Žiemos iššūkiai įmonės planų nesujauks | kl.lt

ŽIEMOS IŠŠŪKIAI ĮMONĖS PLANŲ NESUJAUKS

  • 6

Lietuvą kausto žiemiški šalčiai, tačiau Kaune nesustoja nei gatvių ar pėsčiųjų perėjų priežiūros, nei želdinių tvarkymo darbai, kuriuos atlieka savivaldybės įmonė "Kauno gatvių apšvietimas". Šios bendrovės planuose 2018-iesiems – tūkstančių naujų šviestuvų ir dešimčių šviesoforų įrengimas.

Šalina ir avarijų padarinius

Termometro stulpeliui nukrentant žemiau nei dešimt laipsnių šalčio, kiek pasikeitė ir UAB "Kauno gatvių apšvietimas" darbų pobūdis. Visus darbus, susijusius su žemės kasimu, tenka atidėti šiltesniam laikotarpiui, tačiau pagausėja sezoninės veiklos.

Įmonės brigados atlieka joms įprastas funkcijas: keičia šviestuvus, montuoja šviesoforų vadinamąsias galvas, montuoja kelio ženklus, geni medžius. Tačiau darbuotojams tenka likviduoti ir dėl slidžios kelio dangos pagausėjusių avarijų padarinius – atstatyti nuverstas apšvietimo atramas, kelio ženklus, pjauti nulaužtus medžius.

"Žiema įnešė savo korekcijų, tačiau pagrindinius darbus planuojame iš anksto, tad didelių netikėtumų mums nėra", –  dėstė bendrovės generalinis direktorius Petras Švažas.

Apšvies dar 200 perėjų

Tarp pagrindinių įmonės planų šiems metams – apšviesti apie 200 pėsčiųjų perėjų. Būtent tiek yra numačiusi Kauno miesto savivaldybės administracijos Eismo saugumo komisija. Bus pastatyti 26 nauji šviesoforai.

Pernai jau apšviesta 276 pėsčiųjų perėjų. Atnaujinta ir įrengta 3,4 tūkst. naujų šviestuvų.

2018-aisiais bus darbuojamasi įvairiuose miesto mikrorajonuose, pradedant Centru, baigiant atokesniais kampeliais.

Bendrovės specialistai derinsis ir prie viešojo transporto linijų atnaujinimo. Kadangi netrukus bus atnaujinamos troleibusų kontaktinio tinklo linijų atramos K.Donelaičio gatvėje, keisis ir gatvės apšvietimo įrenginiai. Vėliau tokiu pat principu bus darbuojamasi Pramonės prospekte, tarp Draugystės ir V.Krėvės gatvių. Tikimasi užsukti ir į Dainavos antrąjį mikrorajoną, kur seni apšvietimo stulpai bus pakeisti naujais ir bus atnaujintas apšvietimas. Numatyta padirbėti ir Žaliakalnyje – čia vyks Minties Rato ir Gėlių Rato gatvių rekonstrukcija. Atnaujinimo sulauks Panerių gatvė. Brastos gatvėje, besidriekiančioje greta Neries upės, apšvietimas neįrengtas, tad užsibrėžta šią spragą visiškai pašalinti. Vykdant Kauno viešosios bibliotekos prieigų rekonstrukciją bus įrengtas ir šiuolaikiškas apšvietimas.

Ten, kur neapšviesta, visuomet kur kas didesnė tikimybė, kad gali įvykti blogų dalykų.

Derinasi prie kelininkų

"Kauno gatvių apšvietimo" specialistai taip pat darbuosis drauge su kelininkais, tiesiančiais ir atnaujinančiais gatves. Tokiu principu bus dirbama Savanorių prospekte. Beje, čia nebus pamiršti ir dviratininkai, pavasarį išvažiuojantys į savo trasas. Ketinama rekonstruoti apšvietimą dviračių take kylant į Savanorių prospekto kalną. Be dėmesio neliks ir buvęs neapšviestas dviračių takas Jonavos gatvėje nuo A.Meškinio tilto iki Kauno pilies žiedo.

Apšvietimas bus įrengtas ir modernizuojamas Griunvaldo bei Gedimino gatvėse ir daugelyje kitų miesto gatvių. Pastaraisiais metais UAB "Kauno gatvių apšvietimas" visur diegia tik naujoviškus LED šviestuvus. Jie kur kas taupesni nei natrio arba gyvsidabrio šviestuvai. Iš maždaug 28 tūkst. mieste veikiančių šviestuvų senieji kol kas dar sudaro daugumą. Tačiau netrukus proporcijos pasikeis jau LED šviestuvų naudai. Šie šviestuvai skleisti šviesai naudoja 120 W energiją, o seniesiems reikia net 250 W energijos.

Žalumos daugės

"Kauno gatvės apšvietimo" Želdinių priežiūros skyrius daugiau darbo turės šiltesniuoju metų laiku. Šio skyriaus darbininkai geni, kerta senus medžius, krūmynus, šalina nulūžusias medžių šakas gatvėse, parkuose, rauna kelmus.

"Veiklos pakaks ir šiam skyriui, prižiūrinčiam ir didžiuosius miesto šilus – Panemunės, Lampėdžių bei Pažaislio. Laukia ir medžių sodinimas miesto gatvėse ir kitokie darbai", – pasakojo P.Švažas.

Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus nurodymu, atsiradus tinkamoms klimatinėms sąlygoms, medžiai bus sodinami A.Mickevičiaus gatvėje, prieš tai tinkamai sutvarkytoje. Tokie darbai pernai buvo sėkmingai įgyvendinti Vytauto prospekte.

Prisideda prie saugumo

Tinkamas aplinkos tvarkymas ir gatvių apšvietimas prisideda ne tik prie taupymo ir miesto gražinimo, bet ir turi nemenkos įtakos gyventojų saugumui. "Kauno dienos" kalbintas miesto Viešosios policijos vadovas Remigijus Stukas pabrėžė bendradarbiavimo tarp policijos pareigūnų bei savivaldybės ir jos įmonių svarbą.

"Mes su miesto savivaldybės atstovais aptariame vietoves, kurios yra probleminės. Analizuojame statistiką, matome, kur įvyksta daugiausia nusikaltimų – tiek prieš asmenį, tiek prieš turtą", – sakė R.Stukas.

Pareigūnai miesto savivaldybės atstovams nurodo vietas, kurias būtų itin tikslinga apšviesti. Savo darbus, susijusius su viešuoju saugumu, planuoja ir pati savivaldybė, vėliau perduodanti užsakymus įmonei "Kauno gatvių apšvietimas".

Progresas akivaizdus

Pasak komisaro, šviesa turi ne tik fizinį, bet ir tam tikrą psichologinį poveikį. Vienaip žmogus jaučiasi eidamas tamsiu skersgatviu ir visai kitaip tinkamai apšviesta gatve. Lygiai taip pat tinkamas apšvietimas veikia ir potencialius piktadarius.

"Natūralu, kad blogiukas, kuris nori daryti negerus darbus, siekia būti nematomas, vengia būti atpažintas. Tad ten, kur neapšviesta, visuomet kur kas didesnė tikimybė, kad gali įvykti blogų dalykų", – pabrėžė pašnekovas.

Viešąją tvarką prižiūrintiems pareigūnams Kaune jau daugiau nei dešimtmetį vadovaujantis R.Stukas pastebi, kad pastaraisiais metais šioje srityje įvyko nemenkų postūmių.

"Nėra jokios abejonės, kad situacija prieš dešimtmetį ir dabar  skiriasi kaip diena ir naktis. Pavyzdžiui, viešieji miesto renginiai. Tarkime, Kauno pilies prieigose, Santakos parke. Ten renginių metu ar po jų būdavo dažnos muštynės, žmonių užpuolimai. Įrengus apšvietimą ši niūri statistika akivaizdžiai pasikeitė. Problemų iškart sumažėjo, o ir šios poilsio erdvės tapo gerokai patrauklesnės miestiečiams", – dėstė pašnekovas.

Pareigūnas pabrėžė, kad didelę įtaką saugumui turi ir tinkamas pėsčiųjų perėjų apšvietimas.

"Žiemą tamsus paros metas ilgesnis, o neapšviestose perėjose ar kelkraščiuose sunku pastebėti tamsiai apsirengusius pėsčiuosius, ypač jei jie nedėvi atšvaitų. Jei perėja apšviesta, vairuotojas pėsčiąjį pastebės daug anksčiau", – pastebėjo R.Stukas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Juozas

Kas darosi? Emigracija baigia išvaryti likusius Lietuvaičius( pėsčiuosius) iš Lietuvos, o Kauno gatvių apšvietimas įrenginėja pėsčiųjų perėjas kas per jas vaikščios?Šaunuoliai

Juozas Juozo

Kaunas tvarkosi.

puiku

Puiku. Gerai, kad vis daugiau orinių apšvietimo linijų keičiama į požemines kabelines, nes dar netolimoj praeity naujos linijos buvo tik gelžbetonioniai stulpai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS