VTEK: tėvo dovanų D. Matijošaičiui deklaruoti nereikia, gautas paskolas – privalu | kl.lt

VTEK: TĖVO DOVANŲ D. MATIJOŠAIČIUI DEKLARUOTI NEREIKIA, GAUTAS PASKOLAS – PRIVALU

  • 6

Deklaruoti iš tėvo gautų dovanų Kauno miesto savivaldybės tarybos nariui Dainiui Matijošaičiui nereikia. Tokios nuomonės laikosi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), įvertinusi visuomenės informavimo priemonėse pasirodžiusią informaciją, esą D. Matijošaitis savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė savo tėvo, Kauno miesto savivaldybės mero Visvaldo Matijošaičio, padovanoto nekilnojamojo turto ir pinigų.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas (VPIDVTĮ) nustato išimtį – deklaruoti per paskutinius metus gautas ir 150 eurų vertę viršijančias dovanas valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims neprivalu tais atvejais, kai šios dovanos yra gautos iš artimų asmenų, primenama VTEK pranešime. Šiame teisės akte taip pat įvardijama, kas yra artimi asmenys.

Tačiau VTEK atkreipė dėmesį į tai, kad savivaldybės tarybos narys D. Matijošaitis savo privačių interesų deklaracijoje nenurodo jokių paskolos sudarymo sandorių, nors Valstybinei mokesčių inspekcijai yra deklaravęs duomenis apie pasiskolintas ir negrąžintas lėšas. Atsižvelgdama į tai, VTEK pavedė Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisijai ištirti, ar D. Matijošaitis nepažeidė privačių interesų deklaravimą reglamentuojančių VPIDVTĮ nuostatų, kai savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė galbūt sudaryto(-ų) paskolos sandorio(-ų). Savivaldybės tarybos Etikos komisija išvadas VTEK turės pateikti per mėnesį.

Privačių interesų deklaravimas nėra turto ar pajamų deklaravimas – tai atskiras procesas, kurį reglamentuoja specialus įstatymas. Pagal VPIDVTĮ, valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys savo privačių interesų deklaracijoje nustatyta tvarka ir terminais privalo nurodyti informaciją apie per paskutinius metus sudarytus bei kitus galiojančius sandorius, jeigu sandorio vertė viršija 3 tūkst. eurų, sakoma VTEK pranešime.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu siekiama užtikrinti, kad priimant sprendimus pirmenybė būtų teikiama viešiesiems interesams. Privačių interesų deklaravimas yra viena iš veiksmingiausių interesų konfliktų valstybinėje tarnyboje prevencijos priemonių, kurianti pasitikėjimą viešuoju sektoriumi. Tai savo rekomendacijose pažymi ir Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EPBO). 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

durneliu-bliudeliu snukiai,;besociai.

Laima

Jis tikrai gražus , bet šaknys jau supuvę

nuomonė

Man jis labai gražus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS