lygiai taip pat reaguojama į tarnybų prašymus. Šiuo atveju pareigūnų pagalbos neprireikė, atvykus pagal gautą iškvietimą jau buvo nustatyta merginos (gimusios 2001 m.) tapatybė, taip pat buvo atvykę moksleivės artimieji“, – sakė policijos atstovė Justina Kazragytė.

Užkliūva ne pirmą kartą

Portalo kauno.diena.lt skaitytojams ne pirmą kartą užkliūva kontrolierių elgesys. Praėjusiais metais buvo rašyta, kad Biržų gyventojai ir jos mažajai anūkėlei kelionė tarpmiestiniu autobusu kainavo daugybę nervų ir ašarų.

„Ryte, 10.45 min, įsėdau į šį autobusą Pakruojo autobusų stotyje. Vykome kartu su anūkėle, kuriai vasario 9 d. suėjo 6 metai. Kiek žinau, be bilieto galima vežtis vaiką iki 7 metų. Nutiko taip, kad prie savęs neturėjau mergaitės dokumento, įrodančio jos amžių. Tačiau mobiliajame telefone turėjau jos tapatybės kortelės nuotrauką“, – pasakojimą tuomet dėstė Valentina Vitienė

Moteris pasakojo, kad anūkei nupirko bilietą už pusę kainos. „Žmogiškai pakalbėjau su vairuotoju, parodžiau asmens dokumentą telefone  ir mums leido važiuoti. Už bilietą mokėjau pusę kainos“, – sakė Valentina. Tačiau pavažiavus vieną ar kelias stoteles į autobusą įlipo kontrolierė. „Kontrolierė neprisistatė, tačiau mačiau ant jos ryškiaspalvės liemenės bendrovės pavadinimą „Dorsimus“. Ji priėjo prie mūsų ir paprašė parodyti bilietus. Aš pati turiu invalidumo pažymėjimą, kurį parodžiau kartu su savo bilietu. Tuomet padaviau ir mergaitės bilietą, pasakiau, kad anūkės dokumentą turiu tik telefone. Tuomet viskas ir prasidėjo“, – drebančiu balsu portalui prisiminimus dėstė biržietė. Jos žodžiais kalbant, kontrolierė net nepažiūrėjo į telefoną, kuriame buvo šešiametės dokumento nuotrauka. „Bilietų tikrintoja elgėsi nepagarbiai – aprėkė, bandė atimti telefoną, kuriuo pradėjau filmuoti, pastūmė visų akivaizdoje ir be galo išgąsdino anūkę“, – sakė Valentina.

Portalui susisiekus su autobusą tikrinusios kontrolierių bendrovės „Dorsimus“ atstovais, telefonu atsiliepusi moteris žurnalistus nukreipė pas direktoriaus pavaduotoją. Pradėjus pokalbį su pastaruoju ir paaiškinus, kokia tema bus kalbama, vyras pasakė, kad situacijos nekomentuos. 

Pasidomėjome, kaip šį incidentą vertina Klaipėdos autobusų parko atstovai. Susisiekus su įmonės Eksploatacijos departamento direktoriumi Imantu Paliaku paaiškėjo, kad situacija jiems yra žinoma. „Kaip vertiname? Dvejopai. Čia galima įžvelgti žmogiškumo faktorius ir įstatymus“, – paklaustas, kaip vairuotojo ir kontrolierės elgesį vertina, sakė jis.

GALERIJA

  • Transporto kontrolierių elgesys su nepilnamete: jokio žmogiškumo, tik taisyklės?
Rašyti komentarą
Komentarai (69)

Xcfvg

Nei vienas geras žmogus nedirbs kontrolierisus ,šuns darbo.Šis atvėjis iš vis,ne žmogaus o gyvūlio.Kad taip gaudytu seimo narius ir kitus valstybės tarnautojus,tada būtų normalu,nes jie valstybę apvagia milijonais..

visi tokie

Ir is kur jie tokiam darbui tiek parazitu prirenka

Mindaugas

Romui Sovietiško mąstymo likučiai pas tave patį. Tikrai tokie kontrolieriai buvo sovietmečiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS