Aferistai auką susirado gatvėje | kl.lt

AFERISTAI AUKĄ SUSIRADO GATVĖJE

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Jie prašė pagalbos, aš paprasčiausiai stengiausi padėti", – dar neatsigavusi po patirto šoko pasakojo 73 metų kaunietė Vanda Mileškienė. Tai antra oficiali auka, nukentėjusi tikriausiai nuo tų pačių aferistų, apsimetusių rumunais.

"Jie prašė pagalbos, aš paprasčiausiai stengiausi padėti", – dar neatsigavusi po patirto šoko pasakojo 73 metų kaunietė Vanda Mileškienė. Tai antra oficiali auka, nukentėjusi tikriausiai nuo tų pačių aferistų, apsimetusių rumunais.

Užkabino gatvėje

V.Mileškienė pasakojo sekmadienį, gegužės 25 d., apie 14 val. ėjusi namo. Gatvėje sustojo automobilis, kurį vairavo vyras, o šalia ir ant galinės sėdynės sėdėjo po moterį. Prisistatę, kad yra svečiai iš Rumunijos, tamsaus gymio žmonės prašė parodyti kelią į Respublikinę Kauno ligoninę.

"Jie prastai kalbėjo rusiškai, bet supratau", – pirmą įspūdį prisiminė moteris. Aferistai greičiausiai nenorėjo suprasti, o moteris nuoširdžiai patikėjo, kad šie nesupranta, kaip iš tiesų pasiekti ligoninę, todėl paprašė, kad V.Mileškienė sėstų į automobilį parodyti kelią.

Tamsaus gymio vyras aiškino, kad toje ligoninėje gydomas po avarijos operuotas jo brolis. Nepažįstamasis žadėjo, kad V.Mileškienę parveš namo, kai tik ši parodys kelią. Be to, jau važiuodamas į ligoninę vyras ėmė demonstruoti, kad turi daug JAV dolerių.

Patikėjusi pasakomis apie šeimą iš Rumunijos ištikusią nelaimę ir pažadais apie atsidėkojimą JAV doleriais, V.Mileškienė neatsispyrė dar vienam svečioje šalyje klaidžiojančios rumunų šeimos prašymui. Prašymas buvo visai ne įžūlus. Žmones esą tiesiog prispaudė gamta ir jie pasiprašė įleidžiami į tualetą.

Mosikavo doleriais

Įkėlę koją į geraširdės moterėlės butą, apsimetę nelaimėliais ir Rumunijos, aferistai pradėjo elgtis kitaip. "Niekas nenorėtų, kad po jo namus taip nerštų", – atsiduso V.Mileškienė. Moteris pasakojo, kad vyras rankoje spaudė pluoštą JAV dolerių ir karštligiškai aiškino, kad juos privalo pakeisti į litus. Esą pinigų reikės duoti brolį gydančiam daktarui.

Garbaus amžiaus moteris jau nebespėjo stabdyti svečių, drąsiai pravėrusių ir jos miegamojo duris. Ant spintelės rasti 400 litų buvo skirti rytdienos vizitui pas odontologą. Pinigai tuoj pat atsidūrė tariamų rumunų rankose. Svečių akis užkliuvo ir už dėželės, kurioje moteris taupė po penkis litus.

"Net susistumdėme, nes čiupau jam iš rankų tą dėžutę", – bėrė kaunietė. Vis dėlto išsigandusi svečių atskaičiavo 200 iš ten buvusių 500 litų. Širdies gilumoje moteris jau juto, kad visai ne pagalbos šiems žmonėms reikia, bet nesugalvojo, kaip elgtis, svečiams naršant jos namuose.

Galiausiai vyras demonstratyviai užkėlė aukštai ant spintelės neva JAV dolerių prikištą savo piniginę. "Rodė, kad pinigus palieka čia ir man nėra ko baimintis", – dėstė nukentėjusioji. Aferistai žadėjo greitai sugrįžti, nes dar prašėsi, kad šeimininkė pasaugotų didžiulius jų lagaminus.

Nuoširdumo kaina

Aferistams kone savo noru atidavusi 600 litų, jiems uždarius duris moteris jau rinko telefono numerį 112. "Aš lyg ir nesu labai patikli. Net nežinau, kaip čia taip nutiko", – guodėsi V.Mileškienė.

"Nė minties nekilo įsidėmėti automobilių numerių, veidų ar kitų detalių. Tačiau pamačiusi juos tikrai pažinčiau", – apgailestavo kaunietė.

Moteris tik įsidėmėjo, kad ją apšvarinę svečiai buvo tamsaus gymio, juodi vyro plaukai ties smilkiniais buvo žilstelėję. Labai panašius aferistų bruožus Kauno policininkams nupasakojo du senoliai, nukentėję Kalniečių gatvėje. Šių kauniečių geraširdiškumas jiems kainavo 7,5 tūkst. litų.

Kalniečių g. aferistai siautėjo gegužės 21 d. Tąkart jų pasakojimas buvo kiek kitoks, bet panašus. Pradžioje esą bloga pasidarė patiems aferistams. Galiausiai senoliai buvo suklaidinti skaudaus pasakojimo apie Kauno klinikose gydomą tėvą.

Tie patys aferistai?

Labai panaši istorija nutiko Šiauliuose. Gegužės 27-ąją senolių šeima neteko didelės sumos pinigų. Tądien Šiauliuose, gatvėje, prie Centrinės poliklinikos, sutikti nepažįstami vyras ir moteris paprašė senolių palydėti juos automobiliu iki Respublikinės ligoninės. Šiems sutikus, vyras ir moteris pasiguodė, kad turi tik JAV dolerių, o ligoninėje reikės litų.

Tada paslaugūs senjorai vėl sutiko padėti – pakvietė nepažįstamuosius užeiti į jų butą, esantį Vytauto g. daugiabutyje. Po pokalbio namuose ir pinigų keitimo į litus šeima pasigedo 400 eurų ir 7 500 litų.

Šie senoliai rimčiau apibūdino įtariamuosius. Jų požymiai: vyras - apie 50-60 metų, 180-185 cm ūgio, vidutinio kūno sudėjimo, tamsiais, ties smilkiniais žilstelėjusiais plaukais, vilkėjo rudos spalvos švarką, mūvėjo džinsines kelnes. Moteris – apie 40 metų, apkūni, apie 160-165 cm ūgio, liekna, tamsiais į kuodą susuktais plaukais, dėvėjo tamsios spalvos švarką ir sijoną, buvo užsidėjusi baltos spalvos skrybėlę nuo saulės. Su senoliais nepažįstamieji kalbėjo darkyta rusų kalba, o tarpusavyje - nukentėjusiesiems nežinoma kalba.

Į "Kauno dienos" redakciją skambino K.Būgos g. gyventojai. Jiems taip pat įtarimų sukėlė mikrorajone kelias dienas klaidžioję svetimšaliai, prašę pagalbos. Čia aferistai siūlė palikti labai gerų puodų, o esą už gautus pinigus įsipiltų degalų automobiliui – jų pritrūko kelionei į Baltarusiją. Sunerimę šios ramios gatvės gyventojai stebėjosi, kad tamsaus gymio miesto svečiai kalbėjo darkyta lenkų kalba.

Įsidėmėti požymius

"Reikia priminti žmonėms, kad nebūtų patiklūs", – kartojo Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius. Pareigūnas apgailestavo, kad užuot džiaugęsi, kokie geri ir nuoširdūs mūsų tautiečiai, turime mokyti juos būti nepatiklius.

Pasak K.Kasciukevičiaus, kai mieste paplinta panašių nusikaltimų, policija imasi specialių priemonių. Pareigūnai tada patruliuoja be uniformų, pėsčiomis ir transporto priemonėmis. Besikartojančio nusikaltimo pobūdis perduodamas patruliams, stabdantiems įtartinus automobilius. "Beveik visose miesto sankryžose yra vaizdo stebėjimo kameros, todėl labai pagelbėtų, jei žmonės įsimintų automobilių valstybinius numerius", – aiškino pareigūnas.

Policija perspėja

Būkite atsargūs, saugokite savo turtą. Gyventojai neturėtų įsileisti į namus įtartinų asmenų, susivilioti jų siūlymais ir prašymais pakeisti pinigus, įsigyti pigių prekių, turėtų nepasiduoti įvairiems kitiems įtartiniems įkalbinėjimams. Apie tokių asmenų apsilankymą reikia pranešti policijai, ši bus dėkinga už suteiktą informaciją ir operatyviai reaguos. Pareigūnai primena, kad būtų labai gerai, jei žmonės įsidėmėtų atvykusiųjų automobilio markę, spalvą ir valstybinius numerius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

hmm

gal laikas butu pradet dirbt policijai

Man taip buvo

Klaipėdoje. panašiai apibūdinti asmenys primygtinai norėjo dovanoti brangius puodus ir norėjo juos nuvežti namo. Tačiau aš aiškiai žinau, kad sūris veltui būna tik gaudyklėje. Prigrasinau policija ir jie, puolę į paniką ,staigiai dingo. Žmonės, nebūkite kvailiais ir net nekalbėkite su aferiūgomis.

Gaila patiklių senukų,

Bet tai dar kartą įrodo, kad senoliai ne skurdžiai, kaip vaizduoja. Ir tai jau aiškiai suprato aferistai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS