Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas | kl.lt

VALANDA TARP RIBOŽENKLIŲ: TIK TU IR KAUNAS

  • 0

Ekskursija po gimtąjį miestą galbūt skamba kaip oksimoronas, bet reikia pripažinti, kad kasdienius maršrutus dažniausiai įveikiame nepakeldami akių arba įbedę jas į pašnekovą, galbūt – ir telefoną. Tad ir labiausiai išvaikščiotuose kvartaluose visuomet yra į ką įsigilinti ir prie ko stabtelėti. Tik tam vis kažko pritrūksta. Kokio nors neįprasto, gal net gluminančio elemento.

Ženklai ir žodžiai

Naujas, be abejo, visų pirma iš neblėstančios simpatijos Kaunui gimęs projektas, kurio viename pirmųjų seansų pavyko dalyvauti, apniukusį (patirčiai, tiesa, oras neturi jokios reikšmės) vakarą – šokio spektaklis-ekskursija, arba "Riboženkliai. Kaunas". Jis, kaip sufleruoja pavadinimas, leidžia padovanoti sau laiko akistatai su miesto riboženkliais. Šį terminą plačiau knygoje "Miesto vaizdinys" aprašė JAV urbanistas Kevinas A.Lynchas – tai kiekvienoje vietovėje unikalūs, sukurti jos ir drauge kasdien kuriantys patį miestą, elementai.

Iš imperijos pakraščio gubernijos centro, vieno didelio karinio miestelio Europos didmiesčiu prieš šimtmetį tapusiame, mažuoju Paryžiumi ir net Šiaurės Kasablanka vadintame Kaune, žinoma, ryškiausi yra tarpukariu iškilę, kelionių ir patirčių įkvėpti, būtinybės paskatinti, kauniečių ir atvykėlių protais ir rankomis sukurti riboženkliai. Bet ne tik jie.

Todėl ekskursijos maršrute dera ir prieš keletą dešimtmečių gimusios istorijos, ir toks senbuvis, kaip Vytauto Didžiojo karo muziejus, apie kurį architektas Jurgis Rimvydas Palys kalba kaip apie miesto simbolį. Kalba architektas ir jo kolegė, architektūros istorikė Jolita Kančienė, ir miesto mito kūrėjas Rytis Zemkauskas, ir rašytojas Kęstutis Navakas. Tiesiai kiekvienam ekskursijos dalyviui į ausį. Ne šnabžda, ne deklamuoja, ne atmintinai atkartoja, bet užtikrintai, sklandžiai, lyg pasakotų didingą ir kuo geriausiai žinomą savo šeimos istoriją, dalijasi. Asmeniškai.

Judesys ir architektūra

Asmeniškumas – išskirtinis ekskursijos bruožas, kurį sustiprina kiekvienam dalyviui išdalijamos bevielės ausinės. Jos beveik visiškai izoliuoja nuo aplinkos ir panardina į garsinį miesto triukšmo, muzikos, prisiminimų, paslapčių, istorinių smulkmenų, gandų ir vizijų spektaklį, kuriamą kelių balso aktorių.

Kūno judesiais laisvai interpretuodami ausinėse skambančias istorijas jie kartu įpučia gyvasties lankomiems riboženkliams.

Dar vienas spektaklis vyksta prieš pat akis – jį vaidina šokių studijos "Red" nariai bei laisvai samdomi šokėjai (projekto režisierė – Agnija Šeiko, choreografė – Indrė Puišytė-Šidlauskienė), visuomet išnyrantys lyg iš niekur. Kūno judesiais laisvai interpretuodami ausinėse skambančias istorijas jie kartu įpučia gyvasties lankomiems riboženkliams – bankui, muziejui, gyvenamajam namui, paminklams, juose iškaltoms pavardėms, pasauliui apie sausio įvykius nuolat skelbusiai Kauno radijo stočiai. Minimalistiškai, net uniformomis aprengtų šokėjų lankstumas, atrodo, pratęsia išskirtines modernistines architektūros formas ir linijas, kitais atvejais kuria tai, ko jau nebegalime pamatyti. Pavyzdžiui, kino teatrą "Triumf", stovėjusį ten, kur dabar priekaištingai žioji "Merkurijaus" kapas.

Planuojama angliška versija

Nuo nerūpestingos šypsenos (matytumėte, kaip dalis ekskursijos dalyvių puolė fotografuotis prie iš Astravo dvaro atkeliavusių Karo muziejaus liūtų – visai kaip tada, kai niekas kitas nerūpėdavo) iki gniutulo gerklėje pasijutus lyg geležinkelio stotyje, iš kurios jau išvyko Japonijos konsulas, o tuomet ir iki ašaros, sprūstančios girdint drebantį laisvos Lietuvos balsą radijo eteryje. Emocijos banguoja. Šia prasme tai nėra lengvas pasivaikščiojimas. Galbūt siauresnė jausmų skalė apims Kauną dar tik pažinti mėginančius naujakurius, atvykėlius, turistus?

Beje, dar šiais metais planuojama ir angliška projekto "Riboženkliai. Kaunas" versija, kuri, atrodo, turi visas galimybes būti pripažinta platesniu mastu, nei miestas ar Lietuva. Todėl, nors iš esmės maršrutas neilgas, į valandą trunkančią ekskursiją telpa labai daug kaunietiškų – kaunastiškų! – motyvų. Tai ir vizionieriškumas, verslumas, patriotiškumas, atkaklumas kaip žmogiškosios savybės, ir specifiniai architektūros bruožai bei šių koncentracija, ir, be abejo, šiuolaikinis šokis kaip vienas svarbiausių Kauno kultūrinio lauko elementų.

"Riboženkliai. Kaunas" Vienybės aikštėje susitikti kvies spalio 10-ąją, bilietai jau parduodami. Daugiau informacijos apie projektą – jo feisbuko puslapyje "Ribozenkliai Kaunas".


Projektas "Kaunas pilnas kultūros"

Tai laukia jūsų

Artimiausios datos registruotis į garso, šokio spektaklį-ekskursiją "riboŽENKLIAI.KAUNAS":

Spalio 10 d. 18.30 val.

Spalio 28 d. 11.00 val.

Spalio 28 d. 13.00 val.

Būtina išankstinė registracija.

Bilietai: www.nemunoturas.lt arba atvykus į Kauno turizmo informacijos centrą Kauno rotušėje (Rotušės a. 15). Vietų skaičius ribotas. Trukmė – 1.15 val., kaina asmeniui – 13 eurų.

Informacija telefonu +370 686 35 780 (Mindaugas)

Garso, šokio spektaklis-ekskursija "riboŽENKLIAI.KAUNAS"

Režisierė: Agnija Šeiko, šokio teatras "Padi Dapi fish"

Tekstas: Sondra Simana

Garsas: Kristijonas Lučinskas

Istorinė konsultacija: Jolita Kančienė

Šokis: Choreografė Indrė Puišytė, šokių studija "Red"

GALERIJA

  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
  • Valanda tarp riboženklių: tik tu ir Kaunas
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS