Į piceriją – nelegaliai įsigyti alkoholio | kl.lt

Į PICERIJĄ – NELEGALIAI ĮSIGYTI ALKOHOLIO

Po 20 val. alkoholis darbo dieną parduotuvėse nebeparduodamas. Bet tie, kuriems jo labai reikia, žino, kur įsigyti alaus ar degtinės visą parą. Vienoje iš picerijų alaus išsinešti "Kauno dienos" žurnalistai nusipirko jau po 21 val.

Prašė patikrinti

Į "Kauno dienos" redakciją kreipęsi kauniečiai nurodė, kad Kaunakiemio gatvėje esanti picerija "Sava pica" parduoda uždarytus alkoholio butelius išsinešti bet kuriuo paros metu. Anot laišką parašiusio žmogaus, čia pasipildyti alkoholio rezervų nuolat atvyksta ištroškusiųjų: nusipirkę alaus ar stipriųjų gėrimų, juos įsideda į picerijos maišelius, sėda į automobilius ir išvažiuoja.

"Picerija "Sava pica" visą parą prekiauja alkoholiu išsinešti, butelių neatkemša ir alkoholio neišpilsto, sukrauna į picerijos maišelius. 0,7 litro degtinės butelis kainuoja 23 eurus, skardinė alaus – 2,5–3 eurus", – informavo į redakciją parašęs vyras.

Anot jo, vieta labai populiari ir lankytojų čia netrūksta, tik, žinoma, ne dėl picų.

Valandos laimikis

"Kauno dienos" žurnalistai nutarė patikrinti gautą informaciją. Vieną darbo dienos vakarą įsitaisėme automobilyje ir nusprendėme pažiūrėti, ar tikrai picerija "Sava pica" pažeidinėja įstatymus.

Stebėtojų poziciją užėmėme apie 20.15 val. Nesitikėjome, kad tokiu laiku jau kas nors skubės alaus ar ko stipresnio į piceriją. Vylėmės pirmuosius lankytojus sutikti gerokai vėliau, kai prekybos centruose jau seniai alkoholiui užvertos kasos. Tačiau ilgai laukti nereikėjo. Pirmieji klientai nusipirkti alkoholinių gėrimų užsuko apie 20.30 val. Tvarkingai į maišelį supakuotą laimikį vyras įsidėjo į automobilį ir išvažiavo.

Netrukus iš picerijos išėjo dar keli vyrai, rankose laikydami alaus skardines, tačiau šalia yra lauko kavinė, tad vyrai apsistojo joje ir ten pasimėgavo gėrimu. Tai ne pažeidimas –  vietoje alkoholį galima vartoti ir po 20 val.

Vieta populiari, automobiliai nuolat keitėsi, vieni atvažiuodavo picos, kiti – tik alkoholio. Vienas vyras apie 20.40 val. nusipirko dvi skardines alaus, tačiau nepasivargino jų įsidėti į maišelį ir atvirai išsinešė iš picerijos, pasidėjo į automobilį ir taip pat išvažiavo.

Apie 21 val. į aikštelę įsuko dar vienas automobilis. Vairuotojas išlipo, iš bagažinės išsitraukė savo maišelį ir nukulniavo į stebimą viešojo maitinimo įstaigą. Keleivė liko laukti automobilyje. Po kelių minučių vyras grįžo, rankose laikydamas picerijos maišelį. Greičiausiai darbuotojai pasiūlė savo maišelį, nes vyras iš bagažinės išsitraukė permatomą maišelį. Kadangi picerijos maišelyje turinio nematyti, sunku pasakyti, ką vyras išsinešė, tačiau kilo įtarimų, kad jame taip pat galėjo būti alkoholis. Per stebėjimo valandą dar pasitaikė ir mergina, kuri irgi iš picerijos išėjo su maišeliu.

Daugiau taip nebus?

Sumokėję už alų ir gavę grąžos, paprašėme pardavėjos duoti pirkimą įrodantį kvitą, tačiau šio ji nepateikė.

Apie 21.20 val. patys nusprendėme pabandyti nusipirkti alaus. Apsimetę eiliniais pirkėjais, paklausėme, ar alus šaltas. Pardavėja patikino, kad tai priklauso nuo rūšies, o picerijoje turi įvairių. Paprašėme vienos skardinės. Kaina – 2,5 euro. Tokia, kokią buvo nurodęs ir į redakciją parašęs vyras.

Sumokėję už alų ir gavę grąžos, paprašėme pardavėjos duoti pirkimą įrodantį kvitą, tačiau šio ji nepateikė. "Šiaip nemušame (į kasą – red. past.), nes neparduodamas alkoholis", – atsakė picerijos "Sava pica" darbuotoja.

Priminus, kad jau gerokai po 20 val., pasmalsavome, ar nebijo parduoti alkoholinių gėrimų tokiu metu. Pardavėja kiek sutriko ir prisipažino, kad bijo, bet pasitiki atėjusiais žmonėmis.

Atvertėme kortas ir pasakėme, kad picerija jau kurį laiką buvo stebima. Stojo pauzė. Pardavėja suskubo tikinti, kad dažnai alkoholio neparduoda ir daugiau po 20 val. to nedarys.

"Tai gal čia (vietoje – aut. past.) gersite? – sutrikusi pasiūlė  pardavėja. – Daugiau taip nebus, nepardavinėsime, atsiprašome."

Dar bandėme sužinoti, ar apie nelegalią alkoholio prekybą žino picerijos savininkas, ar darbuotojai savo iniciatyva laužo galiojančius įstatymus. Pardavėja nebyliai papurtė galvą ir bandė teisintis, kad žmonės, pas juos įsigiję alkoholio, jį geria tik vietoje. "Tikrai negali būti, kad išsinešė, nes visi pylėsi į bokalus ir nešėsi gerti į lauko kavinę. Tik ką bokalus išplovėme, tikrai visi kiemelyje gėrė", – toliau bandė teisintis pardavėja, tačiau mūsų rankose ką tik nusipirkta uždaryta alaus skardinė liudijo ką kita.

Picerijos "Sava pica" vadovai su žurnalistais bendrauti nepanoro. Internete nurodytasi telefonais niekas neatsiliepė, o paskambinus picerijos telefonu, kuriuo priimami užsakymai į namus, darbuotojos žadėjo žurnalistų kontaktinius duomenis perduoti vadovui ir šis perskambins, tačiau direktoriaus skambučio "Kauno diena" nesulaukė.

Pareigūnų vizitas

Gyventojas apie alkoholio pardavimo pažeidimus informavo ne tik "Kauno dieną", bet ir policiją. Anot Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovų, picerija "Sava pica" jau sulaukė pareigūnų vizito.

"Pilietiškas gyventojas informavo apie galbūt daromus prekybos alkoholiu pažeidimus Kaune, Kaunakiemo gatvėje esančioje viešojo maitinimo įstaigoje, tad patikrinimą atlikę pareigūnai nustatė alkoholinių gėrimų pardavimo, laikymo ir gabenimo reikalavimų pažeidimą. Ši informacija taip pat perduota Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui (NTAKD) ekonominėms sankcijoms taikyti", – sakė Kauno VPK atstovė Justina Kazragytė.

Naujosios alkoholio įstatymo pataisos įsigaliojo šių metų pradžioje. Ir Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, ir VPK pareigūnai nuolat rengia patikrinimus viešosiose maitinimo įstaigose ir tikrina, ar jose alkoholis neparduodamas išsinešti.

Specialistai tikino, kad kavinės tikrinamos atsitiktine tvarka arba tos, apie kurias gauta skundų. "Šiais metais dėl prekybos alkoholiniais gėrimais patikrinti šeši barai-viešojo maitinimo įstaigos. Jose nusižengimų nenustatyta. Nakties ar vakaro metu minėtos kategorijos patikrinimų nebuvo atliekama. Pažymėtina, kad kontrolę atlieka ir policija bei kitos institucijos. Skundų, kad picerijoje "Sava pica" (Kaunakiemio g. 5) parduodamas alkoholis išsinešti ir neduodami pirkimo kvitai, nebuvo gauta, todėl ši vieta netikrinta", – sakė Viešosios tvarkos skyriaus Prevencinio poskyrio vedėjas Rimantas Vilimas.

Nesilaikanti įstatymų ir parduodanti alkoholį draudžiamu laiku bendrovė rizikuoja ne tik prarasti licenciją, bet ir sumokėti baudą. Darbuotojui, kuris po 20 val. pardavė išsinešti alkoholio, gali tekti sumokėti iki 200 eurų baudą, o jei įkliuvo darsyk, suma auga. Alkoholinių gėrimų pardavimas mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo vietose nesilaikant licencijoje nurodytų apribojimų užtraukia baudą nuo 150 iki 450 eurų.

Slepia mokesčius?

Kadangi perkant alkoholį picerijoje pardavėja nedavė pirkimo kvito, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atkreipė dėmesį, kad toks veiksmas gali sudaryti galimybę atsirasti šešėliui ir neapskaitomiems mokesčiams.

"Gyventojų pranešimų apie jūsų minimą įmonę Kauno apskrities VMI nėra gavusi. Kvito neišdavimas klientams vertinamas kaip požymis, kad įmonėje galbūt neapskaitomos visos gaunamos pajamos", – pažymėjo Kauno apskrities VMI viršininkė Judita Stankienė.

Ji sakė, kad Kauno VMI specialistai aktyviai bendradarbiauja su Kauno VPK atstovais, kitų institucijų iniciatyva visuomet dalyvaujama bendruose tikrinimuose dėl alkoholio vartojimo galimų pažeidimų viešojo maitinimo įstaigose ar jų prieigose.

Už kvito neišdavimą įmonės darbuotojui gali būti skirta 60–140 eurų bauda, už pakartotinį nusižengimą – 300–600 eurų bauda. Nustačius, kad darbuotojas kvito neišdavė vadovo nurodymu, jam gresia 14–50 eurų bauda, o vadovui, davusiam tokį nurodymą, gali būti skirta 600–900 eurų bauda.

GALERIJA

  • Į piceriją – nelegaliai įsigyti alkoholio
  • Į piceriją – nelegaliai įsigyti alkoholio
Skaitytojo nuotr.
Gairės: Sava pica, picerija, prekyba alkoholiu, policija, VMI, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Veryga

Vargšas žurnalistas, degtinės nepirko, vos vos ant alaus skarbonkes sukrapste. Dabar paskundes gaus ant kebabo ir kaukolinio

koks

jūsų reikalas kas kur geria?

jo

visi turtingi dabar. Po 20:00 alaus neparduoda, ai, pirksiu už 3 eurus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS